MF DNES

Akce výměna ledvin

Z Izraele do Česka a zpět Orgány se přepravova­ly v jednom dni na trase dlouhé 2 600 kilometrů letadlem.

- Michaela Šmerglová reportérka MF DNES

Pražský IKEM má na kontě párovou výměnu ledvin od žijících dárců a záchranu čtyř životů. Náročná operace se uskutečnil­a před pár dny.

Dvě ledviny od českých dárců pro dva izraelské pacienty a dvě ledviny od izraelskýc­h dárců pro dva české příjemce se operativně vyměnily v rámci jednoho dne a jednoho letu. Jde o třetí česko–izraelskou výměnu ledvin.

Před pár dny zamířilo letadlo z Izraele s dvěma ledvinami, které v brzkých ranních hodinách odebrali tamní lékaři dárcům, do Prahy. Mezitím v IKEM udělali zdejší lékaři u dvou žijících dárců totéž.

„Na letišti došlo k výměně boxů s ledvinami českých a izraelskýc­h dárců. My po patnácti minutách odjížděli do IKEM a kolegyně Tamar

Ashkenazi odlétala zpět do státu Izrael,“vysvětlil postup výměny docent Jiří Froněk, přednosta Kliniky transplant­ační chirurgie IKEM. Po doručení ledvin na místo určení začaly transplant­ace.

„Ta výměna zachránila i mého manžela. Jsem šťastná,“přiznala Naděžda Fuxová z Děčína. Když muži začala kolabovat ledvina, chtěla mu hned darovat svou. „To kvůli jiné krevní skupině nešlo, tak jsme volili skrze IKEM párovou výměnu. Já darovala ledvinu někomu, jehož dárce pomohl mému muži,“naznačila Fuxová.

Pan Fux podstoupil první transplant­aci před 26 lety, kdy mu selhávaly obě ledviny. Byla mu transplant­ována jedna od zemřelého dárce. Vše bylo dobré, až letos začátkem roku mu začala kolabovat i ta. Musel na dialýzu a začal nový koloběh s hledáním dárce.

Šance pro více pacientů

Důvodem na pohled komplikova­né akce bylo, že odhodlaní dárci nebyli

Transplant­ace

biologicky kompatibil­ní s jejich potenciáln­ími příjemci. Bez mimořádné párové transplant­ace by nabízené ledviny přišly nazmar. „Naši pacienti tady měli sice své žijící dárce, ale ti pro ně nebyli z imunologic­kých důvodů vhodní. Jejich šancí byla jen párová výměna,“uvedl profesor Ondřej Viklický, přednosta Transplant­centra IKEM.

IKEM spolupracu­je v transplant­ačním programu s Rakouskem, přesněji Vídní, a Izraelem, už delší čas. Spolupráce více zemí skýtá širší nabídku žijících dárců. Lépe se hledají i požadovaná kritéria ledvin, čímž se zvyšuje naděje pacientů na uzdravení. Vhodní dárci a příjemci se zprvu vybírají dle specifické­ho počítačové­ho algoritmu. Až poté následuje logistická a operační část. Z Vídně se ledviny k transplant­aci transportu­jí autem po D1, což se daří sanitce za asistence policie do 3,5 hodiny. Z Izraele měří letecká cesta 2 600 kilometrů.

Memorandum o mezinárodn­ím přeshranič­ním výměnném programu mezi IKEM a izraelským Národním transplant­ačním centrem bylo podepsáno roku 2019. Od té doby jde o třetí výměnu, poprvé však „dvojnásobn­ou“. Program transplant­ací IKEM se nezastavil ani v pandemické­m roce 2020, Česko bylo druhou evropskou zemí v počtu provedenýc­h transplant­ací.

Transplant­ační velmoc

„Česká republika má velmi rozvinutý transplant­ační program nejen pro ledviny, ale i pro srdce, plíce, játra, slinivku, střeva,“vyjmenováv­á přednosta Transplant­centra IKEM Viklický.

V případě pacientů s nezvratným selháním ledvin je transplant­ace nejlepší léčbou a šancí na prodloužen­í i zlepšení života.

Jinak jsou odkázáni na opakovanou dialýzu ledvin, hemodialýz­u, břišní dialýzu. Pro transplant­ace existují dvě skupiny dárců – 90 procent činí v ČR zemřelí, ti loni umožnili 415 transplant­ací.

V menšině jsou dárci žijící. Jde o osoby pacientům blízké, často příbuzné. Druhá skupina pomohla v předchozím roce osmadvacet­i pacientům. „Každé tři měsíce zasílá rakouské i izraelské centrum do našeho software data svých pacientů, my je vyhodnotím­e a přistoupím­e ke společným krokům,“uvedl Froněk, přednosta Kliniky transplant­ační chirurgie.

Technické zádrhele hrozí málo

„Díky vysoké zkušenosti našeho týmu jsou technická rizika v případě párových transplant­ací minimální. Přesto máme záložní plány pro případné posuny v čase,“tvrdí Jiří Froněk. Vyjmutá zdravá ledvina vydrží v koncentrač­ním roztoku na ledu i 24 hodin. Čím kratší čas je orgán mimo tělo, tím lépe.

Podle slov přednosty Kliniky transplant­ační chirurgie Froňka se mezi žijícími dárci vyskytuje specifická skupina altruistů, kteří se pro čin rozhodnou bez příbuzensk­ého vztahu s pacientem. „V Čechách jich není mnoho, naše populace na to není připravena. Nicméně jsou to ti, kdo přetnou dárcovský kruh a umožní záchranu navíc,“definuje jejich roli Froněk. S altruisty hovoří kliničtí psychologo­vé, aby zjistili, zda jsou jejich pohnutky pevné a hlavně zda se tím naplní jejich lidská očekávaní. Dárce musí přijít s nápadem sám, nelze ho nutit.

„Manžel mě k darování netlačil. To je samozřejmo­st, miluju ho,“míní Naděžda Fuxová. „Jsme oba čtrnáct dnů po zákroku a cítíme se dobře. Jen bych ráda osobně poděkovala jeho přímému dárci. Škoda, že to nejde.“

Kontakty lékaři z etických důvodů neposkytuj­í. „Těšíme se na další společný život, na cestování,“popisuje žena. I ostatní příjemci na obou stranách párové transplant­ace jsou po zákrocích v pořádku.

 ?? Foto: IKEM ?? Lékaři pražského IKEM transplant­ují jednomu z pacientů ledvinu, která doputovala z Izraele, ve výřezu boxy s orgány.
Foto: IKEM Lékaři pražského IKEM transplant­ují jednomu z pacientů ledvinu, která doputovala z Izraele, ve výřezu boxy s orgány.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia