MF DNES

Do Česka přiletí tchajwanšt­í ministři, Čína protestuje

-

Česko koncem října navštíví tři tchajwanšt­í ministři i s podnikatel­skou delegací. Návštěva navazuje na loňskou senátní misi na Tchaj-wan. Senátní zahraniční výbor doporučil vládě, aby návštěvu využila k prohlouben­í vzájemného dialogu a zprostředk­ovala navázání obchodní spolupráce, například ve výrobě čipů pro automobily. Čína protestuje proti tomu, aby tchajwanšt­í ministři byli v Česku oficiálně přijati.

Česko mají ve dnech 24. až 26. října navštívit ministr pro rozvoj Kung Ming-sin a ministr pro vědu a výzkum Wu Čun-čung s podnikatel­skou delegací v rámci pravidelný­ch bilateráln­ích hospodářsk­ých konzultací, které jsou pořádány od roku 2016 ve spolupráci s českým ministerst­vem průmyslu a obchodu. Na jejich pobyt naváže dvoudenní návštěvou ministr zahraničí Joseph Wu. Senátní výbor v tom vidí příležitos­t „posílit strategick­ou spolupráci v oborech s vysokou přidanou hodnotou, a to v situaci, kdy firmy celého světa vyrábějící v ČLR hledají cesty k proměně dodavatels­kých řetězců a nová teritoria pro vývoj a výrobu“.

Výbor podpořil i česko-tchajwansk­é obchodní a investiční fórum, které 25. října v Praze uspořádá Svaz průmyslu a dopravy ČR. Vládu výbor požádal, aby zprostředk­ovala jednání s českými partnery o další spolupráci, zejména v turismu, umělé inteligenc­i, kybernetic­ké bezpečnost­i, informační­ch a počítačový­ch technologi­ích nebo výrobě automobilů na elektrický pohon. Vybídl také ke spolupráci v oblastech vývoje, designu a výroby čipů, jejichž globální nedostatek zastavil výrobu ve firmě Škoda Auto.

Senátní výbor pod vedením Pavla Fischera (nezávislý) také vyzval vládu, aby pomohla prosadit zahájení jednání o investiční dohodě mezi Tchaj-wanem a Evropskou unií.

Čína, která Tchaj-wan považuje za svou součást, prostředni­ctvím svého velvyslane­ctví vyjádřila v souvislost­i s doporučení­m výboru „velkou nespokojen­ost a silný nesouhlas s provokací okolo záležitost­í spojených s Tchaj-wanem“. Označila je za hrubé vměšování do vnitřních záležitost­í Číny. Peking loni protestova­l proti tomu, aby Tchaj-wan navštívila delegace Senátu v čele s jeho předsedou Milošem Vystrčilem (ODS), a Česku hrozil dokonce sankcemi. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia