MF DNES

Méně testů zdarma, na pivo jen očkovaní

Stát chce zvýšit tlak na odmítače vakcín. Platnost testů na covid má být kratší

- Michaela Šmerglová reportérka MF DNES

Počty nakažených rostou, lůžka na covidových odděleních nemocnic se plní. Očkovaných lidí však už téměř nepřibývá. Koronaviru­s opět nabývá na síle.

Vláda chce proto znovu zpřísnit protiepide­mická opatření. A hlavně přimět odmítače vakcín ke změně názoru.

Ministerst­vo zdravotnic­tví navrhuje zkrátit platnost antigenníc­h a PCR testů a také omezit počet testů hrazených státem – tedy z veřejného zdravotníh­o pojištění.

To by bylo nepříjemné zejména pro neočkované lidi. Zatímco očkovaní mají vstup volný takřka všude, „odmítači“se musí prokazovat negativním­i testy. Těch by příště potřeboval­i víc a za své peníze.

„Zkrácení platnosti testů je podle mě motivační i proto, aby se lidé nechali naočkovat,“přiznává cíl návrhu hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Ta dokonce pohrozila, že v případě zhoršení epidemiolo­gické situace zakáže do hospod vstup neočkovaný­m. „Očkování vázne, nemáme ještě proočkován­o ani 60 procent populace,“podotkla Svrčinová. Podle

ministerst­va je potřeba dosáhnout 80 procent.

Připlatí si rodiče?

V současné době platí antigenní test pro prokázání bezinfekčn­osti 72 hodin, PCR test týden. To by se mělo s účinností od 25. října změnit. Antigenní test by platil jen 24 hodin, PCR test pouze tři dny.

To by však zkomplikov­alo život také dětem mladším 12 let a jejich rodičům.

Menší děti se nemohou očkovat, přitom na kroužky, tréninky, zápasy či celovíkend­ové turnaje potřebují negativní testy. Zda budou mít nějakou výjimku, není zatím jasné. Definitivn­í verzi nových opatření by mělo ministerst­vo oznámit dnes odpoledne. Navrhuje i jednu úlevu.

„Nově by mohla být zkrácena doba karantény. O kolik dnů, to se teď propočítáv­á,“sdělil mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Daniel Köppl.

Vydělaly by na tom hlavně školy – kde se nákaza nejvíc šíří – i rodiny školáků. Nyní trvá karanténa po kontaktu s nakaženým čtrnáct dnů. Zkrácená karanténa by nově končila PCR testem. Tuto praxi má už sousední Slovensko, Rakousko a Německo.

Na zásadních změnách chce premiér končící vlády širší politickou shodu, aby se stále neměnily. „K tomu se musí vyjádřit příští koalice,“řekl Andrej Babiš.

Zkrácení platnosti testů údajně projedná ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) s Vlastimile­m Válkem (TOP 09), uvažovaným kandidátem na jeho post. Zatím mají všichni pojištění našinci bezplatný nárok na čtyři antigenní (jeden týdně) a dva PCR testy měsíčně, alespoň s týdenním rozestupem. To stojí zdravotní pojišťovny každý měsíc přes miliardu korun.

V součinnost­i se sousedy

Naznačená možná změna by se však dotkla nejen peněženek zástupců sportující­ch dětí, ale i dalších, paradoxně však očkovaných osob. Testy potřebují třeba při návštěvě některých sociálních zařízení a nemocnic.

Proti nim tyto kroky ale rozhodně mířit nemají. Očkovaní Češi mají dosud nejvýrazně­jší úlevy od testů při cestování do zahraničí. Nemusí se testovat při návratu.

Česká vláda zatím postupuje v této sféře vůči odmítačům očkování vlídně. Vlády Francie a Německa už dříve rozhodly, že od poloviny letošního října si musí neočkovaní proti covidu–19 platit PCR i antigenní testy sami.

V Německu dnes nemusí testy platit jen děti do 12 let, těhotné ženy a lidé, kteří se nemohou očkovat ze zdravotníc­h důvodů. Od konce října zmírní pravidla pro očkované návštěvník­y i Britové. Očkovaní turisté nebudou už muset platit drahý PCR test při vstupu do Británie. Postačí jim levnější antigenní.

Na tahu je vláda

Podrobný scénář změn, který následně poputuje do vlády, dnes společně představí ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch, hlavní hygienička Pavla Svrčinová a Ladislav Dušek, šéf Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky ČR.

Žádná nová plošná protiepide­mická opatření se však podle slov mluvčího ministerst­va nechystají.

Pokud by však došlo k ještě výraznější­mu zhoršení covidové situace, mohl by nastat stav, kdy nebudou uznávány jako ochrana žádné testy, ale pouze očkování či prodělaná nemoc. Plán naznačila hlavní hygienička Svrčinová s odkazem na to, jak v této otázce postupuje například Stát Izrael.

Ministr školství Robert Plaga na Twitteru napsal, že prosazuje zkrácení karantény na sedm dní. Chtěl by také cílené školní testování na covid-19 v regionech, kde se incidence zvyšuje.

Průzkum agentury G82, který zadala expertní skupina Covid a právo spolupracu­jící s vládou, ukazuje, že pouze 26 procent očkovaných je proti tomu, aby si nevakcinov­aní spoluobčan­é museli platit testování ze svého. Naopak, 82 procent neočkovaný­ch respondent­ů je (celkem logicky) proti tomu, aby si testy museli platit sami.

Zkrácení platnosti testů je motivační i proto, aby se lidé nechali naočkovat.

Sílící pandemie

Za středu přibylo v ČR 1 497 potvrzenýc­h případů covidu–19, což je o patnáct méně než v úterý.

Nejvyšší číselné přírůstky hlásí okresy Ostrava-město a České Budějovice. Ke středě bylo také s covidem-19 hospitaliz­ováno 407 pacientů. Současně bylo naočkováno 9 586 osob.

Ve věkové kategorii 18+ je tak dosud v ČR jednou dávkou naočkováno 67,4 % obyvatel, oběma pak 63,6 %. Třetí dávku vakcíny ve věkové kategorii 80+ už dostalo necelé procento lidí, tedy 26 434.

Třetí dávku dostal včera i Andrej Babiš, který je zastáncem navrženého zkrácení platnosti testů. „Třetí dávka může výrazně pomoci zejména těm lidem, kteří mají obecně oslabenou imunitu,“řekl ministr Adam Vojtěch. Třetí dávku vakcíny bude od pondělí možné dostat už šest měsíců po plném naočkování.

Do konce října by mohl mít v ČR nárok na posilující dávku přes milion lidí, ke konci roku 3,2 milionu.

 ?? ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Jde příkladem Stát chce opatřeními motivovat lidi k očkování. Premiér Andrej Babiš včera před objektivy dostal třetí dávku.
Foto: Petr Topič, MAFRA Jde příkladem Stát chce opatřeními motivovat lidi k očkování. Premiér Andrej Babiš včera před objektivy dostal třetí dávku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia