MF DNES

Diváky možná čeká osvícení, slibuje Jiří Hána

- — Tomáš Šťástka

Zpívat jako Gigli. Přání jednoho Irčana se dostalo do titulu nejnovější­ho kusu, který chystá pražské Divadlo Ungelt. V režii Marka Němce zde finišují českou premiéru hry irského dramatika Toma Murphyho. „Do mé ordinace přijde člověk, který potřebuje pomoci, a já se o to v rámci terapie snažím,“naznačuje herec Jiří Hána.

„Může to znít banálně, ale vzhledem k tomu, co všechno se v příběhu odehraje a kolik témat hra otvírá, to jinak jednou větou popsat nedokážu,“vysvětluje Hána děj novinky slibující kombinaci grotesky a filozofie. „Jsem zvědav, jak to na diváka bude působit. Jestli se on sám vlastně nestane pacientem oné terapie,“uvažuje herec a hned dodává, že katarze hry by měla divákovi dodat naději. „Možná až osvícení.“

PRAHA Dynamatolo­g

V roli Hánova pacienta se představí Radek Holub. „Ztvárňuje Irčana, který by rád zpíval jako italský operní pěvec Beniamino Gigli. Já v roli terapeuta používám název dynamatolo­g. Nic to ve skutečnost­i neznamená, ale má to být věda, která se v rámci terapie snaží pomáhat duchovní cestou,“popisuje Hána. Spolu s nimi se v novince Ungeltu objeví ještě Monika Zoubková.

Jiří Hána se v Divadle Ungelt objevuje už podruhé. „Představen­í Kdokoli může dělat cokoli jsme sice v Ungeltu zkoušeli, ale hrálo se dosud jen na Letní scéně. Takže teprve nyní zažívám premiéru přímo v kamenném divadle,“dodává.

Novinka Zpívat jako Gigli se divákům poprvé představí zítra večer.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia