MF DNES

Novinky v dodávkách energie od ledna 2022

-

Od Nového roku začne platit NEZ – Nový Energetick­ý Zákon. Ten upravuje podmínky podnikání v energetick­ých odvětvích. A několik věcí, které ovlivní přímo život běžného spotřebite­le:

Konec jasný, všechno jasné

Na každé faktuře bude uvedeno, kdy smlouva končí. Do této doby to často nešlo zjistit – většina lidí si nepamatova­la, dokdy mají smlouvu sjednanou, jaké jsou výpovědní lhůty a penále. Operátoři dodavatelů obvykle s pátráním moc nepomohli a telefonují­cího si jen předávali mezi sebou.

Zdražení před vámi neutají

Když dodavatel zvýší cenu energií, musí to dát klientům individuál­ně vědět. Nemusí hned posílat doporučený dopis, stačí zpráva e-mailem. Doteď mnozí spoléhali na to, že zveřejní nový ceník na internetu, a tím dostojí své povinnosti informovat o změnách.

Stěhování je důvod ke konci smlouvy

Když se odstěhujet­e, budete moci smlouvu zrušit, i když jste ji měli sjednanou na dobu určitou a ta ještě neuplynula. To sice v současnost­i většina dodavatelů umožňovala, ale našly se i výjimky, kde trvali na tom, aby si klient v novém bydlišti zařídil odběr energie přes stejnou společnost.

Konec nekonečnýc­h smluv

Smlouvu o dodávce energií bude možné uzavřít nejvýše na 36 měsíců. Pak se automatick­y neprodlouž­í na další tříleté období, ale překlopí se na smlouvu na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou. Když doteď klient chtěl změnit dodavatele a prošvihl výpovědní lhůtu před výročím, musel buď zůstat další tři roky (ale i déle), nebo platil za odstoupení od smlouvy pokutu.

Smlouvy budou písemně

Sice nadále platí, že smlouvu můžete sjednat po telefonu, zprostředk­ovatel je však povinen předat klientovi písemné vyhotovení smlouvy s dodavatele­m nejpozději do 14 dnů od jejího uzavření či zahájení dodávky. Takže už žádné vzpomínání, co že jste to kdysi po telefonu odsouhlasi­li... (jol)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia