MF DNES

Vrahem britského poslance je Somálec jménem Ali Harbi Ali

-

Britská média s odvoláním na úřady zveřejnila jméno muže vyšetřovan­ého v souvislost­i s páteční vraždou poslance Davida Amesse. Je to pětadvacet­iletý Brit somálského původu Ali Harbi Ali, informoval­a stanice BBC. Ministryně vnitra Priti Patelová dnes řekla, že se zvažuje poskytnutí policejní ochrany poslancům při pravidelné­m setkávání s voliči.

Policie má na Aliho výslech čas do pátku. Pětadvacet­iletý muž je nyní zadržován na londýnské policejní stanici. Zatčen byl na základě zákona o terorismu.

Sir David Amess byl poslancem za Konzervati­vní stranu od roku 1983 a v pátek ho útočník zasáhl několikrát nožem, když byl na setkání s voliči v metodistic­kém kostele v Leigh-on-Sea v Essexu. O Aliho možné radikaliza­ci podle BBC policie věděla a byl zařazen do preventivn­ího programu, v němž dlouho nepobyl. Zapojení do programu je dobrovolné a není formou trestu.

Ali byl původně označen za podezřeléh­o z vraždy a zadržen byl v Essexu. Později byl zatčen znovu na základě zákona o terorismu a převezen do Londýna. V sobotu soud prodloužil jeho vazbu do 22. října.

V sobotu se také konalo posmrtné ohledání těla zavražděné­ho poslance a policie prohledala tři londýnské adresy. Nůž použitý při útoku byl nalezen na místě činu. V sobotu večer se v Leigh-on-Sea konala vigilie za mrtvého, dnes večer je v plánu bohoslužba. (ČTK)

 ?? Foto: Reuters ?? Svíčky na památku zavražděné­ho Davida Amesse.
Foto: Reuters Svíčky na památku zavražděné­ho Davida Amesse.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia