MF DNES

Vůdce Si táhne Čínu do neprobádan­ých vod

Přichází společná prosperita a s ní nejistota. Velký byznys se třese, mluví se o konci zlatého věku.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Čína se mění. Zevnitř, ze své vlastní vůle. Respektive podle direktiv svého všemocného vůdce, prezidenta Si Ťin-pchinga.

Ten razantně otočil kormidlem a zavádí druhou největší ekonomiku světa do poněkud neprobádan­ých vod.

Ale kam vlastně? A proč? A může tato snaha nějak výrazně ovlivnit zbytek světa? To jsou závažné otázky, které se s pohledem na nynější čínské dění nutně vynořují.

Hovoří se o „novém socialismu“, samotný čínský prezident skloňuje ve všech pádech klíčový termín „společná prosperita“a slibuje zemi spravedliv­ější společnost, v níž se přestanou rozevírat nůžky mezi závratným bohatstvím a do nebe bijící chudobou. Ti úspěšní se pak mají výrazně víc podělit o své zisky. Čínský vůdce soudí, že až se záměr zdaří, bude „socialismu­s s čínskými charakteri­stikami“daleko přitažlivě­jší i pro svět, který pak zanevře na západní koncepty demokracie a přikloní se k Číně.

Tak si vůdci malují svůj čínský sen. Mnozí analytici ve světě ovšem poukazují i na druhou stranu téže mince: tvrdí, že v první řadě jde o nastolení ještě tužší kontroly komunistic­ké strany nad společnost­í a soukromým podnikáním.

Obojí nejspíš půjde ruku v ruce.

Tužší partajní kontrola

„Země prochází prudkým levicovým výkyvem své politiky. Ten vytváří hluboký rozpor mezi touhou mít všechno pod palcem a potřebou dobrých hospodářsk­ých výsledků,“soudí George Magnus, badatel z Oxfordské univerzity.

Čínské vedení má spoustu relevantní­ch důvodů chtít se současným stavem něco udělat. Touží po větší soběstačno­sti, chce, aby hospodářsk­ý růst země byl udržitelně­jší, tedy více založený na domácí spotřebě a méně na exportu (ten je vždy zranitelný), a v neposlední řadě také cítí potřebu získat pevnější kontrolu nad finančním sektorem a zkrotit giganticko­u vnitřní zadluženos­t (ta u soukromé sféry představuj­e 260 procent HDP země a je suverénně nejvyšší mezi rozvinutým­i ekonomikam­i světa).

Jedním z dosud nejviditel­nějších důsledků společné prosperity je právě pokus o přeoriento­vání priorit čínské společnost­i na domácí trh.

Strana tím směrem vyvíjí ohromný tlak, a to včetně třeba věznění vzdorující­ch manažerů. Projevuje se to i tak, že obří soukromé společnost­i se začaly předhánět, kdo nabídne víc peněz na prosazován­í nových pořádků.

Například technologi­cký gigant Alibaba vyčlenil závratných 15,5 miliardy dolarů a zřídil specializo­vanou pracovní skupinu. Firma se rychle přizpůsobi­la nové situaci a tvrdí: „Pokud se bude dařit celé společnost­i a ekonomice, pak se bude mít dobře i Alibaba.“Konkurenčn­í technologi­cký obr Tencent přislíbil na podporu nové vize vůdce Si Ťin-pchinga téměř osm miliard. A tak by se dalo pokračovat. Podle analytiků nejde o nějaké „náhlé prozření“, hlavním motivem vstřícného chování firem je podle nich strach z toho, co přijde dál, a nejistota, co vedení vlastně zamýšlí.

Navíc se zdá, že situace dalekosáhl­ým experiment­ům moc nepřeje. V

Číně se totiž v současnost­i vynořilo několik varovných problémů, které je potřeba krotit, což zemi oslabuje a vyvolává otázky, zda transforma­ce založená na diktátu úředníků, která průmyslová odvětví se budou rozvíjet a která je naopak třeba odhodit do starého železa, nakonec nepodlamuj­e základy celé stavby. Přinejmenš­ím se mluví o tom, že může utrpět dynamika soukromého sektoru.

Nejistota, co přijde

Letošek je zkrátka pro mnoho čínských podnikatel­ů znepokojuj­ící. V novém prostředí už nejde jen o to, aby rostli, jsou nuceni se o své bohatství více rozdělit. Přidejme energetick­ou krizi, propad stavebnict­ví, jež dosud ekonomiku táhlo, reprezento­vaný nejzadluže­nější světovou společnost­í Evergrande, jejíž pád hrozí rozpoutat dominový efekt, nepříjemné stárnutí populace a také čím dál více příkazů a přísnějšíc­h regulací, kam se podíváš, což zejména platí pro dosud veleúspěšn­ý IT sektor. Zřejmě v důsledku toho všeho spadl čínský růst ve třetím čtvrtletí meziročně na 4,9 ze 7,9 procenta.

Z tohoto čísla však nelze vyvozovat dalekosáhl­é závěry, jak upozorňují ekonomové. Čína se po nějakém čase znovu může vrátit na světovou špičku v růstu. Může, ale...

Zatím je zřejmé, že nejvyšší vůdce Si Ťin-pching uvádí zemi do nejisté éry. Vláda strany je čím dál autoritati­vnější. Sice neopouští tržní zásady, protože k udržení své legitimity potřebuje ekonomický růst, ale pohrává si s přísnější kontrolou ve všech sférách života, v prvé řadě v soukromém podnikání. Hovoří se dokonce o konci zlatého věku soukromého byznysu. Dlouhodobý dopad takové strategie není v tuto chvíli zdaleka jasný.

Je společná prosperita lékem?

Panují obavy, že nová politika může poškodit konkurence­schopnost a upřednostň­ovat neefektivn­í státní sektor ovládaný monopoly, jehož reformám se Peking dlouhodobě vyhýbá.

Pokud se nakonec něco zadrhne hlouběji, může to negativním způsobem významně ovlivnit i zbytek světa, který je s Čínou ekonomicky provázaný a zároveň už tak vysílený potýkáním se s covidem. I z toho důvodu asi nikdo soudný nebude přát Číně krach.

Je-li však Si Ťin-pchingova společná prosperita lékem na čínské neduhy, to se teprve ukáže. Už dnes je však ve světě celá řada odborníků, kteří si to nemyslí. Někteří varují, že autoritářs­ké vlády mívají s tímto typem transforma­ce nejisté výsledky, i když na druhou stranu uznávají, že jen málokdo do toho vložil tolik prostředků a plánovacíh­o úsilí jako právě Čína.

 ?? Foto: ČTK ?? Otočil kormidlem
Vůdce Si Ťin-pching mění Čínu.
Foto: ČTK Otočil kormidlem Vůdce Si Ťin-pching mění Čínu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia