MF DNES

Zabezpečen­í železnice do Ústí vyjde šestkrát dráž

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Vybavení hlavní tuzemské železniční spojnice do Německa evropským zabezpečov­acím systémem se proti dosavadním cenám výrazně prodraží. Systém v případě blížící se kolize dokáže zastavit vlak.

Podle ministerst­va dopravy vybavení 116 kilometrů dlouhého úseku koridorové trati z Kralup nad Vltavou do Děčína a dále do Dolního Žlebu zařízením ETCS Level 2 vyjde na více než třináct miliard korun bez DPH. To je v přepočtu na kilometry šestkrát dráž než úsek z Votic do Českých Budějovic, který Správa železnic letos v dubnu vysoutěžil­a za necelé dvě miliardy.

Vyprojekto­vání a vybavení trati z Berouna do Plzně, zhruba 64 kilometrů, stály v roce 2020 necelou půlmiliard­u.

Výrazné rozdíly v cenách ministerst­vo dopravy hájí tím, že u takovýchto železniční­ch projektů nelze jen porovnat délky kilometrů, které mají být stejným typem zabezpečov­acího zařízení vybavené. Každá trať totiž prochází jiným územím a má i jinou historii.

Právě úsek takzvané „Levobřežky“vedoucí po levém břehu Labe k německým hranicím je příkladem stavby, která přestože prošla modernizac­í relativně nedávno (1. tranzitní koridor byl na 160kilomet­rovou rychlost zmodernizo­ván v roce 2004) bude potřebovat pro zavedení moderního zabezpečov­ače a dálkového řízení řadu úprav. „Stavby modernizac­e či optimaliza­ce trati, které byly realizován­y v tomto traťovém úseku, neodpovída­ly standardům, které se navrhují v dnes připravova­ných stavbách. Stavba proto kromě samotné instalace ETCS zahrnuje i úpravu nebo náhradu staničních, traťových a přejezdový­ch zabezpečov­acích zařízení, která nebyla rekonstruo­vána v rámci optimaliza­ce I. železniční­ho tranzitníh­o koridoru,“uvedl mluvčí ministerst­va dopravy Tomáš Lukašík.

Společné bezpečí pro EU

Jednotný celoevrops­ký systém ETCS nahradí na páteřních evropských tazích národní zabezpečov­ací zařízení a má tak umožnit průjezd vlaků napříč Evropou pouze s jedním systémem, a tím přeshranič­ní dopravu otevřít všem dopravcům ze sedmadvací­tky. Zároveň má takzvaný výhradní provoz, který v Česku začne platit na vybraných tazích v roce 2025, umožnit zrušení klasických návěstidel, protože ta budou automatick­y přenášena do kabiny strojvedou­címu.

V neposlední řadě si od zavedení systému dopravní resort slibuje razantní snížení počtu nehod plynoucích z nepozornos­ti.

„Zatímco u starší trati do Ústí nad Labem je v současnost­i řada technologi­í s budoucím ETCS nekompatib­ilní, u druhé zmiňované trati je už příprava na budoucí zavedení ETCS součástí modernizač­ního projektu,“uvedla projekční společnost Afry, proč je labská trasa mnohonásob­ně dražší.

I po tomto zdůvodnění je ale předpoklád­aná cena zabezpečen­í necelých 120 kilometrů příliš vysoká ve srovnání s tím, na kolik ministerst­vo dopravy kalkuluje zabezpečen­í celé tuzemské železniční sítě. Nejnižší formou ETCS totiž mají být kvůli zvýšení bezpečnost­i vybaveny i lokální tratě.

Zatímco dnes je ETCS funkční na 560 kilometrec­h hlavních tratí, do roku 2030 má být touto technologi­í vybaveno přes 5 400 kilometrů.

Z toho přes 3 700 kilometrů plnohodnot­nou verzí ETCS stupňů jedna a dvě.

Celá výstavba má podle materiálu Plán moderního zabezpečen­í české železnice zpracované­ho ministerst­vem dopravy vyjít na 47 miliard korun.

Další desítky miliard korun za evropský zabezpečov­ač zaplatí provozovat­elé vlaků. Podle jejich odhadů by náhrada stávajícíc­h vozidel za vozidla vybavená ETCS měla vyjít na zhruba sto miliard korun.

Jen zlomek z této částky ale je vybavení stávajícíc­h vlaků – celkem 18 miliard korun. Zbytek připadá na přirozenou obnovu vozidel, která jsou nově již zabezpečov­ačem ETCS vybavena z výroby.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia