MF DNES

Jedenáct filmů sahá od Duny k Halloweenu

-

PRAHA Mezi jedenácti novinkami kin figurují americké, evropské i domácí premiéry. Sci-fi Duna, kterou natočil Denis Villeneuve, vznikla podle klasické předlohy Franka Herberta, vypráví však pouze první díl ságy z války o pouštní planetu.

Režisér Ridley Scott se vrací s historický­m příběhem Poslední souboj. Kvůli ženě v něm zkříží zbraně Matt Damon a Adam Driver.

Ze Států dorazil rovněž horor Halloween zabíjí, v němž si svou ikonickou roli zopakovala Jamie Lee Curtisová. Dětem je určena animovaná pohádka Rozbitý robot Ron.

Českou produkci zastupují tři díla. Historické drama Kryštof, jež sleduje osud čekatele mnišského řádu a současně převaděče emigrantů v pohraničí 50. let, natočil Zdeněk Jiráský. Dokument Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamn­osti se pokouší sestavit spisovatel­ův portrét z archivů a svědectví jeho přátel. Animovaný příběh s nečekaně aktuálním tématem Moje slunce Mad, jenž se ve své kategorii uchází o nominaci na Oscara, líčí úděl Češky provdané do Kábulu.

Dvěma tituly přispěl Balkán. Film Ať nezůstane naživu řeší vztah vesnického muže a ženy snící o městě, Oáza mapuje netradiční milostný trojúhelní­k v ústavu pro mládež. Italský dokument Bernini představuj­e sochařovu tvorbu a gruzínský Začátek zachycuje střet náboženské komunity s extremisty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia