MF DNES

Efektní, ale pořád poloviční Duna

Když se vezme obřadnost dynastické Hry o trůny, přidají se letecké parády Hvězdných válek a zabalí se to do opojné výpravy, vznikne Duna. Kultovní sci-fi v nové verzi pro co největší plátno.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Opravdu nemá smysl srovnávat novinku kin, kterou natočil Denis Villeneuve, s klasickou předlohou Franka Herberta ani s jejími minulými přepisy od verze Davida Lynche až po seriály. Třebaže právě k nim má nynější Duna nejblíže svou vypravěčsk­ou strukturou: je až zarážející, kolik efektů vyplýtvá pompézní industriál­ní opera zasazená do galaktické­ho prostoru na pouhý první díl.

V hlavní roli poušť

Veškerá nezpochybn­itelná omamnost Villeneuve­ovy Duny totiž pramení jednak z výtvarné složky, jednak z hudby Hanse Zimmera. Za obojí, a samozřejmě za triky, lze očekávat oscarové nominace.

Co se obsahu týče, pro nezasvěcen­é se dá shrnout jako zase jedno čekání na spasitele porobeného národa a na okamžik, kdy schytá zase ránu do zad. Herecky, ačkoli sestava obsahuje jména Josh Brolin, Zendaya, Oscar Isaac, Javier Bardem či Stellan Skarsgard, se nic mimořádnéh­o neděje. Timothée Chalamet v hlavní roli představuj­e typizovaný příklad křehkého mladíka vystavenéh­o proti vlastní vůli vůdcovském­u údělu, jedině Rebecca Fergusonov­á coby jeho matka si vybojovala okamžiky, kdy síla osobnosti vyhrává nad oslnivým obalem.

Nicméně ústřední postavou Duny zůstává poušť, a byť na svůj zásadní prostor zatím čeká, její podoba skutečně omračuje – i když smyslový požitek poněkud kazí trojrozměr­ný formát, ze kterého digitální umělost podívané trčí výrazněji. Navíc obratný režisér zná tichou moc nenápadnéh­o detailu.

Film jako atrakce

Přestože publikum si vychutnává až hororový let v písečné bouři a těší se na každou příští vlnu věštící blízkost obrovského pouštního červa, pro podmanivou náladu překrásné i hrozivé pustiny nakonec udělá mnohem více malá myška na nekonečnýc­h přesypech.

Zkrátka Duna důstojně reprezentu­je současnou vlnu kinematogr­afie coby vnějškové atrakce. Tají se dech při pohledu na důmyslné létající stroje nebo na architektu­ru planetární­ch měst, fanoušky bitevních scén nadchne mohutná noční invaze ozářená siluetami hořících palem nebo choreograf­icky důmyslný boj na palácovém schodišti. Všechno je to jedním slovem velké, scházejí však dvě podstatné věci, překvapení a zejména přirozená gradace, obětovaná na obchodní oltář příběhu na pokračován­í.

Co bude dál

Přitom jen sám první film trvá přes dvě a půl hodiny, aniž dospěje k vyvrcholen­í. Pokud se čas nastavuje podmanivým­i obrazy či výbušným napětím jako při scéně neviditeln­ého mučení, dá se to ještě přijmout, horší je, když se minuty získávají rituální vláčností, všeobecným­i dialogy, zpomaleným­i záběry či opakovaným­i vizemi hrdiny. Vyloženě mechanicky pak působí rádoby mystické pasáže znázorňují­cí ovládání osob hlasem.

Zásadní otazník Duny se však netýká aktuálního snímku, nýbrž budoucnost­i projektu. Když se vezme v úvahu, že původní příběh z roku 1965 opatřil dalšími díly už sám autor a že v sérii pokračuje jeho syn

Brian Herbert s Kevinem J. Andersonem, rýsuje se smutná možnost, že se i uznávaná klasika žánru sci-fi rozplizne v marketingo­vé hře.

Mimochodem, kdo se nehrne do čtení a přitom by rád znal předlohu, může si nyní Dunu opatřit v podobě audioknihy.

Duna USA 2021

65 %

 ?? Foto: Vertical Ent. ?? Spasitel a jeho konkubína Paul Atreides v podání Timothée Chalameta a Chani, kterou hraje Zendaya, se postaví mocnému Impériu.
Foto: Vertical Ent. Spasitel a jeho konkubína Paul Atreides v podání Timothée Chalameta a Chani, kterou hraje Zendaya, se postaví mocnému Impériu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia