MF DNES

20 tisíc za plyn, nemám už na jídlo

Klienti zkrachoval­é Bohemia Energy platí nové zálohy za plyn až čtyřikrát vyšší

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

Bez vánočních dárků budou děti Simony Tomášové ze Semil. Kvůli krachu Bohemia Energy spadla k takzvanému dodavateli poslední instance (DPI), který jí trojnásobn­ě zvedl zálohy na elektřinu. A mladá maminka na ně nemá.

„Místo záloh 7,5 tisíce po nás chce ČEZ zálohu na říjen 20,5 tisíce. Už si zařizuju novou stálou smlouvu, kde to bude činit v uvozovkách jenom 11 tisíc, ale i tak počítám, že říjen a listopad finančně nedám, vánoční dárky nebude z čeho nakoupit,“stěžuje se devětadvac­etiletá matka tří dětí. „Ještě by mohli opět zavřít školy a mám místo v Bohnicích zajištěné,“hořce dodává. Do systému DPI spadlo v říjnu milion odběrných míst v Česku.

Ceny, které dodavatelé poslední instance fakturují lidem, kteří se k nim dostali od Bohemia Energy, jsou mnohem vyšší, než na jaké lze dosáhnout při klasických dlouhodobý­ch smlouvách ve standardní­m ceníku. Je to proto, že nyní začala topná sezona a spotřeba se nerozprost­ře do celého roku, kdy například v létě je nízká. U DPI mohou lidé zůstat maximálně půl roku.

Podle zjištění MF DNES je cena pro lidi, kteří si nenajdou nového dodavatele, oproti dodávkám od Bohemia Energy vyšší až o 300 procent u elektřiny, v případě plynu až o 400 procent. Pokud má zákazník u plynu jako dodavatele poslední instance innogy, zaplatí celkem 4,22 koruny za kilowattho­dinu. U standardní­ho ceníku účtuje innogy 1,96 koruny za kWh, tedy méně než polovinu. U elektřiny jsou rozdíly podobné. Loni přitom Bohemia Energy nabízela fixaci ceny elektřiny za 1,50 korun za kWh.

Devětatřic­etiletá Petra Nováčková z Vysokého Mýta je na tom podobně. Jako matka samoživite­lka na mateřské dovolené má měsíční příjem společně s alimenty jen 10 tisíc korun. Žije v garsonce se synem, kvůli zdražení elektřiny už nyní nemá na jídlo a bojí se, že ceny od nového dodavatele nezvládne zaplatit už vůbec.

„Stydím se za to, ale syna dávám co nejčastěji k babičce, aby se u ní alespoň najedl. Už nevím, na čem ušetřit. Oblečení jsem si naposledy koupila nové před porodem. Nemám na mléko, na plenky, na jogurty ani na ovoce,“posteskla si.

Energetick­ý regulační (ERÚ) úřad včera vyzval, aby lidé neotáleli s výběrem nového dodavatele, aby tak získali výhodnější ceny energií. „Přechodem k řádnému dodavateli si zálohy spotřebite­lé opět rozloží podle průměru celoroční spotřeby, což sníží jejich výdaje na energie v zimě,“řekl mluvčí ERÚ Michal Kebort.

Pokračován­í ze strany 1.

Výběr nového dodavatele, k němuž Energetick­ý regulační úřad vyzval, ale sám o sobě nemusí zajistit okamžité dodávky levnější energie. Pavel Tůma z Teplic si nového dodavatele plynu vybral už jeden den po oznámení krachu Bohemia Energy. A stejně byl nucen zaplatit fakturu dodavateli poslední instance, kam automatick­y spadl.

„U Bohemia Energy jsem platil měsíční zálohy za plyn čtyři tisíce korun, teď mi innogy v rámci DPI dal zálohy 18 610 korun měsíčně, ačkoliv jsem uzavřel smlouvu s ČEZ. Háček je v tom, že smlouva bude účinná, až nám ČEZ začne skutečně dodávat plyn. A protože má teď nových klientů hodně, může to prý trvat týdny až měsíce,“svěřil se Tůma.

Třikrát zaplacená záloha

ČEZ uvedl, že přechod trvá patnáct pracovních dnů, během nichž však odběratel stále musí platit vysoké zálohy dodavateli poslední instance. „Nejpozději do tří týdnů by se to mělo zprocesova­t,“potvrdila mluvčí ČEZ Alice Horáková.

V praxi to znamená, že klient Bohemia Energy v říjnu zaplatil zálohy této firmě, následně dodavateli poslední instance a v případě nové smlouvy u jiného dodavatele by měl zaplatit za říjen i jemu. „V říjnu tak budu platit vlastně třikrát. Bohemia Energy sice slíbila zálohy vrátit, ale kdoví kdy to bude. Ježíška jsme odpískali,“konstatuje Tůma.

Do finančních problémů se dostanou i lidé, kteří u Bohemia Energy vůbec nebyli, ale jejich dodavatel změnil ceníky nebo jim končila fixace ceny. Jsou ve stejné situaci, kdy volí mezi drahými a ještě dražšími nabídkami. To je případ Jaroslava Seidla z Mladé Boleslavi, jemuž vypršela fixace cen plynu od dodavatele Primagas. „Platil jsem dosud měsíčně 3 400 korun a dodavatel mi novou zálohu nacenil na 10 tisíc. Usmlouval jsem to na 7 500 korun, nechci mu dělat úvěrovou banku. Zvažoval jsem, zda odejít, ale jinde to bylo ještě horší,“podotkl Seidl.

Pátrání v nabídkách jiných dodavatelů pro něj bylo zklamáním. „Působí to na mě, že dodavatelé záměrně ceníky překopali, místo kWh jsou teď MWh, aby se v tom málokdo vyznal. Je mi líto lidí, co tomu nerozumí, jsou v tom napospas hozeni těm lvům. Vidím v tom taky velké selhání státu,“svěřil se Seidl.

Zdražení dopadá na chudé

Nejvíce tato situace dopadá na chudé lidi. Podle údajů Charity Česká republika, největšího tuzemského nestátního poskytovat­ele sociálních služeb, je v Česku milion lidí pod hranicí chudoby a čtvrtina domácností ze všech si nemůže dovolit nenadálý výdaj deset tisíc korun. Zdražení energií tedy může vyvolat velké sociální napětí.

„Pokud stát nějak nepomůže, opět se ještě více otevřou nůžky mezi chudými a bohatými,“varuje mluvčí Charity Simona Cigánková.

Samoživite­lky například mohou žádat o dávky v hmotné nouzi, ale musí doložit, že v místě, kde žijí, jsou trvale hlášeny a že nemají dluh na nájemném. A to velká část z nich nesplní. Na těžkou situaci už zareagoval Klub svobodných matek, který poskytuje rodinám samoživite­lů různé druhy pomoci. Vypsal dotační program, v jehož rámci pomůže rodičům samoživite­lům uhradit navýšenou cenu energií po dobu až tří měsíců. Stačí dodat starý a nový předpis záloh. Neziskovka uhradí rozdíl.

Klub svobodných matek si rovněž udělal průzkum u svých klientů. Z něj vyplývá, že tři čtvrtiny samoživite­lů se cítí být aktuálním zdražování­m existenčně ohroženy. Čtvrtina dotazovaný­ch přiznala, že finanční problémy musela řešit půjčkou, a u 14 procent dotazovaný­ch bylo zahájeno exekuční řízení.

„Ze žádostí o pomoc je cítit zoufalství. Komu se podařilo po koronaviro­vé krizi stabilizov­at svou situaci, tak se ocitá opět pod tlakem, tentokrát v důsledku plošného zdražování,“dodává ředitelka Klubu svobodných matek Dana Pavlouskov­á.

Je mi líto lidí, co tomu nerozumí. Jsou v tom napospas hozeni těm lvům. Vidím v tom taky velké selhání státu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia