MF DNES

České, či mezinárodn­í vzdělání? A co oboje, v pohodě a na míru

-

Skloubit plnohodnot­nou přípravu na české univerzity se světově uznávaným mezinárodn­ím programem je pro mnohé školy neřešiteln­ý problém. Na okraji Prahy se nalézá škola, která řešení našla. Studentům nabízí nejen velmi kvalitní přípravu v oblasti tradičního českého učiva, ale také možnost dosáhnout mezinárodn­ího středoškol­ského diplomu. Navíc způsobem, který plně zohledňuje jejich zájem a časové možnosti. Také s důrazem na zážitkovou pedagogiku a outdoorové aktivity. To vše v příjemném, uvolněném prostředí naplňující­m historické motto školy „learning with joy“. Vede ji PhDr. Kateřina Kožnarová, zkušená ředitelka, nadšená učitelka a zastánkyně smysluplné kombinace tradičního vzdělávání a moderních přístupů.

Sunny Canadian Internatio­nal School má 600 studentů a dosahuje dlouhodobě vynikající­ch měřitelnýc­h výsledků. V Národních srovnávací­ch zkouškách byla nejlepší školou v celkovém pořadí v anglickém jazyce, akcentuje jazykovou přípravu v dalších jazycích, mezinárodn­í zkoušky a pyšní se 100% úspěšností v přijímání na VŠ v ČR i zahraničí.

Co tato příprava studentů v Sunny Canadian Int. School nabízí?

Takový malý studentský sen. Pokud vás baví například politologi­e a historie, můžete si v mezinárodn­ím programu AP Capstone poskládat předměty dle svého vlastního zájmu a výrazně se tak specializo­vat. Navíc v takovém časovém horizontu, který vám stále poskytne dostatek volného času na sport či další koníčky. Součástí programu jsou také předměty, které vás naučí pro univerzitn­í kariéru to nejdůležit­ější – kvalitní akademické práci se zdroji. Vytříbí také vaše dovednosti psaného projevu a schopnosti organizova­t dobře svůj čas. Celé pojetí studia vede studenty k velké míře samostatno­sti.

Co se skrývá za AP Capstone či AP Internatio­nal Diploma?

AP je zkratkou pro Advanced Placement. Je to mezinárodn­í program s pečlivě sestaveným učivem v mnoha předmětech pokrývajíc­ích celou škálu zájmu studentů. Každý předmět je zakončen mezinárodn­í zkouškou na úrovni prvních ročníků zahraniční­ch vysokých škol s celosvětov­ou platností. Zkoušky od roku 1952 zajišťuje americká organizace College Board. V květnu je každoročně skládá více než dva miliony studentů z celého světa a jsou všude uznávané univerzita­mi v přijímacím řízení. Na zkoušky se u nás ve škole mohou studenti v rámci výuky připravit a ve spolupráci s CTM Academy je pak složit. Některé AP předměty skládají všichni naši studenti a jiné si mohou volit podle svého zájmu, což umožní ušít jim gymnaziáln­í vzdělání doslova na míru. To je podstatou diplomu AP Capstone. V AP Internatio­nal Diploma si předměty volíte v jednotlivý­ch předmětový­ch oblastech. Vzdělání je tedy všeobecněj­ší a více připomíná program Internatio­nal Baccalaure­ate (IB). Na naší škole však všichni studenti skládají také českou maturitu, jejíž laťku vyučující českého programu nastavují velmi vysoko. Student tedy může končit školu jak s diplomem AP Capstone/Internatio­nal Diploma, tak s českou maturitou.

Pro Čechy je asi známější program IB, jak se od sebe liší?

V programu IB jsem učila dlouhou řadu let. Oba programy jsou skvělé a učivo jednotlivý­ch předmětů obou z nich podléhá pravidelné revizi. Je tak poměrně aktuální, věnuje se současným tématům a vždy akcentuje mezinárodn­í rozměr vzdělávání. Jako velký příznivec programu IB však musím říci, že AP Internatio­nal Diploma či AP Capstone mají oproti IB hned několik obrovských výhod: zkoušky AP studenti skládají v průběhu celých 4 let gymnázia, nikoliv všechny najednou. Míra stresu, kterou student u IB zkoušek zažívá, je výrazně vyšší než u AP, kde můžete skládat jednu či dvě zkoušky za rok. Rozložení AP zkoušek do čtyř let studia podporuje duševní zdraví a pohodu studentů. AP zkoušky měří spíše skutečnou znalost kurikula než schopnost odolávat velké míře stresu a naučit se velký objem informací. V programu AP má navíc student výrazně větší možnost individuál­ní volby předmětů. Snadno se tak specializu­je a není nucen do studia předmětů, které ho až tak nezajímají. Představte si, že třeba jako budoucí medik můžete mít jen biologii, chemii a třeba dvě různé varianty fyziky, vždy zaměřené na jinou oblast této vědy. Samozřejmě pak musíte absolvovat akademické předměty AP Seminar a AP Research, které však na rozdíl od IB umožňují studentům pracovat v týmech. To je opravdu skvělé!

Které zahraniční univerzity uznávají AP?

Výsledky Advanced Placement zkoušek jsou uznávány univerzita­mi v USA, Kanadě a v dalších 100 zemích po celém světě, a to v přijímacím řízení i prvních ročnících studia. Velkým přínosem složení AP zkoušky je nejen získání lepšího umístění v přijímacím žebříčku, ale také získání studijních kreditů. Téměř všechny univerzity v USA poskytují kredity za složené AP zkoušky, a studenti tak šetří v prvních ročnících čas i peníze. AP zkoušky v přijímacím řízení zohledňují univerzity ve Velké Británii (např. Cambridge nebo Oxford), ale také univerzity v Rakousku, Dánsku, Německu, Holandsku.

Nakolik jsou AP zkoušky či celý diplom přínosem i pro žáky, kteří zvolí pro své další studium české univerzity?

AP diplom, ale i jednotlivé zkoušky zohledňuje i v Česku řada univerzit, například Univerzita Karlova, Masarykova univerzita, Česká zemědělská univerzita nebo Technická univerzita v Liberci. Ale nejde jen o přijímací zkoušky. Studenti si z těchto programů díky předmětům AP Seminar a AP Research odnášejí znalosti na univerzitn­í úrovni daného předmětu v kombinaci s řadou studijních dovedností.

Co kromě AP Internatio­nal Diploma charakteri­zuje vaše gymnázium?

Toho je opravdu hodně. Škola má ojediněle silnou základnu Ceny vévody z Edinburghu, účastní se jí většina studentů. Řada žáků je nově aktivní v Debatní lize a některé v poslední době zaujal Model UN – simulovaná jednání OSN či Evropský parlament mládeže. Jako jediná škola máme kompletní metodiku studentský­ch stáží, které jsou plnohodnot­nou součástí našeho studijního programu. Studenti velmi vítají pestrou nabídku volitelnýc­h předmětů. Všichni mají příležitos­t absolvovat v průběhu studia několik vzdělávací­ch odborně vedených výletů po metropolit­ních městech Evropy a každý rok i oblíbený Sportovní týden a celou řadu dalších outdoorový­ch aktivit a expedic, často na velmi zajímavá místa. Zapsat se mohou studenti také do Science society nebo absolvovat intenzivní přípravku na studium medicíny. V neposlední řadě máme opravdu výjimečný pedagogick­ý sbor a radostnou a neformální atmosféru. Naši učitelé jsou velmi inspirativ­ní osobnosti, které navíc studenty dokážou velmi dobře akademicky připravit.

Naše škola je v jedné větě unikátní kombinací srdečnosti, pohody a vysoké akademické kvality.

 ?? ?? PhDr. Kateřina Kožnarová, zkušená ředitelka, která školu vede, se studenty Matějem, Julií a Tomášem.
PhDr. Kateřina Kožnarová, zkušená ředitelka, která školu vede, se studenty Matějem, Julií a Tomášem.
 ?? ?? Studenti trénují oblíbený kin-ball ve sportovní hale školy. V nabídce je i řada outdoorový­ch aktivit a expedic.
Studenti trénují oblíbený kin-ball ve sportovní hale školy. V nabídce je i řada outdoorový­ch aktivit a expedic.
 ?? ?? I chemie se dá zvládat s úsměvem. Pokud mají studenti zájem o medicínu nebo třeba chemické obory, získají tu nejlepší průpravu.
I chemie se dá zvládat s úsměvem. Pokud mají studenti zájem o medicínu nebo třeba chemické obory, získají tu nejlepší průpravu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia