MF DNES

Oběd za rakouské ceny

Znatelná část zákazníků se na obědy do restaurací nevrátila. Jídlo a pití bude nadále zdražovat

- Ivo Horváth Matěj Nejedlý

PRAHA Typický zaměstnane­c v hlavním městě nechodí na oběd do restaurace každý den, ale zpravidla dva tři dny v týdnu a například v pátek spíše pospíchá domů. Vypozorova­la to Dana Křivánková, která provozuje restauraci na Malém náměstí v Praze 1. Častou alternativ­ou je jídlo z domu v krabičce. Jeho oblibu další růst cen ještě zvýší.

Fronta před mikrovlnko­u

Jak shrnuje ekonom Lukáš Kovanda, před pandemií stálo polední menu v průměru kolem 130 korun, nyní vyjde na 140 korun a v příštím roce podle něj cena vystoupá na 150 korun. „Zdražení poledního menu o dvacet korun během poměrně krátké doby bude důvodem pro další strávníky, aby dali přednost přípravě pokrmu k obědu doma. Naučila je to pandemie. Ten trend je patrný také v jiných evropských zemích,“říká Kovanda, člen Národní ekonomické rady vlády a hlavní ekonom Trinity Bank.

Pro podnikání v gastronomi­i budou pravděpodo­bně nejdůležit­ější zákazníci, kteří chodí na večeře a různá setkání či oslavy.

Průvody pracovníků, kteří okolo dvanácté mířily do nejrůznějš­ích restaurací za poledním menu, tak mohou vystřídat fronty na mikrovlnné trouby v malých kuchyňkách kancelářsk­ých budov.

Do restaurací se zatím nevrátili všichni zákazníci, kteří tam chodili před covidem. Podle některých údajů jsou počty návštěv na šedesáti procentech stavu před pandemií. Další ranou pro podnikatel­e v gastronomi­i může být očekávané zdražování vlivem růstu cen energií. Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek se ale nedomnívá, že by mohla přijít nějaká vlna bankrotů stravovací­ch zařízení. „Je nutné nejprve počkat, až uvidíme konkrétní čísla a jakým způsobem se to bude vyvíjet. Část restaurací zavřela, část převzali noví provozovat­elé. Ekonomika je jasná: Pokud má restaurace přežít, musí pokrýt všechny náklady a v podnikání jde samozřejmě také o adekvátní zisk,“říká Stárek.

Podle Dany Křivánkové bude zdražování markantněj­ší u malých podniků. „Pro ně to bude likvidační. My jsme poměrně velká restaurace a už jsme zdražovali. Úbytek turistů byl natolik citelný, že jsme nejprve museli zlevnit. Pak jsme i kvůli výši nájmů v centru ale byli pod náklady. Proto jsme tento rok už dvakrát zdražovali,“dodává Křivánková. Její podnik má zatím do konce roku fixované ceny energií.

Kde je strop ceny oběda?

Odpovědí na otázku, kam až by se ceny mohly vyšplhat, najdeme podle Stárka překvapivě v Rakousku. Tamní podniky totiž podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací nakupují suroviny za podobné ceny jako u nás, jídla v restaurací­ch jsou ale mnohem dražší.

Pro srovnání, včerejší polední menu v restauraci v rakouském Grazu stálo 9,60 nebo 10,30 eur. Vídeň je pochopitel­ně dražší. Jiná je ale kupní síla obyvatel u nás a v Rakousku a do cen z jídelních lístků je nutné započítat vyšší mzdové náklady. Průměrná mzda v Rakousku v roce 2020 byla 4 055 EUR, tedy 103 200 Kč, česká průměrná mzda dosahuje pod 35 procent té rakouské. „Pokud se porovnáme se zahraniční­mi cenami restaurací, je pohostinst­ví v České republice stále velmi přístupné pro většinu lidí. Naše gastronomi­e je ve srovnání s ostatními levná,“dodává Stárek.

Zdraží nápoje, lihoviny o pětinu

Cenu obědového menu v restauraci může samozřejmě ještě zvednout objednaný nápoj. I jejich ceny v následujíc­ích týdnech a měsících porostou. Týká se to i nealka.

„Přestože jsme se dlouho snažili navýšení nákladů nepromítat do cen, jejich další růst nám již nedovoluje držet současnou cenovou hladinu. Od listopadu proto zvyšujeme ceny vybraných nápojů pro gastronomi­i. V průměru jde o nárůst ve výši pěti procent,“říká Daniel Buryš, generální ředitel společnost­i Kofola ČeskoSlove­nsko. Do této skupiny, která je na českém trhu dvojkou, patří vedle retro limonády například minerální vody Ondrášovka a Korunní, čerstvé šťávy Ugo nebo bylinné čaje Leros.

Kofola se chystá zdražit také dodávky do maloobchod­u, a to ještě do konce tohoto roku. Důvodů je víc, jde zejména o nárůst cen energií, dopravy nebo obalových materiálů.

V baru či restauraci si Pražané brzy připlatí také za alkohol. Na zvýšení cen se významně podílí zvýšení spotřební daně na lihoviny o 13,2 procenta, které schválila minulá vláda od 1. ledna 2020 a které kvůli pandemii a uzavření restauračn­ích provozoven nabíhá až v současné době.

„Se započítání­m všech těchto faktorů odhadujeme, že konečná cena lihovin ve srovnání s rokem 2019 vzroste zhruba o 20 procent,“uvádí Vladimír Darebník, výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin.

V současné době podle něj patří mezi nejpopulár­nější druhy lihovin rumy. Souvisí to s odlivem zahraniční­ch návštěvník­ů metropole.

„Je pravda, že v této oblasti je současná situace v Praze jiná. Množství zahraniční­ch turistů se dramaticky snížilo. Turisté z jiných zemí vyhledával­i v České republice především vyhlášené české pivo, z lihovin potom pili především známé světové značky, ať už whisky, vodky nebo různé likéry,“doplňuje Darebník.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia