MF DNES

Konec testů zdarma, navrhne ministerst­vo

K očkování mají lidi vést nové náklady i přísnější kontroly opatření.

- Michaela Šmerglová reportérka MF DNES

Nový plán boje proti covidu, který včera představil ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO), znamená konec hrazení preventivn­ích testů od 1. prosince. Výjimky by měly mít děti do dvanácti let. Výrazně zkrátit se mají i povinná karanténa a platnost prováděnýc­h testů.

„Karanténa bude zkrácena ze čtrnácti na sedm dnů, a to s účinností od 25. října,“uvedl ministr. Karanténu bude třeba ukončit PCR testem. „V tomto případě bude hrazen z veřejných zdravotníc­h prostředků, protože jde o test indikovaný v rámci epidemiolo­gického šetření,“doplnila hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Zmíněný test by si mohl dotyčný nechat provést už pátý den karantény, aby jej laboratoř stačila vyhodnotit do požadované­ho termínu.

Navržené zkrácení platnosti PCR testů na tři dny a antigenníc­h na jeden je plánováno již k 1. listopadu. „Jde o to, aby byly testy v době zvýšeného výskytu nákazy více průkazné,“vysvětlil ministr. Všechny zmíněné novinky má podle něj ještě projednat vláda.

Konzultace s opozicí

Plné zrušení úhrad preventivn­ích testů, které se chystá na začátek prosince za výrazné podpory klinické skupiny ministerst­va zdravotnic­tví, je podle Vojtěcha ještě otevřené. K novince se má vyjádřit možný budoucí mistr zdravotnic­tví.

„Konzultace se zahájily s prof. (Vlastimile­m) Válkem. Je třeba najít konsenzus, aby se nezavedla nová opatření, která by musela nová vláda revidovat,“řekl Vojtěch.

Důvodem ukončení hrazení preventivn­ích testů je podle Vojtěcha to, že existuje pro všechny nad dvanáct let dostupná a účinná vakcinace.

„Zatím mám o těch věcech kusé informace, takže je nemohu komentovat. Až je dostanu či budu k jednání přizván, pak ano. Ale myslím, že by se k tomu měli sejít zdravotní experti napříč stranami a ujasnit si, kam všemi kroky cílíme. Hlavním cílem by měl být návrat do normálu,“řekl včera MF DNES Vlastimil Válek (TOP 09).

Hygienička: Kontroly přitvrdí

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová včera uvedla, že v pondělí bude jednat s šéfy krajských hygienický­ch stanic, které zintenzivn­í a přitvrdí kontroly dosavadníc­h protiepide­mických nařízení. Mezi ta patří nošení respirátor­ů v daných prostorách nebo povinné očkování či testy na hromadných akcích a podobně.

„Chystáme záhy větší nárazovou kontrolní akci, hygienicko­u obdobu policejní akce Kryštof,“upozornila Svrčinová.

V současnost­i se covid hojně šíří hlavně mezi mladými. „Od září jsme indikovali 2 421 pozitivníc­h žáků ve školách, zhruba 12 000 jich muselo do karantény. Uzavřeny byly od začátku školního roku čtyři školy,“vyjmenoval­a hlavní hygienička.

Hospitaliz­ováni jsou nyní hlavně neočkovaní lidé. Těch jsou v Česku stále zhruba čtyři miliony, z toho asi 412 000 seniorů starších 65 let. Málo naočkovány jsou však i další věkové kategorie. „Jedna až dvě generace – 40 let minus a 19 minus – jsou proočkován­y velmi málo, přesněji 50 a 30 %, což otvírá bránu k šíření nemoci v podzimních měsících,“varoval včera ředitel Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislav Dušek.

Ač se v Česku podle něj epidemie odehrává podle tzv. realistick­ého scénáře a nemocnice nejsou aktuálně přeplněny, jejich kolaps v budoucnu nevyloučil, pokud se nezvýší počty očkovaných. Ve čtvrtek přibylo přes 1 530 nakažených, o 550 více než před týdnem.

 ?? ?? Příště za peníze Testování dostane nová pravidla. Ilustrační foto: M. Veselý, MAFRA
Příště za peníze Testování dostane nová pravidla. Ilustrační foto: M. Veselý, MAFRA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia