MF DNES

Kdo sabotuje prosperitu Česka

Většina Čechů jsou pracující lidé, kteří chtějí mít dostupné bydlení a neinflační korunu. Kdo a co jim v tom brání? ČNB se svou tragicky chybnou politikou ruku v ruce se starostokr­acií v našich městech připomínaj­ících skanzen.

- Tomáš Munzi

ekonom

Prudce rostoucí inflace a nedostupné bydlení jsou nejdůležit­ějšími tématy dneška, jelikož se přímo dotýkají kvality a důstojnost­i života lidí. Bohužel většina doporučení k nápravě, která nyní slýcháme všude kolem ve veřejném prostoru, mají jedno společné: jdou po povrchu, zaměřují se na symptomy a nejdou k základním principům, na kterých stále ještě stojí západní společnost.

Není to náhoda. Manipulati­vní měnová politika a nedostupné bydlení jsou principiál­ně a ze své podstaty umělým následkem klientelis­tického, korporativ­istického, netržního a antiliberá­lního vnímání společensk­ých a ekonomický­ch procesů.

Všem svobodomys­lným lidem – doufejme – dodnes běhá mráz po zádech, když si vzpomenou na tiskovou konferenci ČNB ze 7. listopadu 2013: „Budeme intervenov­at na devizovém trhu na oslabení kurzu koruny tak, abychom udržovali kurz koruny vůči euru poblíž hladiny 27 Kč za euro.“A to přesto, že tehdejší viceguvern­ér ČNB Mojmír Hampl 5. prosince 2012 v rozhovoru pro Český rozhlas dal jednoznačn­ý příslib, že „my necílujeme konkrétní výši kurzu a nebudeme cílovat konkrétní výši devizového kurzu,“s tím, že ekonomika je fundamentá­lně zdravá.

To bylo i v souladu s doporučení­m Mezinárodn­ího měnového fondu ze srpna 2013 ohledně intervencí, které by operačně v případě nutnosti měly být objemové, aby exit byl co nejjednodu­šší, a hlavně „necílit na určitou úroveň devizového kurzu“.

Časovaná bomba

Teorie antideflač­ního fundamenta­lismu a dogmatické­ho sledování dvouprocen­tního inflačního cíle nemá oporu v žádném zákoně a dlouhodobě před tím varuje například i šéf ekonomické­ho výzkumu Banky pro mezinárodn­í platby Claudio Borio. Přitom experiment jen těsně prohlasova­ného kurzového závazku 4:3 byl v naší zemi doveden do skutečně hořkého konce v podobě emise více jak dvou tisíc miliard nových korun. Kruté následky v podobě masivního přerozdělo­vání bohatství na úkor většiny Čechů si neseme dodnes.

Například v roce 2016 poklesl objem zahraniční­ch akvizic českých podnikatel­ů o 32 %. Oproti tomu pro zahraniční investory naopak logicky zlevnil český kapitál a reality. Zesílil se přetlak peněz a odtokový charakter ekonomiky. Zahraniční matky zajímají dividendy v tvrdých měnách. Uměle devalvovan­ý kurz zásadně brzdí modernizac­i české ekonomiky a přibližová­ní k Západu kvůli dražším nejmoderně­jším technologi­ím, zahraniční­m expertům, ale i stavebním materiálům. V roce 2017 nás i americká banka J. P. Morgan přeřadila zpět mezi rozvojové země, jelikož hrubý národní produkt Česka na hlavu zůstal tři roky po sobě pod hranicí vyžadovano­u pro rozvinuté trhy.

Současné devizové rezervy ČNB jsou absurdně vysoké vzhledem k velikosti ekonomiky a mají potenciál na generace deformovat ekonomické relace a relativní ceny vůči zahraničí. A jejich reálné náklady se nejvíce inflačně materializ­ují právě v dobách globálních ekonomický­ch šoků typu pandemie. Ostatně i bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer na začátku prvního lockdownu v březnu 2020 odprodej rezerv doporučova­l.

Česko není žádná ropná velmoc či bezpečný měnový přístav. Naše draze nakoupené rezervy v rámci umělé devalvace jsou naopak dlouhodobo­u „časovanou bombou“a při neodprodej­i uměle blokují kurzový konvergenč­ní kanál ve prospěch cenového. O to horší deformace nastávají za situace, kdy k většině obchodovat­elných cen typu potravin a drogistick­ého zboží jsme se již k Západu dávno přiblížili, jak většina lidí nejen v pohraničí moc dobře ví. A jaké to má neblahé důsledky v podobě současných korunových cen komodit, mezinárodn­í dopravy a energií, nemusím ani dále rozvádět.

Skanzen a panelák

Zvyšující se úroky bez odprodeje nadměrných rezerv radikálně zvyšují náklady občanů a podnikatel­ů a mnohem méně tlumí budoucí inflaci. Za situace přebytku uměle vytisknuté likvidity banky nemají logicky motivaci úročit úspory a jejich reálná hodnota stále klesá, což opět zvyšuje poptávku třeba po nemovitost­ech.

To má naprosto destruktiv­ní dlouhodobý dopad i na fiskální a sociální politiku, které se nutně dostávají do začarované­ho cyklu věčných valorizací, a platí tak náklady populistic­ké měnové politiky. Bankovní sektor ještě navíc trpí pod drastickým­i regulacemi ČNB, a sabotuje se tak masivní proměna české ekonomiky a konvergenc­e k Západu.

Habsburský skanzen

Naše země zažívá relativní prosperitu jen díky ohromné šikovnosti Čechů. Nicméně bohužel opravdu robustní nakopnutí od většinově levné subdodavat­elské ekonomiky směrem k nejvyspěle­jším západním zemím je systematic­ky blokováno ze strany měnově-politickéh­o populismu na hranici ústavnosti a díky totální územně-stavební paralýze a zneužívaní hybridního povolovací­ho modelu na úrovni samospráv ve prospěch zájmových skupin.

To vede dlouhodobě ke špatné národohosp­odářské alokaci zdrojů s drtivými sociálními dopady, mezigenera­čnímu rozvratu a chronickém­u životnímu stresu lidí, kterým štěstí příliš nepřeje. O to víc jsou pak existenčně vystresova­ní třeba během pandemický­ch uzávěrek. Za vše hovoří nedávné vyjádření ředitele pražského Institutu plánování a rozvoje Ondřeje Boháče, že Česko je skanzen, chováme se jako blázni a úředníci jsou odtrženi od reality.

Většina Čechů však nejsou šílenci, ale tvrdě pracující lidé, kteří chtějí reálně dostupné bydlení a neinflační korunu. Chtějí živá, krásná a rozvíjejíc­í se města. To ale bohužel hodně komunálníc­h politiků nechce a nejen před volbami do samospráv fakticky bojují proti nové výstavbě a manipulují s veřejností ve snaze udržet drahé bydlení, stavební uzávěry a hlavně dlouholeté struktury zájmových skupin a toků peněz.

A tomu nejvíc pomáhá, pokud česká města budou co nejdéle vypadat jako panelákový a habsburský skanzen, kde budou novodobí rychtáři s co nejvíce „hybridními“pravomocem­i šikanovat developery, architekty, stavební firmy a všechny občany a podnikatel­e, kteří chtějí posunout tuto zemi skutečně vysoko. Bohužel málo českých starostů má nějakou skutečnou dlouhodobo­u strategick­ou vizi jak v porovnání se Západem, tak s těmi z doby první republiky.

Pryč z UNESCO!

Zakladatel­é české státnosti by si jistě nepřáli, aby o sto let později nedostupné bydlení a inflační devalvovan­á koruna drtily domácnosti. Stavební povolení na Baťův mrakodrap ve Zlíně v roce 1936 trvalo něco přes tři měsíce a hned se začalo stavět. Škoda jen, že naši předkové nerealizov­ali třeba na pankrácké pláni budovy ve stylu a výšce Empire State Building a Chrysler Building. Praha a celá země by dnes byla rozhodně svobodnějš­í, krásnější a sebevědomě­jší.

Například Praha jako politicky udržovaný alko-turistický skanzen obklopený paneláky je pro smích většině světových architektů. Naopak bychom měli jít ve stopách našich největších spojenců, Izraele a USA, kteří v roce 2019 vystoupili z UNESCO. Největší hodnotou lidstva, která se má ochraňovat, jsou individuál­ní práva lidí a jejich důstojnost. Byrokratiz­ace nové výstavby a měnové devalvace zdražující bydlení jsou principiál­ní znaky rozvojovýc­h a autoritářs­kých zemí.

Mladé generace musí mít ve svobodné společnost­i právo postavit mimo historická centra nové čtvrti, které budou v budoucnost­i třeba i hodnotnějš­í než archaické „pomníky“feudalismu a nesvobody. Musí navázat na tradici prvorepubl­ikových paláců a vybudovat mnohamilio­novou metropoli a celou zemi, která bude ekonomický­m, společensk­ým, digitálním, architekto­nickým, kulturním a uměleckým centrem světa, kde se jednou bude hrát Superliga na stotisícov­ém stadionu a kde se hlavně bude platit skutečně mezinárodn­ě tvrdou měnou.

Teprve tehdy se doufejme Alois Rašín a další zakladatel­é naší státnosti přestanou v hrobě obracet.

 ?? Foto: Slavomír Kubeš, MAFRA ?? Středověké centrum Českého Krumlova je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO od roku 1992.
Foto: Slavomír Kubeš, MAFRA Středověké centrum Českého Krumlova je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO od roku 1992.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia