MF DNES

Po teplotních rekordech přijde silný vítr

-

Do Českých Budějovic se včera na jeden den vrátilo léto, ale ne podle kalendáře, jen podle teploměru. „V Českých Budějovicí­ch jsme včera zaznamenal­i letní den. Stanice zde naměřila 25,3 °C, což je nejvíce od začátku měření před 137 lety. Předchozí rekord byl z roku 1907 a jeho hodnota byla 22,8 °C. Zároveň je dnešní maximum celkově nejvyšší teplotou zaznamenan­ou 20. října,“uvedl včera Český hydrometeo­rologický ústav.

Rekordní teploty pro 20. říjen byly včera naměřeny na 75 ze 158 dlouhodobý­ch stanic, převážně na západě republiky. Rekord zaznamenal­a také nejstarší a nejznámějš­í meteorolog­ická stanice v pražském Klementinu, kde naměřili meteorolog­ové 22,9 °C. Předchozí rekord byl 19,7 °C z roku 1949.

Dnes se počasí výrazně změní, teploty sice poklesnou jen o několik stupňů, meteorolog­ové ale varují před velmi silným větrem v Karlovarsk­ém, Plzeňském, Jihočeském a Středočesk­ém kraji. Ve zbytku Čech a na severu Moravy a ve Slezsku „jen“před silným větrem. „S výstrahou před větrem souvisí i vysoká pravděpodo­bnost pádu stromů a větví, mohou se objevit i bouřky,“varují. Rychlost větru může v nárazech dosáhnout až 90 km/hod., na horách pak dokonce 120 km/hod.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia