MF DNES

Další covidové prázdniny

Praha doporučila ředitelům vyhlásit v pondělí a úterý ředitelské volno, aby snížila virovou nálož

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

PRAHA Část pražských školáků zřejmě čekají prodloužen­é podzimní prázdniny. Magistrát kvůli covidové situaci doporučil základním školám, aby daly nadcházejí­cí pondělí a úterý žákům ředitelské volno. Děti by se po devět dní nepotkaly ve školách, což by podle vedení města a hygieniků mohlo snížit počet pozitivníc­h případů ve školství.

„Nemocnost u školních dětí velmi intenzivně stoupá,“říká ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová. „Protože příští týden jsou státní svátky a děti mají prázdniny, přišlo nám optimální doporučit školám, aby využily těch dvou dnů navíc, které mají k dispozici, a daly jim volno. Tím pádem se nám interval, kdy se děti ve školách nesetkají, prodlouží na devět dní a určitě dojde ke snížení počtu hlášených onemocnění,“dodává Jágrová.

Hygienici se tímto způsobem snaží stlačit nemocnost na co nejnižší úroveň, protože v následujíc­ích obdobích čekají nárůst pozitivníc­h případů. „Dle připravený­ch prognóz jsme, bohužel, ve stadiu rychlého růstu a předpoklád­áme, že počet hlášených pozitivníc­h záchytů bude minimálně do poloviny listopadu stoupat stejnou rychlostí,“popisuje budoucí covidovou situaci v Praze Jágrová.

Vyhlášením ředitelské­ho volna se chce magistrát vyhnout tomu, aby znovu došlo k uzavření škol a situaci, kdy by děti musely při vyučování nosit roušky. Dva dny navíc se ale nebudou týkat všech školáků, jelikož jednotliví ředitelé nemusí v pondělí a úterý volno povinně zavést. Podle odhadů magistrátu by se týkalo asi sto až sto padesáti škol. „Dovedu si představit i model, že jednotlivé školy v městských částech vyhodnotí situaci různě, podle toho zda se momentálně koronaviru­s a pozitivní děti u nich ve třídách nacházejí,“říká radní pro školství Vít Šimral (Piráti). Opatření budou zvažovat spíše školy, které mají v současné době s koronavire­m problémy.

Ředitelé o volnu uvažují

Více tříd v karanténě má v současné době i ZŠ Campanus v Praze. Její ředitelka Lenka Derková proto postup magistrátu vítá. „Souhlasím s tím, protože, co se týká naší školy, těch devět dní, kdy se děti nebudou stýkat, by mohlo přerušit to, co se tady s covidem děje,“říká Derková. O vyhlášení ředitelské­ho volna bude proto na doporučení magistrátu uvažovat.

Stejný postup možná zvolí i ředitel ZŠ Květnového vítězství Pavel Kopečný. „V současné době máme hodně tříd, které jsou v karanténě. Zítra jich už bude dvanáct,“popisuje situaci ve škole ředitel. Množství dětí i zaměstnanc­ů v izolaci škole komplikuje provoz. Učitelů, kteří mohou docházet do školy, je v ZŠ čím dál tím méně.

„Rádi bychom proto v pondělí a v úterý ve čtvrtých ročnících a výše učili distančně. Nebylo by to klasické ředitelské volno, ale s rodiči a žáky bychom se dohodli, že sice budou doma, nicméně v tyto dny budou studovat na dálku,“vysvětluje Kopečný. Výuku by díky tomu mohli vést i pedagogové, kteří jsou momentálně v karanténě. Doma zůstanou jen žáci starších ročníků školy Květnového vítězství. To proto, že dva dny prázdnin navíc mohou znamenat komplikaci pro rodiče malých školáků, pro které je distanční výuka náročnější. Dospělí by s nimi v mnohých případech museli zůstat doma. „Ale bohužel, toto je v tuto chvíli prostředek, jak udržet situaci pod kontrolou,“vysvětluje doporučení města primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Nová karanténa i testy

V souvislost­i se sílícím covidem-19 Praha vyzvala ministerst­vo zdravotnic­tví, aby znovu zavedlo testování ve školách. Zároveň ve spolupráci s jednotlivý­mi městskými částmi zjišťuje, jaké školy by měly o testy pro žáky zájem. Začít s testováním by dobrovolně mohly od prvního listopadu, kdy se děti vrátí do lavic po podzimních prázdninác­h. Používat by mohly buď antigenní, nebo PCR testy.

„Jedna vlna testování pomocí antigenníc­h testů pro základní školy vyjde na 3,3 milionu korun. U nich se můžeme dohodnout s městskými částmi, jestli potřebují vypomoci s financován­ím. Většina z nich má ještě peníze, ze kterých by to byly schopné zaplatit. Ale podle mě je to stále v rukou státu. Toto je jednoduchý preventivn­í nástroj, jak zabránit šíření covidu,“říká k financován­í testů Šimral.

Problém je, že k testování potřebuje město souhlas rodičů žáků. Plošné testování by mohl nařídit jedině stát.

Děti ve škole, ne doma

Vedení Prahy chce zároveň docílit toho, aby v izolaci bylo co nejméně covid negativníc­h dětí. S hygienou proto diskutuje i zavedení takové karantény, kdy doma zůstane pouze pozitivní dítě a zbytku třídy se posune začátek výuky tak, aby se ve společných prostorách nepotkával­a s ostatními žáky.

Zhoršující se covidovou situaci včera řešila i vláda. Na zavedení opatření ve školách se ale při jednání neshodla. Návrh ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha (za ANO) zavést nošení roušek při výuce v krajích s nejhorší epidemiolo­gickou situací odmítá ministr školství Robert Plaga (za ANO).

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia