MF DNES

Freud na Zábradlí teskní po zapomenuté operetě

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Sigmund Freud a vídeňská opereta. Zajímavou kombinaci nabízí nejnovější premiéra pražského Divadla Na zábradlí v režii Davida Jařaba. Jak je u jeho tvorby obvyklé, kmenový režisér scény je i autorem předlohy. Novinka s názvem Freudovo pozdní odpoledne prý divákům nabídne pohled do vrcholných časů psychologo­vy práce, kdy formuloval své myšlenky ohledně vlivu traumat z dětství na pozdější psychické excesy.

„Ztvárňujem­e jej na konci 19. století. Konkrétně se cituje rok 1896, kdy Freudovi umírá otec,“upřesňuje herec Václav Vašák, který se objeví v ústřední roli zakladatel­e psychoanal­ýzy. „Scénář byl pevný od začátku, měnil se minimálně. Nějaké knihy o Freudovi a jeho učení jsem si přesto načetl pro svůj herecký pocit a lepší orientaci v době,“popisuje svoje přípravy.

O zpěvu bych nemluvil

Novinka zaujme žánrem, po velice dlouhé době se totiž na prkna legendární pražské scény vrací hudební divadlo.

„Představen­í má podtitul psychoanal­ytická opereta, diváci se tedy dočkají i operetních výstupů. Opereta

a prostředí vídeňských šantánů má za cíl trochu odlehčit závažnější tóny představen­í,“vysvětluje Vašák. Písně pro novinku napsal Jakub Kudláč. „Konkrétně já nezpívám, ale mám tam jeden mikrovýstu­p, který vlastně do operetního žánru spadá. O zpěvu bych ale nemluvil,“dodává se smíchem.

Nostalgie po operetě

Ani sám Jařab se nebojí novinku do žánru operety zařadit. „A to ze dvou důvodů. Zaprvé je náš příběh umístěn do 90. let 19. století ve Vídni, k níž v té době právě opereta neodmyslit­elně patřila. A zadruhé mám pocit, že jsme usilovali, v kontrastu s vážností tématu, o skutečně lehký, komický až frivolní tvar, opírající se o rozšafnou hudbu a téměř říkankové texty,“vysvětluje režisér.

„Muzikálů je dnes spousta, ale opereta téměř vymizela. Nostalgie po ní je dalším z rozměrů naší nové inscenace,“dodává.

Freudovo pozdní odpoledne má v Divadle Na zábradlí premiéru v pátek a sobotu. Vedle Vašákova Freuda se diváci mohou těšit na Janu Plodkovou v úloze jeho ženy Marty a Kateřinu Císařovou jako psychoanal­ytikovu sestru. Dále zde hrají Jiří Černý, Anežka Kubátová v alternaci s Annou Fialovou, Miloslav König či Vasil Fridrich.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia