MF DNES

Příběhy, které časosběrem propadnou

-

Nedávno jsem si spočítal, že pondělí, které mne čeká, je plus minus dvouapůlti­sícím začátkem týdne, do něhož vstanu. 2,5 tisíce pondělí. U 2 499 si nepamatuji, o co v nich šlo, a za pár dní si zajisté nevzpomenu ani na to poslední pondělí, popřípadě mne nenapadne, že bych u něj na něco vzpomínat měl.

Ono to tak ale je s většinou lidských příběhů. Menší i větší události napříč roky osobním časosběrem propadnou a prostě zmizí. Miliardy příběhů, které si nikdo nepřipomín­á v učebnicích nebo knížkách, netočí se o nich dokumenty, filmy, zná je jen rodina a pár známých. Lidé za svůj život prožijí úchvatné množství historek, radostí, nepříjemno­stí, vzletů a pádů, které sdílejí se svými blízkými, o těch zásadnější­ch se vypráví dětem a vzpomíná na rodinných sešlostech, třídních srazech a setkáních po letech, jenže pak nastane čas, kdy historky zeslábnou a vyšumí, málokdo si je pamatuje, nemá je kdo vyprávět. A vzpomínka je nadobro pryč. Zůstanou rodinná alba nebo fotky v počítači s lidmi, jejichž příběhy s posledním spolužákem, kamarádem anebo pravnukem, který je zažil, vyblednou, zhasnou anebo se přepnou do anonymity. Jistě, můžete si vést osobní deník, kroniku, psát dopisy (dělá se to ještě?) – kolik z nich překročí hranici vlastní rodiny a jak dlouho se uchovají v ní?

Narození dítěte, jeho první krůčky, první školní den, maturita, svatba, vlastní děti, všechny dovolené, první zaměstnání, druhé, třetí, důchod, události rozvětvené do mnoha a mnoha osobních tu šťastných, tu smutných, tu víceméně pocitově nijakých obyčejných mikropříbě­hů. Příběhů rodného domu, vchodu v činžáku, sousedů a jejich rodin, příběhů třídy, školy, pracoviště, firmy, to všechno se odehraje a… zmizí.

S dovolením mám dnes také jeden z mnoha příběhů, které už za pár let nebudou.

Můj dědeček Benedikt. 1. listopadu by měl 100 let. Narodil se do staré Karviné, která už neexistuje, a jméno dostal po papeži Benediktu XV., který se svého úřadu chopil v roce 1914. Vyučil se kovářem, za války byl totálně nasazený v německém Braunschwe­igu. Říkal mi, že mi na jednom z tamních mostů ukáže, kterou jeho část nýtoval. Cestu jsme si slíbili, ale už nestihli. Za války začal jezdit s lokomotivo­u, u čehož zůstal až do důchodu, jen z parních přešel na dieselové. Plány na soukromou kovařinu vzaly zasvé po roce 1948, kdy rodinnou firmu potkal stejný osud jako další rodinné firmy. Do socialisti­ckého hospodářst­ví nezapadaly. Mohl jít na šachtu anebo na dráhy. Vybral si koleje. Rád cvičil, byl vyhlášený gymnasta a chodil do Sokola, než mu ho zrušili. Sbíral všechno, co se sbírat dalo – známky, mince, pivní tácky, etikety od sirek, etikety od sýrů, etikety od všeho.

Co umím z manuální práce, umím od něj. A to bych v porovnání s ním u sebe asi neměl používat slovo umím. Trávili jsme spolu hodně času. Na prázdninác­h, v dílně, v lese, u šachů, kde se mé vítězné partie dají spočítat na prstech jedné ruky. O svém životě mi vyprávěl dobře tisíckrát. Znal jsem ty historky nazpaměť. Některé jsem už ani nevnímal anebo u nich myslel na něco jiného. Co bych za to dnes dal, kdybych si jich pamatoval aspoň půlku. A ještě lépe, kdybych u nich zase mohl sedět. Když už byl starý, říkal, že ho odvezou do Třineckých železáren a ukovají ho tam znovu. Pohřbený je v obci Doubrava, tedy v té části, která z ní zbyla. Zbytek byl poddolovan­ý, domy, které tam stály, šly k zemi. Většinu života strávil v Karviné. Spartakiád­ní, po revoluci Gustava Morcinka 1 307, Karviná 6, po válce zvaná Stalingrad. Z ulice se před lety stalo ghetto. Dědův dům už tam nestojí. Zmizel. Stejně jako zmizí tento příběh.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia