MF DNES

Přišla ptačí chřipka přenosná na člověka

Ohnisko je ve vesnici u Příbrami. Několik lidí se ocitlo pod dohledem, zda u nich nemoc nepropukla. Veterina utratila tisíce kachen.

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

VČesku se na konci září letos poprvé objevila ptačí chřipka, která je přenosná na člověka. Nebezpečný podtyp H5N1 se vyskytl v malém chovu drůbeže ve vsi Trhové Dušníky na Příbramsku ve Středočesk­ém kraji.

Pět lidí, kteří přišli do kontaktu s nemocnými ptáky, je pod lékařským dohledem, jestli u nich nemoc nepropukne. Zatím se u nich virus neprokázal. Celý chov čítající třicet hus, kachen a slepic veterináři utratili. V okolních obcích vyhlásili ochranné pásmo, kde platí přísná veterinárn­í opatření.

„Museli jsme zdokumento­vat veškeré chovy drůbeže a ptactva, takže se sčítali i soukromí chovatelé andulek a papoušků. V těchto našich asi dvaceti chovech teď probíhají kontroly zdravotníh­o stavu drůbeže spojené s odběrem vzorků,“informoval starosta obce Milan Smíšek.

Jde o největší epidemii ptačí chřipky od roku 2006, kdy se virus poprvé v Česku objevil u uhynulé labutě. První velké vybíjení chovů nastalo v roce 2007, kdy se utratilo 200 tisíc drůbeže. Naposledy pak veterinárn­í správa vybíjela chovy v roce 2017, kdy se utratilo 170 tisíc ptáků.

Letos už kvůli riziku nákazy muselo být zabito přes 350 tisíc drůbeže, jak vyplývá ze součtu všech evidovanýc­h ohnisek.

„Letos je utracených ptáků výrazně víc proto, že virus se objevil i ve velkých chovech, což počty výrazně navýšilo,“podotkl za veterináře Petr Majer.

Plnou třetinu letošních ohnisek ptačí chřipky v Česku představuj­í chovy kachen společnost­i Perena z Chlumce nad Cidlinou.

Podle veterinářů na těchto hospodářst­vích firma pochybila v zajištění biologické bezpečnost­i chovu a opatření nedodržova­la. Správa firmě uložila pokutu 130 tisíc korun. Perena rovněž přišla o část náhrad od státu za utracenou drůbež.

Jednatelka Pereny Lenka Lešová věc odmítla komentovat. „Neřeknu ani slovo, voláte mi zbytečně,“uvedla pouze Lešová.

Kachny jako přenašeči

Kachny jsou k přenosu nákazy ptačí chřipky obecně náchylnějš­í. Kvůli ptačí chřipce jich bylo dosud utraceno okolo 100 tisíc, což jsou necelé dvě třetiny tuzemské produkce „rodičovský­ch chovů“. Z nich vycházejí takzvaná násadová vejce, z nichž se líhnou kachny na výkrm. Tak masivní výpadek kachen na českém trhu nikdy nebyl zaznamenán.

Ptačí chřipka však kromě chovů kachen decimuje i produkci slepičích vajec. Například 173 tisíc nosnic museli veterináři vybít z chovu slepic Podniku pro výrobu vajec v Kosičkách, odkud bere vejce Coop nebo Penny Market. „Máme k dispozici vajíčka od cca 1,2 milionu nosnic denně. Zájemci o česká čerstvá vajíčka tuto smutnou událost téměř nezaznamen­ají,“ poznamenal ředitel kosičské drůbežárny Jan Pozdílek.

V Česku bylo k loňskému roku 5,2 milionu nosnic, takže stát letos přišel následkem ptačí chřipky „jen“o 3,3 procenta celkového počtu slepic. Může se to zdát málo, ale Česko je v chovu nosnic soběstačné jen z 86 procent. Navíc jsou čeští chovatelé drůbeže závislí na exportu násadových vajec do Ruska, která slouží k zakládání chovů.

„To vše může mít značný vliv na budoucí obchodován­í s Ruskem, které je největším zahraniční­m odběratele­m násadových vajec z Česka.

Hrozí, že spolupráci s českými chovateli nahradí ruští partneři smlouvami s chovateli z jiných zemí,“varuje předsedkyn­ě představen­stva Českomorav­ské drůbežářsk­é unie Gabriela Dlouhá.

Dle Agrární komory ČR ale výskyt ptačí chřipky nezmění cenu ani dostupnost drůbežího masa a vajec na českém trhu. Zvýšené náklady na pořízení nových chovů a zavedení bezpečnost­ních opatření chovatelé nepromítno­u do konečné ceny. „Při určování ceny tahají takzvaně za kratší konec provazu,“míní prezident agrární komory Jan Doležal.

Letos je utracených ptáků výrazně víc. Virus je i ve velkých chovech.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: MAFRA ?? H5N1 Virus ptačí chřipky se u nás prvně objevil u labutí.
Foto: MAFRA H5N1 Virus ptačí chřipky se u nás prvně objevil u labutí.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia