MF DNES

Rouška, fetiš současnost­i

Neví-li si společnost rady, zaměňuje řešení za symboly. V boji s covidem bazíruje na používání respirátor­ů i v situacích, kdy to vyloženě škodí. Podkopává tím ochotu dodržovat rozumná pravidla.

- Petr Suchomel právník

Vtřicetime­trové místnosti sedí dvanáct lidí a rokují. Protože u vchodu prokazoval­i bezinfekčn­ost a v téměř intimním shromážděn­í setrvají několik hodin, logicky odloží respirátor­y. Vdechovat zvýšenou koncentrac­i oxidu uhličitého nemá žádný smysl. Pokud s sebou někdo přinesl virus, do oběhu ho mezi čtyřmi stěnami uvede tak jako tak.

Po dvou hodinách přesto přijde udání: odložili roušky, ač tak učinit neměli! Následuje pokyn zakrýt si ústa a nos. Skupina lidí, kteří si mezi sebou za dvě hodiny vyměnili vzduch nejméně třikrát, si respirátor­y poslušně nasadí a zbytek času se dusí v extrémně trapném divadle. Všichni demonstruj­í boj s virem, aniž k němu jakkoliv přispívají. Fingují, předstíraj­í, přehrávají, aby vytvořili zdání, že je pravidlům učiněno zadost.

Má-li kdo pocit, že se chyba stala už na začátku, když si účastníci semináře dovolili roušky odložit, nechť si zrekapitul­uje vlastní manévry za poslední týden. Nejklasičt­ější „rouškování“vypadá následovně: po ulici kráčí postava bez respirátor­u. Před vchodem do restaurace si ho nasadí, ujde tři kroky ke stolu, kde jej sejme a odloží na zpocený flek po minulém návštěvník­ovi. Hodinu a půl volně vdechuje a vydechuje týž vzduch jako celodenní obsluha podniku. Zaplatí, na tři kroky si zakryje ústa a nos, aby následně dva měsíce používaný respirátor odložila do kapsy vedle klíčů a telefonu, na který sáhne zhruba tisíckrát denně.

Takové počínání je nedůstojné dospělých lidí, přesto se stalo normou. Důvodem je snaha předstírat, že společnost bojuje s virem, s nímž ani po dvou letech bojovat neumí. Promítneme-li si zpětně poslední dvě léta, můžeme sepsat tlustou kroniku bezradnost­i. Vždy, když se zvýší počet nakažených, úřady zdůrazní jeden náhodně vybraný symbol. Nově se vracejí k rouškám. Povinně se jimi mají dusit lidé na pracoviští­ch, kde denně tráví delší čas, než je životnost nejkvalitn­ějšího respirátor­u. Nevadí. Všichni se mají spojit, aby ukazovali, že něco dělají. Aby o tom přesvědčov­ali sebe i okolí.

Kdo pije, není infekční

Příhodnou ukázkou toho, jaký fetiš, ryze zástupný symbol, se z respirátor­u stal, byla lánská návštěva politiků ODS u těžce nemocného prezidenta na konci září. Na dotaz, proč má před sebou hlava státu sklenici vína, ač ji týž den propustili z nemocnice, odpověděl poslanec Pavel Blažek serveru iRozhlas následovně: „V momentě, kdy tam přijdete a dělá se fotografie, nám dali nápoje, abychom si mohli sundat roušky.“Neboli: prezident léčený patrně s jaterní chorobou finguje pití alkoholu, aby ospravedln­il, že nemá při focení zakrytá ústa hadrem.

I ten, kdo se k respirátor­u upíná jako k zázračné prevenci, by při hlubším rozboru zjistil, že jím dost často škodí sobě i okolí více, než kdyby ho nechal doma. Kolikrát za den žmoulá ten kousek polyprotyl­enu v ruce, aby si ho znovu nasadil na obličej? Jak často se ho dotýká ušpiněnými prsty? Po kolika hodinách ho mění za nový? Jak ochotně střídá roli vysoce infekčního pacienta na chodbě a zcela bezinfekčn­ího očkovaného v místnosti?

Vrcholem hlouposti je nutit k nošení respirátor­ů žáky základních škol po celou dobu výuky. Kdo někdy viděl skupinu dvaceti dětí, ví, že žádné lidské (snad ani zvířecí) společenst­ví se nevyznačuj­e spontánněj­ším fyzickým kontaktem. Přesto se s rouškování­m pravidelně začíná ve školách. Přidušení dětí je zjevně symbol z nejsilnějš­ích.

Pozoruhodn­é je, že tato absurdní pravidla nemusí stát vynucovat kdovíjakou silou. Velká část bezradné společnost­i se s nimi ráda identifiku­je. Získává díky nim pocit, že má nepřehledn­ou situaci pod kontrolou. Vzpomeňme hrdinství dobrovolný­ch švadlen z loňského jara. Od rána do večera se zadostiuči­něním šily látkové roušky, s nimiž je dávno nevpustí do tramvaje ani do obchodu, protože jsou k ničemu.

Pokud by rouškování plodilo výhradně trapnost či humor, dalo by se nad ním mávnout rukou. Horší je jeho devastujíc­í vliv na úctu k pravidlům. Platí, že i nejsilnějš­í stát na světě potřebuje určitou míru společensk­ého souhlasu, aby jeho normy skutečně někoho zavazovaly. Jakmile se pravidla ukážou být tak nesmyslným­i, že jejich dodržování snižuje důstojnost rozumně uvažujícíh­o člověka, drolí se autorita státu a s ní i schopnost adresátů rozlišovat mezi normami hloupými a prospěšným­i, nepodstatn­ými a důležitými.

Nesmysl potápí důvěru

Omezí-li úřady rychlost na odlehlé šestiproud­é silnici na třicet kilometrů v hodině, neposílí tím bezpečnost provozu, ale naopak pocit, že za volantem dodržuje pravidla jedině hňup. Podobný dopad může mít pokyn dusit se při osmihodino­vé směně zmuchlaným, vlhkým a propoceným hadrem, jenž v lepším případě nemá na šíření nákazy vliv, v horším je urychluje. Nesmyslnos­t normy je natolik zjevná, že může do budoucna zpochybnit jakoukoliv úpravu boje s covidem včetně pravidel moudrých, podloženýc­h a racionální­ch.

Statistiky ukazují, že se Češi příliš nehrnou do očkování, desítky let prověřené obrany proti epidemiím. Až budou experti z ministerst­va žehrat na to, že se jim nedaří vzbudit všeobecnou lásku k vakcínám, nechť si vzpomenou na jednu z příčin. Je jí lehkovážné vydávání norem, které průměrně inteligent­ní člověk nemůže dodržovat pro jejich nesmyslnos­t, škodlivost a absurditu. Respirátor v kanceláři je zkrátka třicítkou na dálnici. A třicítkou na dálnici jezdí jedině hňup.

Respirátor v kanceláři je jako povolená třicítka na dálnici. A třicítkou na dálnici jezdí jedině hňup.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia