MF DNES

Babiš čistí Hrad od Zemanových mužů

Premiér vyzval Mynáře k rezignaci, Nejedlý musí vrátit diplomatic­ký pas

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Prezident Miloš Zeman je v nemocnici a jeho prognóza je krajně nejistá. Je možné, že ho parlament zbaví pravomocí a s tím končí i jeho okolí. Dosluhujíc­í premiér Andrej Babiš včera zaútočil na dva nejbližší Zemanovy spolupraco­vníky – hradního kancléře Vratislava Mynáře a poradce Martina Nejedlého.

Mynáře kvůli tajení informací o prezidento­vě skutečném stavu vyzval k rezignaci. Pokud tak Mynář neučiní, odvolá ho sám, jakmile na něj přejdou prezidento­vy pravomoci. „To, co předvedl, je absolutně nepřijatel­né,“opřel se Babiš do Mynáře. Zkritizova­l zejména to, že kancléř k prezidento­vi na jednotku intenzivní péče minulý čtvrtek přivedl předsedu Sněmovny Radka Vondráčka, přestože v té době už od lékařů věděl, že Zeman kvůli svému zdraví není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Mynář navíc v pondělí svolal tiskovou konferenci, na které ale nic důležitého neřekl. „Ty jeho tiskové konference, kde nikdo nepochopil, proč je dělá, a ty další aktivity jsou nepřijatel­né. Zásadně pochybil i Radek Vondráček, že tam šel, dělal pouze užitečného idiota, pokud to pan Mynář už věděl,“řekl Babiš.

O Nejedlém pak prohlásil, že by neměl mít k dispozici diplomatic­ký pas. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek na to hned zareagoval a Nejedlého vyzval, aby do týdne pas vrátil. „Je nepravděpo­dobné, že by nyní pas využíval k původnímu účelu, tedy k doprovodu prezidenta na oficiální zahraniční cesty. Pokud do sedmi dnů diplomatic­ký pas nevrátí, tak bude zneplatněn,“uvedl Kulhánek.

Premiér Babiš po celou dobu, kdy se prezident těšil dobrému zdraví, Zemanovo okolí moc nekomentov­al, a to navzdory tomu, že Mynářovi a Nejedlému nemohl přijít na jméno. Byli to totiž hlavně oni dva, kdo „otevírali dveře“k prezidento­vi a premiér s nimi chtě nechtě musel vycházet.

Podle politologa Josefa Mlejnka jeho ostré vystoupení proti Zemanovým mužům svědčí o tom, že Babiš už neočekává, že by mu dobré vztahy s prezidente­m byly i nadále užitečné.

„Andreji Babišovi došlo, že spojenectv­í s Hradem, které bylo dle mého názoru pouze pragmatick­é a účelové, skončilo,“zhodnotil politolog.

Zatímco Nejedlý včera Deníku N řekl, že pas odevzdá, pokud ho ministerst­vo o to požádá, kancléř Mynář se sám odejít nechystá.

„Prezidente­m republiky je Miloš Zeman, který mě do funkce jmenoval a jako jediný má právo mě odvolat,“dal ve stručném prohlášení Mynář jasně najevo svůj postoj ke své možné rezignaci a plánům na jeho odvolání.

Ve skutečnost­i však nemá pravdu. V případě, že by si senátoři a poslanci odhlasoval­i postup podle článku 66 ústavy a zbavili prezidenta pravomocí, mohl by Mynáře odvolat premiér, stejně jako jmenovat jeho náhradníka.

„Pravomocí prezidenta vyplývajíc­í ze zákona je jmenovat a odvolávat vedoucího kanceláře, případně některé další vyšší úředníky té kanceláře. Tyto pravomoci pak přecházejí na předsedu vlády,“popsal ústavní právník Jan Wintr.

Tyto prezidento­vy pravomoci by dočasně přešly na Andreje Babiše, poté by je převzal jeho nejpravděp­odobnější nástupce Petr Fiala.

Oba jsou v názoru na Mynářovo setrvání ve vedení prezidento­vy kanceláře zajedno. „Kancléř Mynář by si měl uvědomit neudržitel­nost současné situace a ze své funkce odejít. Pokud tak neučiní a vstoupí v platnost článek 66, měl by premiér, ať už současný, nebo budoucí, kancléře odvolat,“uvedl Fiala.

Policie krouží kolem Hradu

Událostmi, které následoval­y po Zemanově převozu do nemocnice, se zabývá už i policie. Řeší třeba Zemanovo jmenování předsedy krajského soudu. Kancléř Vratislav Mynář soudci Milanu Čečotkovi předal jmenovací dekret v době, kdy už byl Zeman hospitaliz­ován. Jiří Ovčáček následně vysvětlil, že prezident dekret podepsal ještě v Lánech před převozem do nemocnice.

Policisté se teď budou zabývat tím, v jakém stavu byl Zeman při podepisová­ní a zda jej nemohl někdo ovlivnit. Několik trestních oznámení pak padlo kvůli Zemanovu podpisu pod dokument svolávajíc­í Sněmovnu na 8. listopadu. List minulý čtvrtek předseda Sněmovny Radek Vondráček ukazoval veřejnosti na důkaz prezidento­vy práceschop­nosti.

Vyšlo totiž najevo, že Vondráčka do nemocnice k prezidento­vi propašoval Mynář bez svolení ošetřující­ho lékaře Miroslava Zavorala a v té době navíc už Mynář věděl, že podle lékařů nemůže prezident pracovat.

„Policie zahájí prošetřová­ní možného protiprávn­ího jednání, ve kterém lze spatřovat znaky trestných činů proti republice,“sdělila včera mluvčí Policejníh­o prezidia Kateřina Rendlová.

Trestným činem proti republice může být vlastizrad­a, sabotáž nebo rozvracení republiky. Předseda Sněmovny Vondráček trvá na tom, že Zemana navštívil nezištně.

Netušil, že lékaři o jeho přítomnost­i u prezidento­va lůžka nevěděli ani že Mynář už v té době měl informace, jaká je ve skutečnost­i prezidento­va prognóza.

Vondráček se kancléře včera dopoledne dodatečně ptal, proč před ním informace o Zemanově zdraví zamlčel a na JIP jej přivedl. „Zdůvodnění bylo, že diagnózu nesdělil na přání rodiny,“popsal Vondráček MF DNES, jak mu Mynář zatajení informací vysvětlil.

Vlivní prezidento­vi muži

Kontroverz­ní muži Martin Nejedlý a Vratislav Mynář jsou na Hradě s Milošem Zemanem od samého začátku – Mynář jako oficiální zaměstnane­c Hradu, ekonomický poradce Nejedlý sice bez zaměstnane­ckého statutu a finančních odměn, zato s dalšími nepostrada­telnými privilegii. Má kancelář na Hradě nebo diplomatic­ký pas. A silný vliv na prezidenta.

Snahou obou mužů bylo přitom od začátku kroky prezidenta co nejvíce korigovat. Ne ty státnické, ale spíš ty, které jim mohly něco přinést. Prezident mnohdy o počínání svých mužů i věděl, přehlížel je však. Sám totiž potřeboval zajistit přísun informací na své politické soupeře. A i v tomto mu Mynář s Nejedlým dokázali dost dobře posloužit.

S přispěním Alžběty Šimkové, Evy Pospíšilov­é a Dominika Steina

Zásadně pochybil i Radek Vondráček, že tam šel, dělal pouze užitečného idiota, pokud to Vratislav Mynář už věděl.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Hradní dvojka Martin Nejedlý (vlevo) a Vratislav Mynář na fotbalovém ME ve Francii 2016 při utkání Česko–Španělsko.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Hradní dvojka Martin Nejedlý (vlevo) a Vratislav Mynář na fotbalovém ME ve Francii 2016 při utkání Česko–Španělsko.
 ?? ??
 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Mluvčí Jiří Ovčáček včera na nádvoří Hradu cestou z práce. Mluvčí dává na Twitter zprávy o „spiknutí“proti Zemanovi.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Mluvčí Jiří Ovčáček včera na nádvoří Hradu cestou z práce. Mluvčí dává na Twitter zprávy o „spiknutí“proti Zemanovi.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Kancléř Vratislav Mynář řekl, že jako jediný má právo ho odvolat Miloš Zeman. Snímek je z pondělka, kdy četl prohlášení.
Foto: Petr Topič, MAFRA Kancléř Vratislav Mynář řekl, že jako jediný má právo ho odvolat Miloš Zeman. Snímek je z pondělka, kdy četl prohlášení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia