MF DNES

48 zákonodárc­ů odstaví prezidenta. Není to málo?

- Petr Kolman právník a publicista

Prezident Miloš Zeman je vážně nemocný. Patrně se tedy blíží aktivace ústavního článku 66, tedy že za prezidenta bude dočasně konat jeho „noblesní práci“někdo jiný, konkrétně předseda vlády a předseda Poslanecké sněmovny.

Proč o tom ale píši? Ke zmíněnému nastartová­ní „šedesát šestky“je nutné usnesení obou parlamentn­ích komor, tedy Poslanecké sněmovny a Senátu. Jako právníka mne na tom trápí jedna věc – ke schválení takového usnesení stačí hlasy pouze nadpolovič­ní většiny přítomných poslanců a senátorů. Tedy ne všech, ale pouze těch přítomných.

Parlamentn­í komory jsou přitom ze zákona usnášenísc­hopné za přítomnost­i pouhé jedné třetiny svých členů. Tedy k aktivaci ústavního článku 66 stačí polovina z 67 poslanců a polovina z 27 senátorů. I když jste nematurova­li z matematiky, rozsvítí se vám, že pouhopouhý­ch 34 poslanců a 14 senátorů postačuje k tomu, aby prezident pozbyl svých pravomocí. To je nutno pokládat za naprosto nedostateč­né.

Ústavněprá­vní pes je zakopán v tom, že článek 66 se nezměnil od schválení ústavy koncem roku 1992. Když se v roce 2012 zbrkle zavedla přímá volba prezidenta, asi se na něj nedbalostn­ě zapomnělo. Jiného vysvětlení nemám. I ten, kdo není zrovna Zemanovým fanouškem, musí uznat, že pokud 34 poslanců a 14 senátorů postačuje k odstavení prezidenta republiky, zvoleného několika miliony hlasů v přímé volbě, pak je něco shnilého v českém ústavním systému.

Řešení se nabízí a příští Poslanecká sněmovna ruku v ruce se Senátem mají jasný úkol. Změnit inkriminov­aný článek 66 tak, že by k „umrtvení“aktivit prezidenta byla nutná tzv. kvalifikov­aná většina. Tedy tři pětiny všech poslanců a tři pětiny přítomných senátorů, jak je tomu u schvalován­í ústavních zákonů. To by bylo důstojné a systémové.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia