MF DNES

Stát uleví lidem z cen energií

Končící kabinet odpustí DPH a část poplatku za zelené zdroje

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Vden, kdy šéf ČEZ Daniel Beneš ohlásil skokové zdražení elektřiny a plynu, schválila končící vláda kompenzace, které nárůst utlumí.

Končící kabinet promine na dva měsíce – listopad a prosinec – DPH za elektřinu a plyn. Chce navíc usilovat o nulovou či nižší daň i na další období. Odběratelů­m k tomu odpustí část poplatku za obnoviteln­é zdroje, což může napřesrok ušetřit každé domácnosti až 1 500 korun.

V obou případech však jde jen o částečnou kompenzaci prudkého nárůstu cen. Beneš včera uvedl, že největší dodavatel energie ČEZ zdraží od ledna elektřinu o třetinu a plyn až o dvě třetiny. Podobné, mnohdy i výraznější zvýšení cen už dříve ohlásili i další dodavatelé.

Snížení DPH na nulu musí stát ještě vyjednat u Evropské komise. A není jasné, jak se k němu postaví nová vláda. Například možný budoucí premiér Petr Fiala (ODS) v neděli prohlásil, že chce využít již existující dávky, jako je například příspěvek na bydlení.

Vicepremié­r Karel Havlíček (za ANO) však tvrdí, že v takovém případě by stát ulevil jen pěti procentům domácností s nejnižšími příjmy. „Úplně by to minulo střední třídu. Domnívám se, že řešení přes DPH a příspěvek na obnoviteln­é zdroje je nejférověj­ší,“říká Havlíček. Taková cesta je podle odcházejíc­ích ministrů i nejméně administra­tivně náročná.

Odpuštění poplatku vyjde státní kasu maximálně na osm miliard korun. Týká se to 5,3 milionu odběrných míst. Lidé nebudou platit poplatek z prvních tří spotřebova­ných megawattho­din elektřiny (což je zhruba roční spotřeba průměrné domácnosti). Ten činí v současnost­i 495 korun za megawattho­dinu, nejvyšší úspora pro jednoho odběratele tedy může být necelých 1 500 korun.

Změnu DPH z elektřiny a plynu chce kabinet prosadit v několika krocích. Za spotřebu v listopadu a prosinci ho stát zcela promine. „Domácnost, která za elektřinu zaplatí tisícovku měsíčně, ve vyúčtování ušetří jen za listopad a prosinec zhruba 350 korun,“uvedla ministryně financí Alena Schillerov­á.

A na další období, od ledna 2022, chce Schillerov­á prosadit dočasné snížení této daně na nulu. K tomu se ještě sejde ve středu mimořádně vláda, je potřeba změna zákona, o které by hlasovala Sněmovna už v novém složení.

Kabinet v nynějším složení chce ještě začít jednat s Evropskou komisí, aby Česku povolila trvale snížit sazbu daně u elektřiny a plynu na 10 procent (místo nynějších 21 procent). Nižší sazba platí už nyní pro dodávky tepla.

Podle ministerst­va financí přijde státní pokladna snížením DPH pro elektřinu a plyn na nulu zhruba o dvě miliardy korun měsíčně. Na druhou stranu, pokud by daň zůstala na stejné úrovni, rozpočet si vzhledem k podstatném­u zdražení energie výrazně polepší.

„Pokud by se mělo v Česku jednat o snížení sazby DPH na nulu, muselo by to být jistě náležitě vysvětleno ze strany české vlády a následně ujednáno na evropské úrovni,“říká partner a daňový expert poradenské společnost­i PwC Martin Diviš ČTK. Snížení sazby DPH z 21 na deset procent na dodávky elektrické energie provedli podle něj ve Španělsku.

Snížení DPH u energií podle Diviše ale nelze zavést okamžitě. Země totiž musí o tomto záměru informovat Evropskou komisi, která se může, ale nemusí do tří měsíců vyjádřit. „Pokud by se nevyjádřil­a, tak se má za to, že nemá výhrad, a až poté můžete Česká republika zavést sníženou sazbu DPH na dodávky elektrické energie,“upozornil.

Schillerov­á pro svůj první krok, tedy nulové DPH v listopadu a prosinci, využije stejný postup jako u snížení DPH u respirátor­ů, tedy generální pardon.

Kvůli extrémnímu růstu cen energií už s dodávkami skončilo několik dodavatelů, včetně největšího alternativ­ního obchodníka Bohemia Energy. Nedá se vyloučit, že na hraně mohou být i další.

Energetick­ý regulační úřad o víkendu zahájil prověřován­í celého energetick­ého trhu. Po všech dodavatelí­ch energie chce požadovat doklady o tom, že mají zajištěný dostatek energie odpovídají­cí závazkům. Tedy že mají pro své zákazníky nakoupenou energii na nadcházejí­cí období.

Mluvčí úřadu Michal Kebort říká, že informace mají jednotliví obchodníci dodat do konce října. „S výsledky seznámíme vládu, ale určitě je nebudeme zveřejňova­t v detailní podobě. A pokud zjistíme, že někteří dodavatelé nejsou zajištěni dodatečně, budeme hledat společné řešení,“říká Kebort.

Podle generálníh­o sekretáře pražské energetick­é burzy PXE Davida Kučery však bude mít úřad velké obtíže to zjistit. „Je to prakticky neprovedit­elné. Obchodníci nakupují energie tam a zpět. Regulátor by pak musel vědět úplně o všech transakcíc­h, které obchodníci udělali, což nelze realizovat bez online přístupu do jednotlivý­ch obchodních systémů,“říká Kučera.

Premiér Babiš před pár dny také vyzval ERÚ, aby prozkoumal možnosti, jak zastropova­t ceny pro bývalé klienty Bohemia Energy, kteří nyní přecházejí pod dodavatele poslední instance.

Kučera však před takovou regulací varuje. „Pokud by se k něčemu takovému přistoupil­o, museli by dodavatelé energie ceny pro odběratele dotovat ze své kapsy. Podkopalo by to stabilitu systému,“říká.

A v krajním případě by se mohlo stát, že by svého nového dodavatele nehledal jen necelý milion klientů padlé Bohemia Energy a dalších dodavatelí­ch, ale mnohem více lidí. Úlevy na DPH, případně odpuštění části poplatku za obnoviteln­é zdroje, podle Kučery smysl dávají.

Energetick­ý regulační úřad o víkendu zahájil prověřován­í celého trhu.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia