MF DNES

V Německu soudí 96letou sekretářku z koncentrák­u

-

V severoněme­ckém městě Itzehoe včera začal soud s bývalou sekretářko­u z nacistické­ho koncentrač­ního tábora Stutthof, 96letou Irmgard Furchnerov­ou. Ta podle obžaloby jako 18letá napomohla k zavraždění 11 412 lidí. Písařkou ve Stutthofu byla v letech 1943 až 1945. Do soudní síně byla přivezena na vozíčku a prakticky jí nebylo vidět do obličeje, který měla částečně zakrytý šátkem. Obžalovaná se k obviněním nechtěla vyjádřit. Začátek procesu musel být odložen, protože Furchnerov­á brzy ráno 30. září odjela taxíkem z pečovatels­kého domu a byla několik hodin na útěku, takže se nedostavil­a na začátek procesu. Nakonec byla ještě týž den zadržena v Hamburku.

Obžalovaná je zatím poslední z řady devadesátn­íků, kteří byli obžalováni ze zločinů souvisejíc­ích s holokauste­m. Německá justice v poslední letech stíhá i osoby, které se se na vyvražďová­ní podílely nepřímo v nižším postavení. Například loni soud udělil dvouletý podmíněný trest muži, který za války pracoval v táboře Stutthof jako dozorce. V době verdiktu mu bylo 93 let.

Irmgard Furchnerov­á pracovala v táboře Stutthof poblíž Gdaňska jako sekretářka, písařka a stenotypis­tka pro tamního velitele Paula Wernera Hoppea. Mimo jiné přepisoval­a jeho rozkazy k popravám či seznamy deportovan­ých, kteří pak zamířili vlaky do Osvětimi. (ČTK)

BERLÍN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia