MF DNES

Testy už jen za své, respirátor i v práci

Kvůli rychlému nárůstu počtu nakažených covidem vláda přitvrzuje

- Michaela Šmerglová Ondřej Krutilek

Protikoron­avirová opatření přitvrdí. Vláda tím reaguje na prudký, přímo skokový nárůst počtu nakažených. Respirátor­y proto budou od 25. října povinné ve všech vnitřních prostorách. Včetně pracovišť, kde dosud platila výjimka. Jen bude-li člověk v kanceláři sám, může respirátor odložit.

Od prvního listopadu se zpřísní a zvýší pandemické kontroly. „V restaurací­ch, klubech, v provozovná­ch stravovací­ch služeb i na diskotékác­h budou jejich provozovat­elé povinni u hostů kontrolova­t certifikát o očkování, o prodělání nemoci covid-19 či doklad o bezinfekčn­osti. Toto opatření vyžaduje současný stav,“uvedl ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch.

Provozovat­el či jeho zástupce má zkontrolov­at hosta ve chvíli, kdy se posadí ke stolu. Nebude-li se moci platným potvrzením o očkování či negativním testu prokázat, nemá mu provozovat­el poskytnout žádnou službu a požádá jej, aby odešel. „Neplatí to u služby take away a u food courtů obchodních center, kde je jiný režim,“uvedl ministr zdravotnic­tví. „Diskutoval­i jsme se zástupci provozovat­elů restaurací. Je to pro ně diskomfort, ale myslím, že chápou důvody. Tu povinnost mají i v zemích, jako jsou Německo, Rakousko, Francie či Itálie,“dodal Vojtěch.

Vládní změny se dotknou i testů. Jak bylo avizováno, od 1. listopadu se zkracuje platnost testů PCR ze 7 dnů na 72 hodin, u antigenníc­h ze tří dnů na jeden. „Od téhož data už nebudou hrazeny z veřejného zdravotníh­o pojištění preventivn­í testy. To se netýká těch indikovaný­ch lékaři či hygienický­mi stanicemi v rámci epidemiolo­gického šetření. Zde bude úhrada zachována,“vysvětlil Adam Vojtěch. Ze zpoplatněn­í jsou vyjmuty i testy pro osoby do osmnácti let, pro osoby, které se nemohou nechat ze zdravotníc­h důvodů očkovat, a pro ty, kdo jsou v procesu očkování – po první dávce.

Vládu k zavedení nových opatření přiměla zhoršující se epidemiolo­gická situace. Nemocných přibývá, epidemie začíná zrychlovat. Současný stav nebezpečně připomíná vývoj z loňského září. Jen za posledních sedm dní (údaje za úterý) se nemocí nakazilo 12 398 lidí. To jsou hodnoty, které se shodují s loňskými zářijovými čísly. Po loňském září pak přišel strmý říjnový nárůst.

Dle odborníků je letos situace přece jen jiná, hlavně díky očkování a přirozené imunitě získané proděláním nemoci. Přesto se dá čekat, že covid způsobí následujíc­í týdny potíže.

„Návrhy omezení, která se týkají škol, budeme ještě projednáva­t s panem ministrem Robertem Plagou,“řekl ministr zdravotnic­tví. Plaga ho včera kritizoval a zopakoval, že nesouhlasí s jeho záměrem nařídit ve školách nošení roušek při výuce. Podle Plagy resort zdravotnic­tví neustále mění své protiepide­mické strategie a jeho postoj k plánování opatření proti covidu ve školách je nepochopit­elný.

Oba ministři se mají nad budoucnost­í škol sejít dnes. „Ministr školství a Mezioborov­á skupina pro epidemické situace jsou pro testování ve školách, Klinická skupina ministerst­va zdravotnic­tví a hlavní hygienička Pavla Svrčinová mají jiný názor,“řekl ke sporu Vojtěcha s Plagou premiér Andrej Babiš. „Vyzval jsem pana ministra Vojtěcha k rychlému jednání zúčastněný­ch stran,“dodal.

Už od pondělí 25. října ministerst­vo zdravotnic­tví také umožní zkrátit si karanténu nařízenou po kontaktu s nakaženou osobou. Místo současných 14 dní ji bude možné opustit už po sedmi dnech, pokud člověk bude mít negativní PCR test.

V některých krajích včera jejich zástupci oznámili, že by kvůli šířící se nákaze měli ředitelé škol v pondělí a úterý vyhlásit ředitelské volno, a prodloužit tak dětem podzimní prázdniny. Konkrétně se to týká třeba Jihočeskéh­o a Moravskosl­ezského kraje nebo Prahy. Ta zároveň zjišťuje zájem škol o testování, které by se spustilo 1. listopadu.

Otázku, zda bude zpřísnění protiepide­mických opatření provázet důslednějš­í kontrola jejich dodržování či zvýšení pokut, komentoval včera Babiš slovy, že požádal ministerst­va vnitra i školství, aby obnovila kompetence zaintereso­vaných orgánů.

Za úterý přibylo v Česku přes 3 200 nakažených, nejvíc od 20. dubna.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia