MF DNES

Piráti a jejich malá domů

- Zdeněk Koudelka právník, Masarykova univerzita

Čtyři pirátští poslanci ustanovili poslanecký klub. Existence klubu je významná pro každou politickou stranu, protože má právo na finanční podporu z rozpočtu Poslanecké sněmovny, tedy ze státních peněz. Je to další zdroj faktického financován­í politické strany.

Zákon o jednacím řádu Sněmovny má dvě minimální hranice počtu poslanců pro vznik klubu. Základní je deset poslanců. Novelou v roce 2006 byla doplněna speciální možnost na začátku volebního období ustavit i klub s nejméně třemi poslanci, ovšem jen za samostatně kandidujíc­í stranu ve volbách. A zde je kámen úrazu. Piráti nekandidov­ali sami, ale v rámci koalice s hnutím STAN. Je jejich věcí, že zvolili koalici – a doplatili na to.

Jedním z důsledků kandidován­í v koalici je, že buď ustaví zvolení poslanci společný koaliční klub, anebo mohou ustavit vlastní kluby, pokud je jich deset. Snížená hranice minimálníh­o počtu tří poslanců se jich netýká, protože nekandoval­i jako samostatná strana.

Je jasné, že se jich koaliční partneři ze STAN, ODS, TOP 09 a lidovců zastanou a uznají jejich klub, aby nezhoršili vztahy ve vznikající vládní koalici. Ale řeč zákona je jasná. Existence a poskytován­í státního finančního příspěvku takovému klubu jsou nezákonné. Je to malá domů pro Piráty. Konečně pirát je jiné označení pro námořního lupiče. Nelze se pak divit, že se k veřejným penězům chovají tak, jak plyne z jejich názvu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia