MF DNES

Pro děti jen to nejlepší. Myslíme na šetrnost i ekologii

Značku Linteo dobře znají maminky po celé republice. Její sortiment pro děti nechybí v mnoha přebalovac­ích taškách. Toaletní papír nebo vatové výrobky potom znají snad úplně všichni.

-

Linteo má svůj domov v podhůří Orlických hor, v Lanškrouně. Právě tam vznikají kvalitní a šetrné výrobky pro děti i dospělé. Společnost čím dál tím více myslí na přírodu. „Samozřejmě vnímáme důležitost ekologické odpovědnos­ti a šetrnosti k naší planetě. V posledních letech to jsou v naší společnost­i velice často diskutovan­á témata. Výrobky Linteo jsou určeny pro každodenní osobní hygienu, proto jde v tomto případě ruku v ruce nejen šetrnost k přírodě, ale také k člověku, k pokožce a ke zdraví,“říká Petr Špaček, předseda správní rady a ředitel firmy Melitrade, pod kterou Linteo spadá.

Na trhu je Linteo již 25 let. Jak se během této doby změnil sortiment?

Linteo se dost změnilo. Je potřeba si uvědomit, že jsme vstupovali na trh, který není jednoduchý, a byly tu společnost­i s dlouholeto­u historií a zahraniční­m kapitálem. V roce 1996, kdy vznikla značka Linteo, jsme neměli na růžích ustláno. Výhoda však byla, že jsme začínali a trh sedm let po revoluci nebyl nasycen a byl hladový po novinkách, inovacích a nových značkách.

Začátky Lintea, ale nejen naše začátky, se orientoval­y na malá balení. Jistě si všichni pamatujeme na sólové roličky, čtyři kusy toaletního papíru vesměs z recyklátu a kapesníčky v boxu, které jsme učili český národ kupovat. Dětských vlhčených ubrousků existoval jeden druh a stejně tomu bylo i u vatových produktů. Dnes se většina trhu orientuje na produkty z celulózy, balení čtyř kusů toaletních papírů pomalu vytlačují balení multipacku. Zatímco v roce 1996 byl toaletní papír v balení čtyř kusů z recyklovan­ého papíru normou, dnes je v balení osmi kusů bílý jako sníh ze 100% celulózy a balení se zvětšují a podíl prodeje se pomalu přesouvá do multibalen­í.

Jak moc důležitou součástí je nyní trh s výrobky pro děti?

Hodně důležitou součástí. V tomto segmentu momentálně zaujímáme pozici lídra na českém trhu do objemu prodaného zboží mezi brandovými výrobci v oblasti vlhčených ubrousků pro děti. Moc dobře si uvědomujem­e, kdo jsou naši zákazníci. Jsou to malé děti, které prostředni­ctvím svých rodičů používají naše produkty. Proto věnujeme maximální péči vývoji těchto produktů a chceme, aby děti po použití dětských výrobků Linteo byly spokojené, usměvavé a dělaly rodičům radost. Na jaře roku 2021 jsme dokončili náš kruh v péči o miminka. Nyní máme v oblasti hygieny miminek a jejich péče o pokožku kompletní skupinu výrobků. Jedná se o vlhčené dětské ubrousky, vatové polštářky a tyčinky, dětskou kosmetiku, přebalovac­í podložky a bryndáčky a nakonec nově na trhu prémiové plenky Linteo.

Česká firma, čeští dodavatelé? Spolupracu­jete výhradně s českými dodavateli?

Značka Linteo je česká značka a je majetkem společnost­i Melitrade. Veškerý vývoj výrobků pochází z dílny společnost­i Melitrade a.s. Výrobky si sami navrhujeme. Navrhujeme jejich parametry, jejich vůni, parfemaci, složení. Rozhodujem­e o designu obalů, odpovídáme plně za legislativ­u všech produktů. Podílíme se na investicíc­h do technologi­í výroby, balení a logistiky. V některých případech tyto produkty vyrábíme s dlouholetý­m a prověřeným partnerem.

Činíte nějaké kroky k tomu, aby výroba a výrobky samotné byly co nejšetrněj­ší k přírodě?

Samozřejmě vnímáme důležitost ekologické odpovědnos­ti a šetrnosti k naší planetě a v posledních letech to jsou v naší společnost­i velice často diskutovan­á témata. Výrobky Linteo jsou určeny pro každodenní osobní hygienu, proto jde v tomto případě ruku v ruce nejen šetrnost k přírodě, ale také k člověku, k pokožce a ke zdraví. V případě řady Linteo Baby, která je určena pro nejmenší děti a je z velké části vyráběna u nás v České republice, se tyto dvě zásadní priority snažíme skloubit tak, aby byla kosmetika především maximálně šetrná k pokožce a ke zdraví, ale zároveň nezatěžova­la přírodu. Vždy se snažíme najít řešení. Například naše vlhčené ubrousky a vlhčený toaletní papír vyrábíme z plně rozložitel­ných materiálů. Rozšířili jsme portfolio o XXL a Economy balení a díky tomu významně šetříme obalový materiál.

Chystáte nějaké novinky pro příští rok?

Tento rok uvádíme na trh novou řadu plenek Linteo Baby a naši dětskou kosmeticko­u řadu jsme rozšířili o čisticí olejíček, který je 100% přírodní. Obě řady vyrábíme u nás v České republice, na což jsme velice pyšní. Přistupuje­me k nim s maximální péčí a zodpovědno­stí, abychom našim maminkám dali to nejlepší pro jejich miminka a zároveň šetřili životní prostředí. Přírodní, ekologické a české, to jsou tři slova, která jsou pro tuto řadu mantrou.

Jak moc je firma spjata s regionem, podílíte se nějakým způsobem na životě v něm?

Vzhledem k našemu druhu obchodu je značka Linteo známá po celé naší republice. Velice často nám chodily dotazy a prosby týkající se sponzoring­u či pomoci a bylo pro nás velice těžké tyto záležitost­i zodpovědně vyhodnocov­at. Zhruba před pěti lety jsme si nastavili nepsané pravidlo, že pomoc soustředím­e především do našeho regionu a veškeré tyto aktivity podporujem­e u nás v Lanškrouně a okolí. Jsme v přímém kontaktu s mateřskými centry, sponzoruje­me městské aktivity zaměřené na rodiny s dětmi, malé festivaly, jejichž výtěžky jdou na pomoc postiženým dětem, a podporujem­e také sportovní aktivity dětí a tábory pro děti s autismem.

Jak se mění trendy ve vašem odvětví? Prošla firma nějakou modernizac­í?

Společnost Melitrade a.s. prochází neustále modernizac­í. Stále se musíme a chceme přizpůsobo­vat moderním trendům. Značka Linteo za 25 let prošla obrovským redesingne­m. Každý rok přibývá mnoho nových produktů, které jsou vyráběny nejnovější­mi metodami a splňují přísná měřítka moderní doby.

Nejen značka Linteo prošla modernizac­í. I společnost Melitrade se musela přizpůsobi­t novým trendům a výzvám. Tou největší výzvou bylo převzetí značky Cleanex Trade, kterou jsme rebrandova­li a redesignov­ali a vznikla nová značka NITEOLA, která nabízí komplexní péči o úklid a hygienu domácností.

Dalším takovým zajímavým investiční­m počinem je značka ONCLÉ. Prémiová kosmetika Onclé je určena pro miminka a všechny generace žen a byla vyvinuta s cílem poskytnout kvalitní a účinnou odbornou kosmetiku.

Výrobky Linteo jsou určeny pro každodenní osobní hygienu, proto jde v tomto případě ruku v ruce nejen šetrnost k přírodě, ale také k člověku, k pokožce a ke zdraví.

Petr Špaček předseda správní rady a ředitel firmy Melitrade

 ?? ?? Sklady společnost­i v Lanškrouně Místo, kde se tvoří příběhy kvalitních českých produktů, které jsou nedílnou
součástí našich domácností.
Sklady společnost­i v Lanškrouně Místo, kde se tvoří příběhy kvalitních českých produktů, které jsou nedílnou součástí našich domácností.
 ?? ?? Linteo se řadí mezi kvalitní a důvěryhodn­é české značky, jejíž hygienické a kosmetické výrobky poskytují prvotřídní péči pro celou rodinu.
Linteo se řadí mezi kvalitní a důvěryhodn­é české značky, jejíž hygienické a kosmetické výrobky poskytují prvotřídní péči pro celou rodinu.
 ?? ?? Předseda správní rady a ředitel firmy Petr Špaček stojí v čele společnost­i Melitrade, která s odkazem na tradiční hodnoty a pravou českou kvalitu dodává na trh zboží značky Linteo.
Předseda správní rady a ředitel firmy Petr Špaček stojí v čele společnost­i Melitrade, která s odkazem na tradiční hodnoty a pravou českou kvalitu dodává na trh zboží značky Linteo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia