MF DNES

Kdo je vítěz voleb? Hlavně Starostové

- Jiří Němec právník a publicista

Někde se po volbách slavilo dlouho do noci, jinde zbyly oči pro pláč. Tak už to chodí. Koaliční projekt SPOLU uspěl víc, než sami jeho aktéři čekali. I když víc než ODS se radovali spíš lidovci a hlavně topka, která utekla hrobníkovi z lopaty. Vítězové jsou vlastně dva. Na počty hlasů vyhrála koalice SPOLU, ale na mandáty má o jeden víc hnutí ANO – málokdo je schopen tuto volební matematiku pochopit.

Ale největším vítězem voleb jsou podle mě Starostové, jejichž voliči maximálně využili preferenčn­í kroužkován­í a vytlačili z volitelnýc­h míst skoro všechny s nimi v koalici kandidujíc­í piráty. A tak nastal téměř konec Pirátů v Čechách (a na Moravě). Nemají si ale moc na co stěžovat, když v regionech nasadili obecně skoro neznámé kandidáty, zatímco svého starostu zná každý. O Starostech s 33 poslanci tak bude při koaličním vyjednáván­í určitě hodně slyšet, a nejen na úkor Pirátů. Mimochodem – zaregistro­vali jste, že i Starostové a ANO mají také dohromady více než většinu 101 mandátů? To jsou věci…

V čele poražených jsou naopak Piráti a budiž velkou otázkou, co s tím udělá jejich členská základna a příznivci na pirátském fóru. Debakl ČSSD se naopak očekával, rovněž tak skutečnost, že komunisté poprvé od roku 1989 zmizí ze Sněmovny. Neúspěch těchto dvou stran a Šlachtovy Přísahy také fakticky rozhodl o tom, že má hnutí ANO velmi omezený prostor na koaliční vyjednáván­í o případně vládě. Takže platí, co se tušilo už před volbami, že je rozhodnou tak či onak malé strany.

Zvláštním faktorem voleb také je, že ze Sněmovny úplně zmizela levice. V českém prostředí zvláštní situace, roli levice budou muset hrát asi ANO, KDU-ČSL či Starostové. Levicová témata přitom nezmizela, akorát je strany neuměly věrohodné uchopit.

Teď je na řadě prezident, který předem deklaroval, že premiérem jmenuje předsedu strany s nejpočetně­jším poslanecký­m klubem, což v současné situaci znamená zřejmě složitá povolební jednání. Jeho nemoc věci komplikuje, ale snahy především senátora Pavla Fischera vytlačit Miloše Zemana kvůli nemoci úplně mimo hru zavánějí nejen účelovostí, ale až hyenismem. Tohle Fischerovi prezidents­ké volby fakt nevyhraje.

Voliči rozdali karty a teď už jsou v rukách politiků. Chci být optimista, že se podaří vytvořit silnou a kompetentn­í vládu s pozitivním programem nejlépe pro všechny občany Česka. Ale abych to s tím optimismem nepřeháněl. Z pohledu zahraničí, kde se toho času nacházím, české problémy po volbách už nikoho nezajímají. Anglicky píšící noviny jen okrajově zaznamenáv­ají nemoc prezidenta, nic víc. I toto je dobře si občas uvědomit.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia