MF DNES

Pašeráci vysadili na útes migranta na vozíku

-

ŘÍM/VALLETTA Pašeráci, kteří převáželi migranty z Libye do Itálie, vysadili na skalním útesu na italském ostrově Favignana u Sicílie i ochrnutého Tunisana na vozíku. Muž tam kvůli nepřístupn­ému terénu strávil celou noc, zachránit ho musel armádní vrtulník. Hendikepov­aný muž skončil v nemocnici v Trapani na Sicílii a daří se mu dobře. Záchranu přivolali jeho přátelé, kteří ho vlastními silami nedokázali ze skalnatého pobřeží dostat.

O asistenci maltské nebo italské pobřežní stráže také naléhavě požádala německá nezisková organizace ResQship, která na palubu své plachetnic­e vzala v noci z neděle na pondělí 34 migrantů v nouzi. Mezi zachráněný­mi je 15 malých dětí a těhotná žena, která akutně potřebuje lékařskou péči, uvedla organizace na Twitteru. „Je těžce postižená mořskou nemocí, má oběhové potíže a opakovaně ztrácí vědomí,“uvedl zdravotník mise ResQship Daniel Casingena.

Malta, v jejíchž vodách se záchranné operace odehrály, migranty převzít odmítla, protože se nacházejí na palubě lodi plující pod německou vlajkou. Německé úřady uvedly, že mají zodpovědno­st pouze za lidi zachráněné v německých vodách Baltského a Severního moře. Pomocnou ruku nakonec nabídla Itálie, jejíž ostrov Lampedusa je nejbližším přístavem, ačkoli původně odkazovala na to, že podle námořního práva má povinnost postarat se o zachráněné Malta.

Migranti se poté dostali na pevninu v přístavu na Lampeduse. Na možnost vyložit zachráněné migranty nyní čeká i loď Sea-Watch 3, která v uplynulých dnech ve Středozemn­ím moři vylovila při sedmi zásazích 412 lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia