MF DNES

Nová Sněmovna chce další zprávu od nemocnice

Lídři stran nové Sněmovny včera jednali, zda zbavit Zemana pravomocí. Problém by mohl vzniknout, až bude stará vláda podávat demisi.

- — Alžběta Šimková, Dominika Hromková

Předsedové stran nově zvolené Sněmovny se včera radili, zda a kdy by měly komory parlamentu hlasovat o článku 66 ústavy.

To je článek, který řeší situaci, kdy prezident ze závažných důvodů nemůže vykonávat svou funkci a je nutné jej v úřadě zastoupit.

Zatímco zástupci Senátu chtějí jednat a co nejdříve hlasovat, lídři politickýc­h stran dolní komory jsou váhavější. Před samotným hlasováním o článku 66 budou požadovat další stanovisko nemocnice. Budou se ptát, zda nejistá prognóza o Zemanově zdravotním stavu stále trvá, tak jak v pondělí informoval­a nemocnice v dopise představit­ele Senátu. V něm prezidentů­v lékař a

ředitel Ústřední vojenské nemocnice v Praze Miroslav Zavoral uvedl, že dlouhodobá prognóza Zemanova zdravotníh­o stavu je „krajně nejistá“. „Bylo by dobré se optat, zda ten stav se změnil, či nikoli,“souhlasil po včerejším jednání předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Hlasování v rozmezí 10 dnů

Lídři stran se v Senátu také shodli, že k hlasování obou komor parlamentu o aktivaci článku 66 by mělo dojít přibližně ve stejnou dobu, aby mezi rozhodnutí­m Senátu a Sněmovny neuplynulo více než deset dnů. Senát by o převodu pravomocí mohl rozhodovat 5. listopadu. „Shodli jsme se na tom jednomysln­ě. Je důležité, abychom konali. Dohodli jsme se, že horní komora připraví usnesení a 5. listopadu se tím budeme zabývat,“potvrdil šéf senátní ústavní komise Zdeněk Hraba. Podle lídra koalice SPOLU a pravděpodo­bně i příštího premiéra Petra Fialy by Sněmovna o Zemanovi neměla rozhodovat hned na ustavující schůzi, která se plánuje na 8. až 10. listopadu, ale až na schůzi následné. Aby se článek 66 aktivoval, musí pro něj hlasovat většina senátorů a poslanců.

Článek 66 by prezidenta Zemana nezbavil funkce. Pouze by ji pozastavil do doby, než ji bude opět schopen vykonávat. Zůstane mu i plat. Jeho kompetence by ale přešly na premiéra a šéfa Sněmovny. Debata o zdraví prezidenta je důležitá i proto, že stará vláda je hned po ustavující schůzi Sněmovny povinna podat demisi.

„Demise se musí doručit buď tedy prezidento­vi republiky, anebo, pokud už mezitím bude přijato to usnesení, tak předsedovi Poslanecké sněmovny, tedy tomu novému,“vysvětlil ústavní právník Jan Wintr.

Pokud nemocnice prognózu Zemanova stavu potvrdí, měla by nová Sněmovna podle Wintra důvod hlasovat, aby měla končící vláda po ustavující schůzi vůbec komu předat demisi.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Uvidíme Předsedové parlamentn­ích stran se včera sešli kvůli prezidento­vi. Poslanci chtějí ještě jednu zprávu od nemocnice.
Foto: Petr Topič, MAFRA Uvidíme Předsedové parlamentn­ích stran se včera sešli kvůli prezidento­vi. Poslanci chtějí ještě jednu zprávu od nemocnice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia