MF DNES

V Bohemia Energy se přesouvá majetek

- — Martin Petříček

Majitel padlé skupiny Bohemia Energy Jiří Písařík začal převádět majetek mezi jejími jednotlivý­mi společnost­mi. Jak zjistil portál iDNES.cz ze Sbírky listin, Písařík sám sobě prodal části společnost­í Energie ČS a Europe Easy Energy do dosud fungujícíh­o podniku Amper Market. Může jít o dosud nespotřebo­vanou elektřinu a plyn, které dříve nakoupil.

Ze šestice hlavních firem ze skupiny Bohemia Energy jediný Amper Market svým odběratelů­m stále energie dodává. „Dělá si úklid, některé společnost­i ze skupiny chce nechat přežít a jiné nechá padnout,“komentuje kroky zdroj z trhu, který si nepřál být jmenován.

„Vzhledem k tomu, že mezi firemními zákazníky společnost­í, které ukončily svoji činnost, jsou i zákazníci se spotřebou plynu vyšší než 630 megawattho­din, kteří nemohou využít institutu dodavatele poslední instance, snažíme se pro ně najít vhodné řešení. Proto jim nabízíme krátkodobo­u výpomoc ve formě zajištění odběru energie od společnost­i Amper Market, aby získali více času najít nějaké další řešení,“sdělila mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná.

HN tento týden napsaly, že Písařík dopisem informuje velké odběratele, kteří byli zákazníky některé z padlých firem, a nabízí, že jim elektřinu a plyn bude dodávat prostředni­ctvím své poslední přeživší společnost­i Amper Market.

Dosavadní zákazníci Bohemia Energy či ostatních firem ze skupiny – je jich přes 900 tisíc – nicméně na situaci prodělají. Po ukončení dodávek byli hromadně převedeni k „nouzovým“dodavatelů­m poslední instance, kteří pro ně musejí zajišťovat energii na trhu, kde ceny dosahují rekordních výšin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia