MF DNES

Česko očima robota: to tam berou LSD?

-

Zatímco na české scéně se minulý týden odehrávaly scény jak z divokých halucinací konzumenta omamných houbiček, za oceánem odstartova­l do vesmíru robot, kterého jen tak něco nepřekvapí. Aby také překvapilo – původ jeho jména se totiž psychedeli­ckých drog dotýká. Byť vzdáleně.

V Česku se mimo dosud myslitelné meze reality posunulo především dění kolem hospitaliz­ace prezidenta. Před víkendem to už dospělo tak daleko, že ať už o tom kdokoli oznámil cokoli, vždycky se našel někdo, kdo to důrazně popřel. Nikdo už tady nevěří ničemu a chaos se zdá být dokonalým.

Vesmírný robot Lucy, který se na cestu vydal v sobotu, má tu výhodu, že se ke své rodné Zemi v budoucnu několikrát vrátí.

A bude se moci v klidu podívat, jak to v Česku všechno dopadlo.

Schválně – co tady asi tak v příštích dvanácti letech uvidí?

Sonda Lucy má za úkol zkoumat asteroidy až někde u Jupitera. Jsou prý velice staré, vědci proto i sondu pojmenoval­i po tři miliony let staré kostře pračlověka. Tedy praženy – pramatky nás všech, kterou její objevitelé pojmenoval­i rovněž Lucy. A to podle hitu skupiny The Beatles pojmenovan­ého Lucy in the Sky with Diamonds. V tom názvu je, když se podíváme na velká písmena, zakódována droga LSD. John Lennon se sice bránil, že to je jen náhoda, ale nikdo mu to nikdy stejně nevěřil.

Lucy (ta kosmická) se ke svým asteroidům bude dostávat složitou trasou, při které znovu a znovu prosviští těsně kolem zeměkoule, aby zase zmizela v dáli.

Poprvé to bude brzy – už za rok. V říjnu roku 2022. Pokud v tu chvíli Lucy zaměří své čočky na Česko, uvidí, že Češi už zase řeší prezidenta.

Tou dobou se naplno rozjede boj o to, kdo se stane nástupcem prezidenta Miloše Zemana,

dej mu pámbu zdraví, jehož funkční období skončí 8. března 2023.

Kdo to bude? Andrej Babiš? Odborář Josef Středula? Rektor Tomáš Zima? Generál Petr Pavel? Nebo muzikant Michael Kocáb či hokejista Dominik Hašek?

To Lucy zjistí až při svém dalším návratu 13. prosince 2024.

To už bude nový prezident na Hradě zabydlený. Zabydlený tam bude i jeho úřední aparát, jehož výstupy budou zcela jistě o dost méně psychedeli­cké než produkce toho současného.

Češi budou mít roku 2024 čerstvě za sebou krajské volby, volby do Senátu a volby do Evropského parlamentu. Ty toho asi moc nezmění, ale už se bude schylovat k volbám do Sněmovny v roce 2025.

Ti Češi pořád volí, řekne si Lucy. A bude mít pravdu: ode dneška do roku 2030, kdy se Lucy vrátí potřetí, se bude v Česku volit rok co rok (s jedinou výjimkou roku 2027).

Při třetím návratu Lucy už budeme mít za sebou ještě jedny volby sněmovní i další volbu prezidenta. Kdopak asi bude vládnout? A kdo tou dobou bude na Hradě?

Bude to napínavé. Ale doufejme, že to už nikdy nebude tak surrealist­ické, jako je to právě teď.

Nikdo už tady nevěří ničemu a chaos se zdá být dokonalým.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia