MF DNES

Antišejkov­ská klauzule: Za 25 miliard je váš!

Talent Pedri, klenot fotbalové Barcelony, podepsal novou smlouvu. S rekordní klauzulí.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Je mu pořád teprve osmnáct. Za minulou sezonu odehrál ve všech soutěžích 76 zápasů, což je obdivuhodn­ý a současně znepokojuj­ící údaj.

Patří Barceloně, která si prochází hlubokou krizí, a do kádru by ho bral snad každý tým světa.

Tomu, aby se Pedro González López řečený Pedri, možná nejtalento­vanější teenager fotbalové planety, mohl v budoucnu stěhovat, ovšem od středy brání pár řádek v jeho čerstvě podepsaném kontraktu.

Kdo bude chtít drobného šikulu koupit, má šanci jen za podmínek, které Barcelona jasně vymezila. Miliarda – a je váš!

Ovšem miliarda v eurech.

Pro převod na české koruny násobte aktuálním kurzem 25,4.

Ano, částka zanesená v kolonce s názvem výstupní klauzule je bláznivě vysoká. A samozřejmě také rekordní. Ale nepochybuj­te o tom, že Barcelona – poučená mizernou přestupovo­u politikou, na kterou teď doplácí – tentokrát ví, co dělá.

„Klauzule můžeme rozdělit na dva základní typy,“vysvětluje Viktor Kolář, šéf fotbalové sekce agentury Sport Invest. „V tom prvním se bavíme o top hráčích světa nebo minimálně jednotlivý­ch trhů. Tam je výstupní klauzule mnohdy nastavena do neuvěřitel­ných výšek. Ve druhém případě se o ní bavíme u mladých a perspektiv­ních hráčů, u kterých lze čekat dynamický rozvoj.“

Pedriho případ je výjimečný v tom, že propojuje obě kategorie. Proto dostal novou smlouvu na pět let a Barcelona skrz ni vyslala případným zájemcům čitelný signál: zapomeňte na něj!

Pětadvacet miliard, to je ranec, který za jednoho hráče neobětují ani ti největší fotbaloví boháči. I proto se pro položku v Pedriho kontraktu hned vžil chytlavý název. Antišejkov­ská klauzule. Arabští majitelé Manchester­u City si v létě mohli dovolit obětovat tři miliardy za záložníka Grealishe. A katarští šéfové Paris Saint-Germain před čtyřmi lety zbořili rekord, když Brazilce Neymara přetáhli právě z Barcelony za dvojnásobe­k.

V případě Pedriho si zřejmě nechají zajít chuť, což je přesně to, čeho se Barcelona zřejmě snaží dosáhnout.

Pedri, stejně tak další teenageři

Fati a

Gavi mají být tvářemi přestavby a očistného procesu.

Tím, že s nimi

Barca podepisuje výjimečné smlouvy, dává okatě najevo, že to s obrodou myslí vážně.

„Je fakt, že v případě špičkových hráčů je mnohdy výstupní klauzule součástí marketingo­vého příběhu,“uznává Kolář. „Zajímavé a titulkové téma pro média.“

To platí pro klauzule obecně. Kluby si hráče hlídají všemi způsoby, a tak už se do smluv dostala řada bizarních ujednání, nad kterými můžete jen kroutit hlavou.

Tušili jste třeba, že Robert Lewandowsk­i, polský kanonýr Bayernu, mohl už roky střílet góly za Real Madrid? Když mu dobíhala smlouva v Dortmundu, španělský obr nabízel lepší peníze než Bayern, ale zároveň Lewandowsk­ému ve smlouvě vymezil přísné podmínky: dokud budeš u nás, nesmíš lyžovat, lézt po horách, kormidlova­t motorový člun ani jezdit na motorce. Zaskočený Lewandowsk­i cukl a dal přednost svobodnějš­ímu angažmá. To anglický pořízek Neil Ruddock na požadavky Crystal Palace kývl, což pro něj mimo jiné znamenalo, že si musel držet váhu do 99,8 kila. Jakmile přibral jediné deko, hned mu z týdenní výplaty ubylo deset procent, což se během půlročního angažmá stalo osmkrát. Snad nejpodivně­jší dohodu uzavřel bývalý švédský reprezenta­nt Stefan Schwarz s anglickým Sunderland­em: zákaz cestovat do vesmíru! Šéfové věděli, že jeden z jeho agentů si koupil místo v plánovaném komerčním letu, a lekli se, že by novou posilu mohl kosmický výlet zlákat také. Pedri už mezi hvězdy vylétl, byť jen obrazně. I proto dává smysl, že Barcelona jeho cenu vyšponoval­a astronomic­ky vysoko.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia