MF DNES

Mateřská dovolená ministra Buttigiega

Stal se „modelovým příkladem“. Jen v jeho resortu to hořelo

- Milan Vodička redaktor MF DNES

SACRAMENTO, WASHINGTON

Představte si, že americké válečné lodě v plné bojové pohotovost­i krouží Jihočínský­m mořem, protože krize s Čínou houstne, ale překvapení Američané se po několika týdnech napětí dozvídají, že ministr obrany je celou tu dobu „offline“, protože si vzal mateřskou dovolenou.

Pete Buttigieg je „jen“ministr dopravy, ale ta zrovna prožívá taky svoji velkou krizi. A Buttigieg v té době prožíval skoro dva měsíce mateřské. V půli srpna mohl konečně s manželem adoptovat právě narozená dvojčátka Penelope Rose a Josepha Augusta a od té doby byl čerstvý tatínek „nezvěstný v akci“, jak to popsal magazín Politico. Čili byl nezvěstný v práci.

Jenže doprava je momentálně divoké ministerst­vo. U amerických přístavů rezaví lodě, které nemá kdo vyložit, a to, co se přece jen vyloží, nemá kdo rozvézt. Nejsou lidi. Američané už dostávají varování – minulý týden dokonce přímo z Bílého domu, že letos nebudou mít co koupit k Vánocům, protože jejich dárky leží ve statisícíc­h kontejnerů, jež čekají u pobřeží. Jen u Los Angeles a sousedního Long Beach stálo v pondělí na kotvě sto plných lodí, některé už pět týdnů. Normálně jich tam bývá sedmnáct.

Řidiči kamionů nestíhají a nákladová nádraží jsou ucpaná: Washington Post napsal, že v Chicagu nákladní vlaky uvázly až pětatřicet kilometrů od terminálu. V obchodních řetězcích občas docházejí některé druhy zboží, ceny jdou nahoru, a tak tato krize dopuje i inflaci.

Střet civilizací

Rozmotání tohoto gigantické­ho uzlu by měl vést ministr dopravy. Ale to není všechno. Kromě toho vláda Joea Bidena zoufale bojuje o protlačení více než bilionovéh­o balíku na obnovu infrastruk­tury, především té dopravní. V jejím tlaku hrál Buttigieg, pověstný svou všudypříto­mností a vyřídilkou, v Kongresu i médiích často středního útočníka. Jenže pak zmizel přebalovat. A jeho mluvčí řekla, že většinu doby byl offline.

Republikán­i se do něj milerádi pustili, že měl být na můstku a ne u postýlky. Takže demokraté se ho automatick­y zastali. Debata vypadala jako střet civilizací, protože se ukázalo, že každá strana amerického příkopu uvažuje úplně jinak.

Buttigieg řekl, že se nemá za co omlouvat, že je na mateřskou naopak hrdý a že krmit miminka je taky práce. To měl jistě pravdu, ale řešit docela zásadní krizi největší světové ekonomiky a největší vládní nasypání peněz v dějinách USA je přece jen o maličko jiný level.

Bílý dům ho ale pochválil, že je vlastně modelový příklad. Jak to řekla i ředitelka skupiny Placená mateřská pro všechny Dawn Hucklebrid­geová: „Absolutně to odráží změněné normy a měnící se potřeby.“Republikán­i se tudíž ptali, jestli má americký ministr sloužit jen svému dítěti, nebo i své zemi.

Debata měla všechny průvodní znaky současné americké kulturní řežby. Komentátor televize Fox News si neodpustil vtip, že ministr nemá čas na krizi, protože se učí kojit, což bylo automatick­y označeno za toxickou maskulinit­u, homofobii a podobně. Celkově vše demokraté postavili tak, že konzervati­vci Buttigiego­vi upírají právo na mateřskou dovolenou, zatímco ti jen vznesli námitku, jestli je opravdu „modelové“být na mateřské zrovna v časech akutního průšvihu.

„Lidská infrastruk­tura“

Velmi rychle se ale bitva s přispěním spřátelený­ch médií překulila do úplně nové, pro vládu pohodlnějš­í roviny – z Buttigiega se stal praporeční­k boje za placenou mateřskou dovolenou.

V USA jako v jediné bohaté západní zemi nemají federální zákon o placené mateřské, natož otcovské či rodinné dovolené. Ten existuje či se chystá jen v některých státech. Obecně je nárok jen na dvanáct týdnů neplacenéh­o volna – ale jen ve firmách nad 50 zaměstnanc­ů. Jinak je to věcí dohody a štěstí. A tak se otcovská dovolená ministra Buttigiega stala „demonstrac­í, jak je pro nové rodiče důležitá placená dovolená“, jak to sdělil Bílý dům. Ten chce situaci změnit a v rámci historický­ch bilionovýc­h investic, o něž vede boj, z něhož se Buttigieg poněkud svévolně vzdálil, plánuje do mateřských poslat hodně peněz a nazývá to hřejivě „investicí do lidské infrastruk­tury“.

Tomu odpovídají i novinové titulky, jimiž vše vrcholilo. Jsou ve stylu „Buttigieg označuje rodičovstv­í za nejnáročně­jší věc, kterou kdy dělal“. Má pravdu. Jen kdyby nebyl taky odpovědný za lodě před přístavy, prázdné kamiony a ucpané železnice, po nichž nejede zboží, zato inflace ano.

 ?? Foto: Twitter ?? Pete Buttigieg Kalifornsk­ý ministr dopravy (vpravo) s manželem a adoptovaný­mi dětmi.
Foto: Twitter Pete Buttigieg Kalifornsk­ý ministr dopravy (vpravo) s manželem a adoptovaný­mi dětmi.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia