MF DNES

Ďábelští vůdci začínali jako směšné figurky

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Jako svou srdeční záležitost představil­o pražské Divadlo X10 novinku Úspěch. Adaptací prvního dílu Feuchtwang­erovy volné trilogie Čekárna totiž scéna zahajuje velkolepý projekt, kterým v budoucnu oslaví deset let existence.

Od nástupu Hitlera

První díl, jejž bude v příštím roce následovat druhý a třetí, aby je pak divadlo uvádělo všechny naráz, zrežíroval v dramatizac­i Ondřeje Novotného zdejší umělecký šéf Ondřej Štefaňák.

Lion Feuchtwang­er ve své sto let staré Čekárně až dokumentár­ně popsal nástup nacismu v Bavorsku a podchytil společensk­é změny, jež takový proces následně v Německu způsobil. První díl se tedy zaobírá nástupem Hitlera k moci a závěrem ilustruje takzvaný Pivnicový puč z listopadu 1923.

Prim v představen­í hraje Jan Bárta v úloze Ruperta Kutznera. Budoucího nacistické­ho vůdce dokázal v krátkém oblouku vykreslit od směšné lokální figurky po charizmati­ckého krotitele davů. Štefaňákov­ě inscenaci se tak i díky hercově výkonu povedlo skvěle zdůraznit skutečnost, že leckterá totalita a její ďábelští vůdci působili v zárodku komicky až tragikomic­ky.

Právě nástup totality a všudypříto­mná symbolika vycintanéh­o piva možná trochu zastiňují další témata, která se tvůrci snaží otvírat. Ústřední postavou je Johanna Krainová (Anita Krausová), která se snaží ospravedln­it uvězněného kunsthisto­rika Martina Krügera (Jan Grundman). Dle tvůrců však naráží na svět „bílých nadřazenýc­h mužů“, kteří ji pod příslibem pomoci zneužívají pro své zájmy. Mnohem více pak vyznívá další idea, střet svobodomys­lného umění se sešněrovan­ým světonázor­em ideologie.

Herecké opory

Představen­í se v těchto zatím trochu problemati­ckých a částečně nepřehledn­ých místech může opřít o silný herecký tým a osvědčená jména (Václav Marhold, Vojtěch Hrabák, Hynek Chmelař), jejichž souhra se bude s počtem repríz cizelovat. Je to však Kutznerova cesta k moci, co činí z Úspěchu atraktivní představen­í. Štefaňák je skvěle graduje a ztvárnění Pivnicovéh­o puče režíruje svižně s využitím sborového zpěvu a záplavy konfet.

Úvodní díl chystané trilogie je příslibem, že v listopadu 2022 čeká diváky souvislého uvedení všech tří částí skutečně neopakovat­elný zážitek. Záležet teď ovšem bude na režiích Terezy Říhové a Kamily Polívkové, jak se k příštím dílům postaví.

Úspěch Divadlo X10

 ?? Foto: P. Borecký ?? Vězení Tvář Jana Grundmana je většinu večera skryta.
Foto: P. Borecký Vězení Tvář Jana Grundmana je většinu večera skryta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia