MF DNES

F1 bobtná. Jenže nevyšťaví to lidi u televize i v paddocku?

- — Robert Sára

Má to být rekordní sezona, ve které bude během devíti měsíců k vidění nevídaných 23 závodů. Jenže jen pár dní po zveřejnění kalendáře formule 1 pro rok 2022 se ozval kritický hlas čtyřnásobn­ého šampiona Sebastiana Vettela: „Máme jen jeden život a ten nepatří našemu zaměstnava­teli. Měli bychom najít zdravou rovnováhu mezi soukromím a prací. A pokud má vášeň pro náš sport u lidí hořet roky, tak musíme najít počet závodů, který v nich ten oheň udrží.“

Zkrátka 23 klání nacpaných do 36 týdnů, protože kvůli fotbalovém­u mistrovstv­í světa v Kataru se bude končit v polovině listopadu, mu jeho rodnou řečí přijde „zu viel“. A „nebrečí“tak ani kvůli pilotům jako spíš kvůli ansámblu, který stojí v pozadí týmů i celého šampionátu. „My jezdci můžeme dorazit ve středu, a když najdeme let, zmizíme z okruhu v neděli večer. Ale lidi z týmu přijíždějí častokrát už v sobotu či v pondělí, aby nachystali garáž, připravili auta. Po závodě musí všechno zabalit a poslat zpět. A k tomu pracují v týmové továrně na zlepšeních. To se pak těžko vede normální život s rodinou, dětmi. Po dvou třech letech jsou totálně vyčerpaní a odcházejí.“

Příští sezona je tak napěchovan­á, že se dokonce dvakrát stane, že se bude závodit tři víkendy po sobě, což nebývalo v minulosti zvykem. Navíc 23 Velkých cen prý ještě nemusí být s ohledem na budoucnost konečná, mluví se o 25. V 90. letech i následujíc­í dekádě přitom bývalo obvyklé mít jich 16, ještě v roce 2015 měl kalendář 19 závodů, ale v posledních letech šampionát výrazně – až nepřiměřen­ě – bobtná. Snaží se v něm udržet tradiční destinace, které nově doplňují nové, exotické, například Saúdská Arábie či Miami.

Právě vysoký počet závodů však podle Vettela samotnou F1 rovněž devalvuje. „Je to pro lidi, kteří ji chtějí sledovat, až příliš mnoho. Když jich bude tolik, hrozí nová nebezpečí: Velká cena už nebude pro fanoušky exkluzivní,“varuje.

Dozajista má pravdu, nicméně vedení šampionátu dál „seká závody jak Baťa cvičky“. Může tak navyšovat cenu televizníc­h práv, získá vyšší finance od organizáto­rů za možnost pořadatels­tví, sponzoři jsou víc vidět. A jestli ještě před několika lety znělo 20 klání za sezonu jako podivné sci-fi, tak teď už nikdo není překvapen onou číslovkou 25. Ale je to správná cesta? Nebo má spíš pravdu Sebastian Vettel?

 ?? ?? Bude to někoho bavit Sebastian Vettel kritizuje rozšiřován­í seriálu F1.
Bude to někoho bavit Sebastian Vettel kritizuje rozšiřován­í seriálu F1.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia