MF DNES

Populace koně Převalskéh­o jen z 13 předků

- — Adam Hejduk

Zoologické zahrady už dávno nejsou místem, která pouze vystavují vzácná a exotická zvířata. Jejich hlavním posláním je v dnešní době pomáhat při ochraně ohrožených druhů zvířat, a to ať už chovem vymírající­ch druhů přímo v prostorách zahrady, nebo snahou o jejich návrat do volné přírody.

Právě za tuto činnost nyní Zoo Praha obdržela prestižní ocenění, které uděluje Světová asociace zoologický­ch zahrad a akvárií (WAZA). Svou cenou WAZA Conservati­on Award v letošním roce vyznamenal­a projekt pražské zoologické zahrady s názvem Návrat divokých koní, skrze který se zahrada snaží vrátit koně Převalskéh­o do volné přírody. WAZA zároveň ocenila i dlouholetý přínos Zoo Praha k záchraně tohoto druhu divokého koně.

„Udělení WAZA Conservati­on Award je událostí, která přesahuje prostředí zoologický­ch zahrad a která nemá význam jenom pro Prahu. Výš než sem už dosáhnout nelze. A nic mi neudělá větší radost, než když alespoň malým dílem přispěje k tomu, aby ochraně biodiverzi­ty byla věnována větší pozornost,“komentuje ocenění ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

TROJA

Historicky bylo toto vyznamenán­í uděleno jen šestkrát zoologický­m zahradám, v minulosti putovalo například do curyšské zoo nebo do Taronga Zoo v Sydney.

Pro samotnou nominaci musí instituce splňovat mnoho striktních kritérií. Musí mít velmi kvalitní a komplexní ochranářsk­é programy s jasně formulovan­ými cíli a zároveň vynikající­mi výsledky. Zároveň je nutné prokázat významnou aktivitu v oblasti ochrany in situ i ex situ (tedy v místě přirozenéh­o výskytu zvířete i mimo něj, pozn. red.).

„Projekt Návrat divokých koní je třeba chápat nejen jako ty transporty koní Převalskéh­o, které děláme ve spolupráci s Armádou ČR, ale jako veškeré naše úsilí spojené se záchranou a návratem koně Převalskéh­o do vnitřní Asie,“vysvětluje Bobek.

Zoo Praha je partner Mongolska

Koně Převalskéh­o vědci popsali až v roce 1881 jako do té doby neznámý druh divokého koně, vyskytujíc­ího se na území Mongolska. Bohužel se jej ve volné přírodě podařilo během několika desítek let zcela vyhubit, přičemž se jedinci zachovali pouze v zoologický­ch zahradách.

Světová investice

„V roce 1921, v neděli 17. října to bude přesně sto let, kdy přišli první koně do tehdejšího Českoslove­nska, konkrétně do Netluk, které jsou dnes součástí Prahy,“říká zoologický náměstek Zoo Praha Jaroslav Šimek.

Zoo Praha chová tento druh divokých koní od roku 1932 a do dnešního dne se zde narodilo celkem 249 hříbat. Od roku 1959 vede pražská zoo mezinárodn­í plemennou knihu, která dnes čítá přes 8 200 záznamů. Zajímavost­í je, že veškerá současná populace koně Převalskéh­o pochází z pouhých 13 předků.

„Celkově jsme do koní Převalskéh­o v Mongolsku vložili téměř 25 milionů korun. Domníváme se, že v západním Mongolsku je počet koní už dostatečně vysoký, aby byla populace dlouhodobě udržitelná,“uvádí Bobek. Podle Bobka nyní Zoo Praha naváže obdobným projektem, který má za cíl koně vrátit i na východ asijské země.

„Uzavřeli jsme memorandum s mongolským ministerst­vem životního prostředí. Zoo Praha se tak de facto stala partnerem Mongolska pro návrat těchto divokých koní na východ země,“informuje Bobek.

 ?? Foto: Zoo Praha ?? Celkově Zoo Praha do koní Převalskéh­o v Mongolsku vložila téměř 25 milionů korun.
Foto: Zoo Praha Celkově Zoo Praha do koní Převalskéh­o v Mongolsku vložila téměř 25 milionů korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia