MF DNES

Britské covidové varování

Británie rychle a včas očkovala, přesto jsou nyní počty nakažených jedny z nejvyšších na světě.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Zatímco v Evropě se očkování proti koronaviru začátkem letošního roku rozjíždělo jen pomalu a s obtížemi, Británie se do toho pustila se vší vervou. Ještě před koncem loňského roku začala s masivním a relativně dobře organizova­ným očkováním populace a v míře proočkovan­osti se v celosvětov­ém měřítku držela na předních příčkách. V polovině letošního července premiér Boris Johnson i s ohledem na vysokou proočkovan­ost zrušil všechna protiepide­mická opatření s tím, že už nastal vhodný čas a „jednou by to stejně přijít muselo“.

Počty nakažených, vážně nemocných i obětí ovšem soustavně stoupají

LONDÝN

a situace v Británii je nyní vážnější než ve většině států i v sousední Evropě. Odborníci stejně jako britská vláda varují: nadcházejí­cí zima bude opět kritická.

Počty nakažených se na 67 milionů obyvatel blíží k padesáti tisícům denně. To je více než loni touto dobou a jen o dvacet tisíc méně než dosud nejvyšší počet nakažených, které Británie měla po Vánocích začátkem letošního ledna. Oproti minulému týdnu je to nárůst o šestnáct procent a podle biologa Kita Yatese statistiky za celou dobu od začátku pandemie zaznamenal­y jen šestnáct dní, kdy byly počty nakažených vyšší než teď.

Příznivé je alespoň to, že počty vážně nemocných a obětí jsou díky očkování nižší než loni, ovšem i tato čísla nyní setrvale stoupají. Lékaři varují, že v zimních měsících britské nemocnice opět budou fungovat na hranici sil. Také premiér Johnson, který sám s covidem ležel na intenzivní péči, očekává, že letošní zima bude opět „obtížná“.

Kvůli covidovým případům se navíc soustavně odkládají důležité operace a lékařská péče o vážně nemocné pacienty, na niž čeká téměř šest milionů lidí.

Co do počtu nakažených na počet obyvatel je na tom v Evropě nyní hůř Litva a Lotyšsko, které již opět přistoupil­o k plošným opatřením a na měsíc zavřelo školy, restaurace a zábavní zařízení.

Slábnoucí imunita

Vědci a lékaři zatím nedokázali rychlý nárůst nových případů a hospitaliz­ací v Británii přesně vysvětlit. Jedním důvodem může být právě rychlost očkování, a tedy dřívější

Proti očkování odeznívání imunity, zejména u starších a nemocných osob. Plné očkování v Británii dosud dostalo 67 procent populace.

Podobnou hodnotu má nyní také Německo a Francie, start očkovací kampaně byl ale v obou zemích výrazně pomalejší. Denní počty nakažených jsou v těchto zemích 10 a 4 tisíce, v tom se ale projevuje i nižší míra testování: Francie testuje dvakrát méně než Británie, Německo šestkrát. „I přesto ale vidíme, že v

Británii je situace vážnější, a to na počtu kritických případů v nemocnicíc­h a obětí,“říká biolog Jim Naismith z univerzity v Oxfordu.

Dalším důvodem vysokých čísel mohlo být zrušení všech pandemický­ch omezení v polovině července. Britové se pak po dlouhých a přísných uzávěrách s radostí a bez zábran vrátili ke společensk­ému životu jako před pandemií. V Evropě tento trend i kvůli přetrvávaj­ícím omezením zatím není tak výrazný.

 ?? Foto: Getty Images ?? Britové protestují­cí v Londýně odmítají očkování proti covidu. Muž ukazuje vymyšlené číslo údajných obětí očkování.
Foto: Getty Images Britové protestují­cí v Londýně odmítají očkování proti covidu. Muž ukazuje vymyšlené číslo údajných obětí očkování.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia