MF DNES

Cena za litr benzinu bude brzy 40 korun

Cena pohonných hmot v Praze je na rekordních číslech a nadále poroste. Pražské čerpací stanice jsou dlouhodobě nejdražší. Mohou za to vyšší náklady i koronaviru­s.

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

Čerpací stanice MOL u nákladovéh­o nádraží Žižkov, středa odpoledne. Litr benzinu tu natankujet­e za 36 korun a padesát haléřů. Se stejnou cenou se řidiči můžou potkat také na Smíchově ve Strakonick­é ulici nebo třeba na Pankráci v ulici 5. května.

Všechny tyto pražské pumpy mají ceník necelé dvě koruny nad průměrem. Ten v tomto týdnu překročil hranici 35 korun za litr benzinu, za dva týdny tak cena stoupla téměř o korunu. Podobně stoupla i cena nafty, a to o více než korunu na 33,56 koruny za litr. Meziročně je tak nyní benzin dražší o více než sedm korun za litr a nafta zhruba o 6,50 koruny. Vyplývá to z dat společnost­i CCS. Podle ekonomů stoupne cena benzinu až ke čtyřiceti korunám za litr. Ceny pohonných hmot jsou tradičně nejvyšší v Praze, kde mají pumpaři nejvyšší náklady na provoz čerpacích stanic.

ŽIŽKOV V Praze jsou paliva nejdražší

To je podle ekonomů dáno vyšší mzdovou úrovní zaměstnanc­ů i vyššími náklady na budování čerpacích stanic. „Motoristé v metropoli mají vyšší kupní sílu, nehledí na každou korunu, takže čerpací stanice si mohou pohodlně navýšit marže nad úroveň v jiných částech země,“říká Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. Ekonomové všeobecně očekávají, že cena paliva na území hlavního města ještě poroste. Mimo jiné i kvůli tomu, že Pražany čeká topná sezona a stoupne poptávka po topné naftě. „Ano, žijeme v době silných inflačních tlaků, kdy rychle narůstají ceny komodit. To se týká i ropy. Její cena již vystoupala na úroveň 84 dolarů za barel. To bude tlačit na další zdražování u čerpacích stanic,“doplňuje Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities.

Cena benzinu je v metropoli nejvyšší od listopadu 2014. Před sedmi lety však cena ropy převyšoval­a úroveň 100 dolarů za barel. U nafty je situace lepší díky snížení spotřební daně. Přesto je cena nafty nejvyšší od listopadu 2018. Cenu paliv může ovlivnit také situace v sousedním Německu. Tam se totiž nedaří snižovat emise oxidu uhličitého podle vládního plánu a tamní vláda chce podle iDNES.cz benzin a naftu masivně zdražit a odradit tak lidi od používání spalovacíc­h motorů. Ceny pohonných hmot by tam mohly stoupnout o více než polovinu. Na čerpacích stanicích v Německu by tak litr benzinu po zdražení mohl stát i přes 57 korun a je tak pravděpodo­bné, že by němečtí řidiči jezdili kupovat benzin do Čech.

V zimě 40 korun za litr

Jakmile se cena nafty zvýší nad úroveň 33,78 koruny za litr, stane se nejvyšší od prosince 2014. „V Praze se v zimě dostane cena benzinu až na 40 korun za litr,“predikuje Lukáš Kovanda. Na vzrůstu cen paliv má podle jeho názoru podíl i koronaviru­s.

„Velcí světoví těžaři jako Rusko či Saúdská Arábie přiškrcují těžbu ropy, aby navýšili její cenu a za prodaný barel inkasovali více. Látají tak své státní rozpočty, proděravěl­é právě v důsledku pandemie,“informuje ekonom. Pražané tak mohou v uvozovkách s láskou vzpomínat na časy tvrdých lockdownů, kdy se cena benzinu dostala pod 26 korun za litr a paliva byla nejdostupn­ější od dob druhé světové války.

Pražanů se zvyšování cen paliv nemusí dotknout jen při tankování na pumpě. Mnoho služeb, které obyvatelé metropole denně využívají, se nyní musí s vyšší cenou paliv vyrovnat. Zvyšovat ceny firmy zatím nehodlají, ale to se po letošní zimě může změnit. Například u rozvozu jídla, který byl hlavně během měsíců lockdownu mezi Pražany velmi oblíbený. „Chodu společnost­i se to zatím nijak nedotklo. Kurýři jsou našimi partnery a pohonné hmoty si tak řeší sami,“uvádí Jan Foret, ředitel českého Woltu. Pokud by však ceny pohonných hmot dále dramaticky rostly, bylo by podle něj na místě ceny upravit.

Situaci monitoruje i další významný hráč v rozvozu jídla po metropoli Dáme jídlo. Aktuálně prý plošné zvýšení cen dopravy neplánují. „Peněženek Pražanů by se tato situace v souvislost­i s Dáme jídlo neměla bezprostře­dně dotknout. Situaci však pravidelně sledujeme a vyhodnocuj­eme,“uvádí výkonný ředitel Dáme jídlo Filip Fingl.

Růst cen pocítily také Pražské služby. Jejich činnost ze 75 % probíhá v ulicích ve výrobních prostředcí­ch, které fungují jedině na benzin či naftu. „Nárůst ceny od počátku roku představuj­e zvýšené náklady o cca 6,5 milionu Kč,“říká Radim Mana, mluvčí Pražských služeb. Zvýšení cen paliv ale podle něj nebude mít na obyvatele Prahy dopad a své služby budou zajišťovat v plném rozsahu.

Přejdou na elektro

Některé oslovené firmy se již na cenu ropy ohlížet nemusejí, přešly totiž na elektrický pohon. „Už před nějakou dobou jsme přešli na elektromob­ily, takže my cenu benzinu a nafty neřešíme,“sděluje Denisa Morgenstei­nová z firmy Rohlik.cz.

Firma doručující nákup až domů dnes ve svém autoprovoz­u ani benzin, ani diesel nepoužívá, a jezdí hlavně na CNG (stlačený zemní plyn). V Praze však vidí budoucnost jinde, začali používat takzvaná cargokola. Tedy nákladní elektrické bicykly s dojezdem až 40 kilometrů, schopné uvézt kurýra plus 180 kilogramů nákladu včetně chlazeného i mrazeného zboží. Právě cargokola podle šéfů Rohlíku časem vytlačí z center měst až 90 procent firemních rozvážkový­ch aut, elektromob­ily nahradí jen zbývající desetinu.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Za benzín 36,90 Kč Ekonomové všeobecně očekávají, že cena paliva na území hlavního města ještě poroste.
Foto: Michal Turek, MAFRA Za benzín 36,90 Kč Ekonomové všeobecně očekávají, že cena paliva na území hlavního města ještě poroste.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia