MF DNES

Roky skryté fotky Fridy Kahlo uvádí v Praze

- — Monika Zavřelová

PRAHA Půl století čekaly tisíce fotografií věhlasné malířky Fridy Kahlo zamknuté v koupelně jejího mexického domova. Přál si to její manžel. A asi věděl proč. Právě čas totiž nejlépe prověřil jejich sílu i šarm, kterými od pátku po výstavních síních v Kanadě, USA či Portugalsk­u naplňují i prostory pražského Domu fotografie.

Tisíce jich však na výstavě nazvané jednoduše Frida Kahlo: Fotografie samozřejmě k vidění nejsou. Historik Pablo Ortiz Monasterio vybral celkem 241 snímků, které mají co nejlépe ilustrovat osobnost slavné malířky i její vztah k médiu fotografie. Pověstné autoportré­ty ji totiž možná nejvíce proslavily, fotografie ji však doprovázel­a kvůli profesi otce od dětství a sama jí mnohdy při tvorbě posloužila jako výchozí materiál pro malbu.

Monasterio výstavu rozdělil do šesti kapitol nazvaných Původ, Modrý dům, Politika, revoluce a Diego, Rozbité tělo, Lásky a Fotografie. K vidění však nejsou jen fotografie zhotovené Fridou Kahlo, ale také třeba slavnými umělci jako Man Ray nebo Tina Modotti, kteří byli zároveň malířčiným­i přáteli.

Výstava je otevřena kromě pondělí každý den od 10 do 20 hodin a potrvá do 16. ledna příštího roku.

 ?? Foto: Muzeum Fridy Kahlo ?? Odpočinek Tento snímek Fridy Kahlo ležící na břiše pořídil fotograf Nickolas Muray v roce 1946.
Foto: Muzeum Fridy Kahlo Odpočinek Tento snímek Fridy Kahlo ležící na břiše pořídil fotograf Nickolas Muray v roce 1946.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia