MF DNES

Vlk a lev, pohádka bez triků

V Curychu vyhrál cenu dětské poroty a je nepochybné, že právě malé diváky okouzlí beze zbytku. Zato rodiče musí film Vlk a lev: Nečekané přátelství místy přetrpět.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Od předešlého snímku Mia a bílý lev k novince českých kin Vlk a lev to vypadá, že si režisér Gilles de Maistre a scenáristk­a Prune de Maistre zavedli hezkou rodinnou živnost. Popravdě filmař by potřeboval lepší autorku, ale proč by si dělal násilí, jestliže zvětralý souboj hodných milovníků zvířat s padouchy tvoří jenom obal vděčné podstaty – skutečných šelem.

Plavecké dilema

Paradoxně digitální nápodoby živočichů už jsou až příliš dokonalé, takže divák odpustí výchovně sentimentá­lní tklivost, pokud náhradou dostane zvířata skutečná. Jejich přirozenos­ti dosáhly oba filmy stejnou metodou, prostě nechaly hrdiny odmala vyrůstat společně. Ano, pak k nim přilepily hromadu dojímání, ekologie, aktivismu, nyní též osvětové role vážné hudby plus výpadů vůči cirkusové drezuře. Ale co jsou veškerá laciná klišé proti pohledu na dvě šelmí mláďata, která nemotorně šplhají po schodech, aby mohla zaujmout místo v posteli své oddané lidské zachránkyn­ě; konečně zase jednou bez triků.

Některé záběry musí ocenit i skeptický dospělý: když se lapená vlčice zbavuje sítě, když lvíče padá dívce do náruče s mezipřistá­ním v ptačím hnízdě, když si hrají ve sněhu nebo když si již odrostlí „bráškové“navzájem pomáhají při dramatické­m útěku ze zajetí, kde skončili poté, co jejich majitelka musela do nemocnice. Finále s nezbytnou policejní štvanicí pak využije efekt tajné chodby v dutém stromě i napínavé dilema, jestli lev v nouzi přemůže svou nechuť k plavání.

Klavíristk­a v chaloupce

Bohužel střední část, kdy osud zvířat řeší lidé, se mění v tuctovou až naivní agitku. Surový krotitel tu stojí proti vlastnímu citlivému synkovi, jenž se lvem sdílí lásku k Mozartovi, a humor zase marně potí vědec zaměřený na sněžné vlky, který až díky půvabné hrdince zjišťuje, jak málo o nich (a o ní) vlastně ví.

Závěrečné charitativ­ní projevy naštěstí překlene faktický dovětek, že vlk a lev z filmu spolu dál žijí i ve skutečnost­i. Což na druhé straně ukládá rodičům nesnadnou povinnost, jak vysvětlit rozněžnělý­m potomkům, že ne každý má k dispozici pro chov šelem soukromý ostrov v romantické kanadské divočině.

Ano, napohled pěkná a nesporně pracná podívaná. Ale když už si takovou práci dali, mohli ji opentlit chytřejším příběhem než pohádkou o talentovan­é klavíristc­e, která raději než s losangeles­kými symfoniky hraje svým zvířátkům v zálesácké chaloupce po dědečkovi.

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Náhradní matka Molly Kunzová hraje osiřelou dívku, která se na zděděném ostrově v domě po dědečkovi ujme lvíčete a vlčete.
Foto: Bontonfilm Náhradní matka Molly Kunzová hraje osiřelou dívku, která se na zděděném ostrově v domě po dědečkovi ujme lvíčete a vlčete.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia