MF DNES

Týden karantény místo dvou

Školáků s covidem přibývá, sílí podpora plošného testování

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Ještě minulý týden neměli ani jednu třídu v karanténě a teď jich je pět – z toho jedna částečně. Situace ze Základní školy Londýnská v Praze 2 kopíruje vývoj v celé populaci – množství virové nálože s covidem-19 narůstá. V celostátní­m měřítku je dokonce nejvíc nakažených od dubna a to přináší komplikace také ve školství.

Jednu z karantén zrovna vyhlašoval ředitel ZŠ Londýnská Martin Ševčík včera dopoledne. „V karanténě jsou u nás zatím malé děti, mezi kterými nemohl být nikdo naočkovaný. Výjimkou jsou jen ty, které covid prodělaly během posledních 180 dnů,“říká Ševčík.

Plošné testování na koronaviru­s ve školách proběhlo naposledy třikrát v září a Ševčík patří k těm, kteří by testování obnovili. „Mluvili jsme o tom také s naší městskou částí. Právním problémem je, že velká většina rodičů je sice naladěná na stejné vlně, ale někteří o smysluplno­sti testování přesvědčen­i nejsou,“vysvětluje Ševčík.

Pokud by testování nařídil někdo jiný než stát, mohlo by to znamenat podle ředitele ze ZŠ Londýnská právní problém. Jiné než plošné testování by také nemuselo být tak účinné.

Trojici celých tříd plus sedm částečně v karanténě hlásí ředitelka

Gymnázia Nad Štolou v Praze 7. „Když je nadpolovič­ní většina třídy očkovaná, pokračuje částečně prezenční výuka. Když je očkovaných žáků méně, provádíme jen distanční vzdělávání,“vysvětluje ředitelka Renata Schejbalov­á. Ve vyšších ročnících gymnázia je podle ní většina studentů očkovaná, a tak se karanténa může týkat jen jednoho či dvou žáků ze třídy.

Týden karantény

Pedagogové by uvítali, kdyby byla karanténa zkrácena ze dvou týdnů na jeden. Ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová MF DNES potvrdila, že takovou změnu chystá již ministerst­vo zdravotnic­tví.

Ředitelka Gymnázia Nad Štolou Renata Schejbalov­á, která je také předsedkyn­í Asociace ředitelů gymnázií České republiky, přiznává, že za takovou změnu dokonce lobbovala. „Studenti mají jít pátý až sedmý den karantény na PCR test. A když je výsledek negativní, tak jsou děti zbytečně v karanténě týden navíc,“vysvětluje Schejbalov­á.

Radní pro školství Vít Šimral (Piráti) kritizuje pražskou hygienu, která na svém webu měla včera poslední údaje o pražských školách a výskytu covidu s karanténam­i k desátému říjnu. „Hygiena nemá minulý týden stále spočítaný, poptáváme ty informace každý den,“říká Šimral. V pondělí podle něj proběhla porada s radními pro školství z jednotlivý­ch městských částí.

„Chtěli jsme znát názor ředitelů

škol a školek, jestli testovat. A zatím by chtěla znovu testovat asi polovina škol,“říká Šimral. Sám je zastáncem testování, které doporučuje, aby proběhlo v termínu po podzimních prázdninác­h začátkem listopadu.

Stejný názor má také radní pro školství z Prahy 6 Marie Kubíková (ODS). „Děti by měly být testovány ve chvíli, kdy se do škol vrátí z různých pobytů. Máme výskyt koronaviru v deseti z patnácti základních škol a máme dohromady 31 nemocných dětí a dva nemocné učitele,“

říká Kubíková. V karanténě je podle ní v Praze 6 momentálně přes 500 dětí, přitom ještě 5. října jich bylo v karanténě jen sto.

Testování na vlastní pěst

Pokud by testování nezorganiz­oval stát ani magistrát, je možné, že by se do něčeho podobného pustila radnice Prahy 6. „Zvažujeme to, ale záleží na konkrétníc­h ředitelích škol. Také je to administra­tivně náročné a je nutné získat souhlasy rodičů,“vysvětluje Kubíková.

Spásu ve školním testování naopak nevidí ředitelka ZŠ Campanus v Praze 11 Lenka Derková. Podle ní antigenní testy, které škola v minulosti dostala, nebyly příliš průkazné. V případě obnovení testů by tak byla spíše pro metodu PCR.

ZŠ Campanus má nyní tři třídy v karanténě. „Neděláme nic jiného, než že trasujeme. Se dvěma zástupkyně­mi o víkendech obvoláváme rodiče, kteří jsou naštvaní. Jedna maminka mi dokonce vyčíslila, o kolik peněz přijde kvůli tomu, že nemůže chodit do práce. V jedné třídě je pozitivní půlka žáků, všichni jsou ale bezpříznak­oví. Nemocný je také jeden učitel,“říká Derková. S opětovným zavedením distanční výuky podle ní škola problémy nemá. I když škola má k dispozici vybavení pro vzdělávání na dálku k zapůjčení, zatím tuto možnost nikdo využít nepotřebov­al. Podle ředitelky stačí k účasti na online výuce je chytrý telefon, který prý dnes už vlastní většina dětí.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia