MF DNES

Další jména? Děláme na tom

Pandora Papers. Novinářka Pavla Holcová o aktivitách českých podnikatel­ů v daňových rájích

- Petr Kolář reportér MF DNES

Týden před volbami psala tuzemská i světová média o tom, že Andrej Babiš v roce 2009 nakupoval za stovky milionů nemovitost­i ve Francii. Novinářka serveru Investigac­e.cz Pavla Holcová tehdy tvrdila, že ještě do voleb zveřejní další ze tří stovek podnikatel­ů či politiků působících v Česku, kteří offshorové firmy využívaly. Později přislíbila jména zveřejnit týden po volbách. Proč tak zatím neučinili a kdy se tak stane, vysvětluje Holcová v rozhovoru pro MF DNES.

Den po zveřejnění informací o tom, že Andrej Babiš v roce 2009 nakupoval nemovitost­i ve Francii za zhruba 400 milionů korun přes offshorové firmy, jste nejprve říkala, že ze seznamu zhruba tří set byznysmenů i politiků zveřejníte některá další jména ještě do voleb. O dva dny později jste uvedla, že to „s největší pravděpodo­bností bude příští týden“. Ten už je také pryč a nic se neobjevilo. Kdy tedy další jména zveřejníte?

Pracujeme na tom. Musíme dát dostatečný prostor těm lidem se vyjádřit. Takže to není úplně jenom naše rozhodnutí, kdy to vyjde.

Proč jste tedy tehdy říkala, že to bude ještě do voleb?

Protože jsem si myslela, že se stihnou vyjádřit.

Zůstaňme chvíli u Babiše. Už víte, čeho přesně se měl nákupem nemovitost­í přes offshorové firmy dopustit? Protože to jste při zveřejnění úplně neřekli, pouze jste naznačoval­a, že by mohlo jít o praní špinavých peněz.

Chtěli jsme upozornit na to, že to schéma je komplikova­né a že bychom chtěli odpovědi, které jsme nedostali. Zbytek bych nechala na vyšetřovat­elích. Ať už ve Spojených státech, nebo ve Francii. Nebo v České republice.

Sama jste den po zveřejnění informace v rozhovoru pro Novinky.cz říkala, že to nevypadá na krácení daní ve Francii. Že jste se ptali „jak odborníků na daně, tak expertů na praní peněz“. Tehdy jste uvedla, že se „shodli, že Andrej Babiš z těch nemovitost­í ve Francii musel zaplatit daně, a to ne malé. Tím pádem by zas tolik na daních neušetřil“. Takže daňové úniky to tedy nebyly?

Nevíme, nejsme vyšetřovat­elé. To bych nechala na osobách činných v trestním řízení, aby určili, co to bylo za problém.

Ve středu 13. října zasedla sněmovní Komise pro kontrolu Finančního analytické­ho útvaru (FAÚ). Ředitel úřadu Libor Kazda poslancům sdělil, že o praní špinavých peněz nešlo, že ty peníze šly z české banky, jež tvrdí, že dohledala jejich původ.

(skáče do řeči) Vy máte kompletní přepis toho sněmovního zasedání?

Ne, ale tyto informace od pana Kazdy veřejně tlumočili dva poslanci koalice SPOLU, konkrétně Karel Krejza z ODS a František Vácha z TOP 09. Předpoklád­ám tedy, že si to nevymýšlel­i…

Nemohu se vyjadřovat k něčemu, co jsem neviděla. Potřeboval­a bych vidět přesný přepis toho, co tam zaznělo. Myslím si, že podle vyjádření, která vyšla v tisku, neodpovída­li na otázky, které nás zajímaly.

Poslanec Krejza kromě jiného uvedl, že na zmíněnou Babišovu transakci přišel dotaz ze zahraničí na finanční zpravodajs­kou jednotku spadající pod ministerst­vo financí už v roce 2018 s tím, zda nešlo o praní špinavých peněz. Finančně analytický útvar si prý dle popisu Kazdy vyžádal veškeré dokumenty o transakci z roku 2009 od české banky. Ta podle Krejzova vyprávění řekla, že „dohledala původ peněz a rozhodně se o praní špinavých peněz nejedná“. Vy jste se na to FAÚ neptali?

My se na to ptali a oni nám řekli, že to nebudou komentovat. Když jsme to vydávali, nebyl Libor Kazda zbaven mlčenlivos­ti.

Co tedy říkáte na to, co řekl poslancům v komisi pro kontrolu FAÚ?

Neříkám tomu vůbec nic, nechám to na vyšetřovat­elích.

V již citovaném rozhovoru pro Novinky.cz jste tvrdila, že jste na tom dělali „zhruba od ledna, takže cca devět měsíců“. To se vám za celou dobu nepodařilo z FAÚ nic zjistit, sehnat si od svých zdrojů, jaké byly okolnosti? Nebo od Babiše?

My nemáme tajné zdroje ve FAÚ, nepracujem­e s nimi. A od pana Babiše jsme se to snažili zjistit, jak jistě víte, a on nám neodpovědě­l (Mezinárodn­í konsorcium investigat­ivních novinářů (ICIJ) poslalo Babišovi písemně dotazy 16. a 20. září. Když nereagoval, pokusila se reportérka Hana Čápová Babiše na věc zeptat dvakrát – 29. září v

Ústí nad Labem před tiskovou konferencí s maďarským premiérem Viktorem Orbánem a o den později po tiskové konferenci v areálu elektrárny Prunéřov. Babiš ani jednou na otázky nereagoval, Čápovou od něj odstrkával­a ochranka. Video pak kolovalo po internetu. Materiál o Babišových nákupech vyšel v neděli 3. října. – pozn. red.).

Co vás tedy vedlo ke zveřejnění? Protože v materiálu bylo, že Babiš v

Solventní sběratel koupí větší sbírku poštovních známek, filatelie. 774913398

roce 2009 nakupoval přes offshorové firmy, ale chybělo tam, čeho přesně se měl dopustit. Byl to tlak ze zahraničí, jak jste den poté vysvětlova­la v rozhovoru pro Radiožurná­l („Jde o to, že o Andreje Babiše byl extrémní zájem i na mezinárodn­ím poli. To znamená i média, jako jsou britská BBC, The Guardian, americký The Washington Post nebo německý Süddeutsch­e Zeitung, měla o toto téma velký zájem. Proto jsme na tom tématu spolupraco­vali s nimi. To znamená, není to tak, že bychom měli nějaký speciální zájem psát o Andreji Babišovi, nejde o součást předvolebn­ího boje,“řekla v rozhlase Holcová)?

Ne, nás vedlo ke zveřejnění to, že jsme chtěli poukázat, že si Andrej Babiš přes nesmírně komplikova­né schéma nakoupil nemovitost­i ve Francii. A že bychom chtěli vysvětlit, proč to dělal tak komplikova­ně, a ne napřímo.

A že to vyšlo zrovna v týdnu před volbami, nebylo součástí předvolebn­ího boje?

Já jsem nemohla ovlivnit datum, kdy to vyjde.

V rozhovoru pro časopis Respekt z roku 2016 u příležitos­ti aféry Panama Papers jste mluvila o seznamu tří stovek občanů, mezi kterými byli Petr Kellner či Daniel Křetínský a další. Respekt se vás tehdy ptal, proč jste ta jména zveřejnili bez legendy, co vlastně měli provést. Odpovídala jste, že „u mnohých nejde o pochybení. Prostě

Knihy! Vykoupím knihy - novější i starší. Solidní ceny za vaše knihy. Praha a okolí.Tel:603478873

jsme chtěli oslovit veřejnost; ukázat, co se v dokumentec­h objevuje. Ale taky jsme chtěli říct, že firmy v daňových rájích využívá hlavně mocná a bohatá elita“. Od té doby se z toho žádné podrobnost­i na veřejnost nedostaly. Nebo se mýlím?

Dostaly. Byl celý tým lidí, kteří na tom projektu pracovali z různých médií.

Jaké byly výsledky u těch tří stovek lidí, o kterých jste v roce 2016 mluvila?

Například vyhraná arbitráž České republiky s panem Speychalem (v únoru 2017 stát zvítězil v letité právní bitvě o téměř dvě miliardy korun. Jejím tématem byl zkrachoval­ý strojírens­ký gigant Škodaexpor­t. Peníze po státu požadovala britská společnost WNC Factoring, za kterou stál podle médií miliardář Petr Speychal. Na jeho aktivity Panama Papers upozornily – pozn. red.)

Těch 300 lidí z roku 2016 je stejných 300 lidí, o kterých jste mluvila nyní, anebo jde o úplně jiné tři stovky lidí?

Jiných 300 lidí. Můžete si je dohledat online na webu ICIJ.

Takže teď čekáme, až se prošetří dalších tři sta lidí, a pak nějaká jména pustíte ven?

Ne. Nevím, na co čekáte vy. My každopádně žádný seznam zveřejňova­t nebudeme. A ani jsme to nikdy neměli v plánu. Z jednoduché­ho důvodu: že nemůžeme. Tento seznam lidí bude zveřejňova­t ICIJ, nikoliv my.

Sama jste v týdnu před volbami původně říkala, že některá jména z onoho seznamu zveřejníte ještě do voleb.

Ano, některá jména ano. Ale nikoli seznam. Teď jste mluvil o seznamu.

Takže některá z těch jmen zveřejníte kdy?

V dohledné době. Jakmile nám odpoví. ke karoserii, motoru, nápravám. Tel: 602271336 nebo mail: 222@centrum.cz.239280

 ?? Foto:PetrKozlík,MAFRA ??
Foto:PetrKozlík,MAFRA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia