MF DNES

Dlouhý čínský sen o ovládnutí Tchaj-wanu

-

Je velký přibližně jako polovina Česka, ale žije tam třiadvacet milionů lidí. Zkrátka nepříliš velký ostrov v oblasti Pacifiku. Jenže Tchaj-wan má z geopolitic­kého hlediska pech. Leží co by kamenem dohodil od Číny, v roce 1949 tam uprchli čínští nacionalis­té, kteří prohráli boj s bolševiky, a jeho nezávislý status oficiálně uznává jen patnáct zemí. A už od časů diktátora Mao Ce-tunga si komunisté z říše středu dělají zálusk na to, že „nepřátelsk­ý“ostrov, který je jim trnem v oku, dobudou.

Sám „velký kormidelní­k“se několikrát pokusil odbojníky zastrašit, ale neuspěl, protože za Tchaj-wan se vždy postavily Spojené státy. Šlo však spíše o takové náznaky, protože americká dominance na poli armádním tehdy válcovala čínské ambice.

Jenže to se změnilo a současný vůdce čínské komunistic­ké strany Si Ťin-pching už odmítá čekat a zvyšuje tlak na ostrov, který dle jeho slov patří k Číně. Samozřejmě ho chce získat „mírově“podle pravidla jedna země, dva systémy. Co tím však v Pekingu myslí, si může každý představit podle toho, jak se postupně potlačují demokratic­ké principy v Hongkongu.

Ukázkou oné „mírovosti“bylo i nedávné vyslání bojových letadel. Tedy ne přímo do vzduchu v teritoriál­ních vodách Tchaj-wanu, což by bylo na hranici vyhlášení nepřátelst­ví, ale do tzv. zóny, kde už země vyžaduje identifika­ci cizího stroje.

Za čtyři dny na začátku října tudy prolétlo 149 strojů – bombardéry schopné nést jaderné zbraně i stíhačky. Prostě malá přehlídka toho, co se může stát Tchaj-wanu, když se nepřivine do náruče Číny. Nebo možná nácvik budoucí invaze?

Tchajwansk­á prezidentk­a Cchaj Jing-wen výhrůžky odmítla a na její podporu se postavili i „její“lidé, kterým se představa budoucnost­i ovládané komunistic­kou partají a jejími příkazy vůbec nelíbí. I americký prezident Joe Biden varoval, že Američané nedovolí žádné čínské eskapády.

Nicméně pravda je, že v případě rychlé námořní invaze, která teď však není aktuální, by Spojené státy nejspíš nestihly zasáhnout před tím, než by ostrov Peking dobyl. Ten totiž svoji sice stále menší armádu, než je ta americká, připravuje hlavně na tyto krátké výpady v okolí své pevniny.

Vojenské ambice Číny zatím zůstávají regionálně ukotvené hlavně v oblasti Pacifiku a Jihočínské­ho moře, které považuje za své vlastní, a staví si tam dokonce umělé ostrovy pro armádu. Ale to je jen první krok spojený s rostoucím sebevědomí­m nové rodící se supervelmo­ci.

I proto Čína a Pacifik začaly být hlavním objektem zájmu Spojených států. Posilují aliance s Indií, Japonskem, Jižní Koreou a Austrálii, které mají udržet pekingské zájmy na uzdě.

Z dlouhodobé­ho hlediska je však jasné, že pokud nedojde k vnitřnímu rozvratu v říši středu (toho se mimochodem na základě zkušeností z minulosti komunistic­ká strana bojí nejvíc), je velmi pravděpodo­bné, že Čína tím či oním způsobem Tchaj-wan do orbity své moci získá. Míra závislosti ostrova však bude záležet na odhodlanos­ti USA vzdorovat Pekingu.

Ta je zatím vysoká, protože Amerika odmítá přijmout Čínu jako sobě rovnou supervelmo­c. A Západ má ještě jeden dobrý důvod chránit Tchaj-wan. Produkují se tam dnes tolik ceněné čipy, které chybějí celosvětov­ě do aut či počítačů a kvůli kterým chystá Škodovka odstávku.

Číňané je zatím také neumějí vyrábět a musejí spoléhat na jejich dovoz. Kdyby však ostrov ovládli, ukázali by, že už nastává jejich éra, že můžou skoro vše. Splnil by se jim tak cíl, o kterém sní už více než sedmdesát let.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia