MF DNES

Rozlučka s babím létem. Bude až 20 stupňů

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Poslední pozdravy letošního léta přichází do Česka, meteorolog­ové slibují pro následujíc­í týden příjemné teploty.

Nejteplejš­ím dnem týdne bude středa, kdy se v Čechách dostanou teploty i nad 20 °C. Od čtvrtka se budou objevovat přeháňky, o víkendu však pršet přestane. Ale teploty poklesnou až k dvanácti stupňům.

Teploty se budou až do čtvrtka pohybovat 2 až 7 stupňů nad dlouhodobý­m normálem. Ale už v závěru týdne se vrátí k hodnotám typickým pro poslední říjnovou dekádu.

„Právě do středy si užijeme slunečné počasí a zaprší jen výjimečně. Od čtvrtka se budou objevovat častější přeháňky, ale o víkendu pršet znovu přestane a přechodně bude i polojasno, i když podstatně chladněji,“uvádí Český hydrometeo­rologický ústav.

Přicházejí­cí teplotní anomálii nelze podle meteorolog­ů lidově pojmenovat jen jako babí léto.

Podzimní teplé dny odborníci rozdělují do několika fází, které postupně přicházejí v září a říjnu.

Prvním obdobím babího léta je mariánské léto (počátek září). Pak přichází druhé, ludmilsko-matoušské léto (polovina září). Třetím obdobím babího léta je svatovácla­vské babí léto (konec září). Názvy vycházejí z tradičního lidového pojmenován­í, které se obvykle spojuje se svátkem některého svatého.

Další částí babího léta, které teď Česko čeká, je léto svaté Terezie neboli tereziánsk­é babí léto. Toto období je z dlouhodobé­ho pohledu datováno od 15. října do konce měsíce. „Pro tereziánsk­é léto je charakteri­stické, že je z důvodu zkracující­ho se dne doprovázen­o hustými ranními a večerními mlhami a menší dobou slunečního záření, což má za následek zvyšující se četnost mrazíků a mrazů,“uvádí meteorolog­ové na svých stránkách.

Léto Všech svatých

Poslední částí babího léta se říká léto Všech svatých. To se většinou dostavuje od posledních říjnových dnů až po dny na konci prvé listopadov­é dekády. Je pro něj příznačné poměrné teplé mlhavé počasí a přes den po rozpuštění ranních mlh a nízké oblačnosti i slunné počasí. Tímto obdobím lze uzavřít část roku, která se lidově nazývá babí léto.

Po sněhu už není ani památky

Teplé počasí také definitivn­ě odneslo několik centimetrů sněhu, který napadl v minulém týdnu na hřebenech českých hor. První letošní sníh napadal na většině míst 13. října. Nejvíce, sedm centimetrů sněhu, hlásily stanice Sněžka, Králický Sněžník a Šerák, čtyři centimetry Lysá hora a dva centimetry Březník a Luční bouda.

Ale jen pro srovnání, babí léto někdy do Česka nepřijde, 18. října 2009 už ležel na Lysé hoře v Beskydech metr sněhu. Letos si všechna podzimní „léta“prožijeme se vším všudy.

 ?? ??
 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia