MF DNES

S mobilem po stopách Václava Havla

-

Najít skrýš pro samizdatov­ou literaturu, poslat balíček Václavu Havlovi do vězení nebo odhalit, zda dvojice rybářů nejsou tajní policisté. Takové úkoly čekají na účastníky nové geolokační hry Olga a tajní, kterou pro mobilní telefony přináší aplikace Skryté příběhy. Patnáct kilometrů dlouhá trasa s deseti zastávkami propojila Trutnov s chalupou na Hrádečku, kam bývalý prezident s manželkou Olgou jezdili. Děj se odehrává v roce 1981.

Začíná u vlakové zastávky v Horním Starém Městě na okraji Trutnova a přes Hrádeček a rekreační oblast

TRUTNOV

Peklo se vrací do okresního města. Tam končí u sousoší bronzových gepardů před kulturním centrem Uffo. Právě zde Václav Havel v roce 2010 obdržel čestné občanství a městskou kulturní cenu. Byla to jedna z jeho posledních návštěv Trutnova.

„V týhle republice vládnou už 33 let komunisti a Vašek chce, aby se k nám vrátila demokracie, a píše pořád svobodně. Estébáci ho pořád pronásledu­jou a teď ho navíc zavřeli do vězení na 4,5 roku,“říká na startu trasy Olga Havlová hlasem herečky Lucie Palonciové. Potřebuje stihnout

Oslava ve stínu StB vlak, aby mohla navštívit manžela ve vězení, napsat dopis... Její průvodci na trase plní jednoduché úkoly. Odpovědi na otázky, které pokládá herečka Valérie Zawadská, se nacházejí na rozvodné skříni, ve stropu srubu i na stromě s fotografií Olgy Havlové na zahradě Hrádečku.

Na obdobné trasy, které spojuje Havlova postava, se lidé mohou vydat v Plzni, Brně, Praze nebo Liberci. Vznikly pod záštitou Nadace Dagmar a Václava Havlových – Vize 97 u příležitos­ti jeho nedožitých 85. narozenin a zároveň 10. výročí od jeho úmrtí, které uplyne v prosinci. (top)

 ?? ?? Záběr z nové hry o životě Havlových.
Záběr z nové hry o životě Havlových.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia