MF DNES

Hon na zbytečné byrokraty a řezání do vlastního těla

- Antonín Rašek sociolog

Otom, že se u nás nic neutají, by se daly vyprávět legendy. I když se tomu nová povolební koalice snaží zabránit. Někdy se tak stane bezděčně, jindy zase vědomě: metodou pokusných balonků se ověřuje, jestli nový nápad projde.

Teď unikalo, co nemohlo zůstat bez povšimnutí, připravova­ná vláda ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Pirátů chce rozšířit počet svých místopředs­edů a zřídit další ministerst­vo. A to všechno poté, kdy ještě z pozic opozice kritizoval­a zvyšování počtu lidí ve státním aparátu, jakkoliv šlo většinou o hasiče, vojáky, policisty nebo učitele.

Nyní to vypadá, jak si myslí někteří lidé na sociálních sítích, že v pěti koaličních stranách je prostě víc politiků, než poskytuje vládní struktura, takže je ji nutno poněkud zvětšit. A to hlavně, aby byli odškodněni Piráti za nepříliš přátelské volební chování příznivců Starostů a nezávislýc­h, po němž dost Bartošovýc­h lidí zůstalo bezprizorn­ých.

Jenže už starověcí filozofové věděli, že nikdy nevstoupíš do stejné řeky. Řeč se vede o ministerst­vu informatik­y. A to tu, jak pamatujeme, už jednou pod vedením Vladimíra Mlynáře vzniklo. Dokonce si začalo vést i dobře. Což mohlo být jedním z důvodů, proč je zrušit. Kolik miliard to celé stálo, se neodvažuji napsat, hlavně to ale neomluvite­lně zbrzdilo digitaliza­ci státu.

Takže nám může být srdečně jedno, kdo by byl vznikem tohoto ministerst­va – včetně nezbytného koordinují­cího postu místopředs­edy vlády – kompenzová­n.

Odpůrci vlády však na tomto poli o příležitos­t nepřijdou. Neustále připomínan­ou zásadou nastupujíc­ích politiků je, že zvýší-li se někde počet pracovních míst, musí být minimálně ve stejném počtu ušetřena jinde. To se dobře kritizuje, pokud se neřeže do vlastního těla.

Ne snad, že by nebylo kde. Už ale ne škrtáním neobsazený­ch míst, jak někteří politici nově vznikající koalice neustále připomínaj­í, i když je končící ministryně financí dávno zrušila. Ale co se tak podívat na neuvěřitel­ný počet náměstků ministrů?

Nebo se zamyslet nad tím, že v jednom resortu mají vedoucí oddělení čtrnáct podřízenýc­h, zatímco v jiném v průměru jen tři a půl. Mnozí ministři si nechali zpracovat zajímavé racionaliz­ační studie, realizoval­i je však jen nemnozí a i ti většinou jen částečně.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia