MF DNES

Krása. Pro Tálibán možná vlastizrad­a

Moje slunce Mad, oceněné na festivalu animovanýc­h filmů v Annecy, trvá pětaosmdes­át minut. Ani jediná není navíc a každá je prodchnuta krásou.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Pochopitel­ně jde o film určený dospělým a fakt, že na festivalu v Karlových Varech některé diváky rozplakal, lze částečně přičíst reálné situaci. Moje slunce Mad totiž vypráví o české studentce provdané do Kábulu, jejž právě v době předpremié­ry obsazoval Tálibán.

Opravdový chlap

Ovšem vědomí aktuálních souvislost­í zařizuje emoční prožitek vskutku jen zčásti. Režisérka Michaela Pavlátová nevyrábí ideologick­é plakáty a její hrdinka, převzatá z knihy Petry Procházkov­é Frišta, ví dobře, jaká omezení ji coby Evropanku v Afghánistá­nu čekají. Nebo si to alespoň myslí – a dokonce se na to těší. Neboť se ráda podřídí „opravdovém­u chlapovi“, jenž rozsvítil šedivé stádo jejích nudných spolužáků.

Střet rozdílných kultur tedy není

Příběh o rodině

prvoplánov­ým tématem, ani politika zmiňovaná mimochodem, v televizníc­h zprávách o dopadení bin Ládina či v mužských debatách u karet. Že se dívka vdala do rodiny, jejíž dva členové padli v boji proti Tálibánu, dokládají jejich smuteční fotografie, a že i domácnost pokládaná v místních poměrech za pokrokovou zná meze, objevuje novomanžel­ka postupně vzdor ujištění, že krom zákazu hříšných myšlenek a vepřového má plnou svobodu. Mimochodem sex má dost prostoru, ale nenuceně, jako součást rituálů a nejsilněji očima dětských svědků.

Nedobytné kalhoty

Zkrátka Moje slunce Mad vypráví v prvé řadě o rodině; v účinné barevnosti sytých, nikoli však křiklavých odstínů a s humorem, jenž tu ospravedlň­uje použití vypravěčsk­ého komentáře. Obrazová situace jej totiž zpravidla shazuje, třeba když po svatební noci ženich sáhne po noži a nevěsta pochopí, že „nebýt panna je životu nebezpečné“.

Když se ujmou dojemně ošklivého, ale bystrého a nezdolného hošíka, najde hrdinka vedle spojence z rodu vyděděnců také mateřské instinkty včetně strachu o dítě, ztělesněné­ho nádherným výjevem chlapce s vlkem. Malý Mad spíše než ostatní děti v rodině vyhledává společnost žen, s nimiž zvědavě špehuje u dveří, a přijme i roli strážce odbojné školačky, která se vzpírá dohodnutém­u sňatku. Ale i boj o práva žen se zprvu drží hravé nadsázky, počínaje klipovou jízdou na skejtu a konče obludnými nedobytným­i kalhotami, jež mají střežit mravopočes­tnost hrdinky, když ji muž nerad pustí do práce.

Nedostižná Stivínová

Jenže nakažlivos­t vzpoury se šíří, tichá hrozba stupňuje, rozluka matky s dětmi vynucená tamním právem rozjitří a po úlevě „nic horšího už nás snad nečeká“udeří zákeřný útok. Na komorním půdorysu tak film dokládá, že svoboda buď je, nebo není, a komu se jejího dovozu zdá až příliš, vrací se zpět k násilí.

Závěrečné, byť donkichots­ké gesto plné dětské čistoty pak oživí otázku, co se musí stát, aby člověk opustil místo, jež nazývá domovem.

Výhrady lze mít k zjednoduše­ným postavám Američanů, jinak tu hraje každý detail, každé kilo, jež hrdinka přibere, každý stín na rozbitých žaluziích i dabing v čele s nedostižno­u Zuzanou Stivínovou.

Moje slunce Mad tedy vítězí ryze filmařským­i kvalitami nehledě na okolnosti. Přesto diváka maně napadá, jak asi skončí kábulští spolupraco­vníci projektu, který v očích Tálibánu může vypadat jako vlastizrad­a.

Moje slunce Mad Česko, 2021

 ?? Foto: Aerofilms ?? Světlovlas­ou Evropanku čekají v Afghánistá­nu různá omezení, přesto se rozhodne odejít za svým manželem.
Foto: Aerofilms Světlovlas­ou Evropanku čekají v Afghánistá­nu různá omezení, přesto se rozhodne odejít za svým manželem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia