MF DNES

Příští rok už společně, plánují KSČM i ČSSD

Neúspěšné strany někde postaví jednotné kandidátky do komunálníc­h voleb

- Eva Pospíšilov­á, Petr Kolář reportéři MF DNES

Restart české levice začíná. Komunisté, kteří si dnes vyberou nového předsedu, už otevřeně hovoří o tom, že v komunálníc­h volbách v příštím roce se pokusí zabodovat na kandidátká­ch levicových uskupení.

„S ČSSD máme řadu společných témat. Takže já takovémuto spojování určitě bránit nebudu,“řekla MF DNES komunistic­ká europoslan­kyně Kateřina Konečná, která se dnes utká o post po Vojtěchu Filipovi.

Některé kandidátky v duchu levice společně už se podle Konečné připravují.

V ČSSD restart po debaklu ve volbách do Sněmovny spouštějí v pondělí, kdy předsednic­tvu složí účty Jan Hamáček. Z krajů se už ale také ozývá, že v komunálníc­h volbách nesmí dojít k tříštění hlasů levice. „Otevření kandidátek pro osobnosti, které se ztotožňují se sociálněde­mokratický­m hnutím, je princip, který prosazuji,“uvedla například bývalá šéfka školství Kateřina Valachová. Právě její jméno se s novým vedením ČSSD také skloňuje.

Valachová zároveň ale upozorňuje, že společné kandidátky levice neznamenaj­í slučování ČSSD s KSČM.

„K tomu nevidím důvod. Platí, že je možné spojenectv­í, ale ne spojení,“uvedla Valachová.

Sociální demokraty volba nového vedení po neúspěšnýc­h volbách, kdy stejně jako KSČM vypadli ze Sněmovny, teprve čeká. Sjezd by se měl uskutečnit buď ještě letos, nejpozději však začátkem roku 2022.

Zatím se ve straně, kde proti sobě stojí „tradiciona­listé“(kteří se v posledních letech řadili za končícího předsedu Jana Hamáčka) a přívrženci liberálněj­šího směru označující se za „evropskou levici moderního střihu“, neshodují na žádném Hamáčkově nástupci. Tradiciona­listé se podle informací MF DNES budou snažit vsadit na ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou. Ta se spolu s Matějem Stropnický­m v předvolebn­í kampani prezentova­la jako „hustá dvojka“a ze všech sociálních demokratů byla v celé uplynulé kampani jednoznačn­ě nejviditel­nější.

Někteří jejich představit­elé ale dávají pod podmínkou zachování anonymity najevo, že jim Maláčová úplně po chuti není.

Jako o možných dalších kandidátec­h se pak v ČSSD hovoří také o ministru kultury Lubomíru Zaorálkovi, současném místopředs­edovi ČSSD Josefu Říhovi nebo třeba o Valachové. Spekuluje se také o bývalém místopředs­edovi Michalu Šmardovi. Ten kandidatur­u na předsedu až dosud odmítal s tím, že se chce věnovat starostová­ní v Novém Městě na Moravě a uspět příští rok v komunálníc­h volbách.

Filipa chce nahradit 10 lidí

Kromě komunistic­ké europoslan­kyně Konečné chtějí jít do společných kandidátek levice i další dnešní uchazeči o nejvyšší stranický post v KSČM. „Kdekoli náš vliv posílí samostatná kandidátka, sem s ní. Kdekoli bude mít větší šanci sdružená sestava, favorizova­l bych ji co možná širokou a reprezenta­tivní. Pokud se s klíčovými prioritami ztotožní i příslušná struktura ČSSD a seshora jí to nezatrhnou, táhnout za jeden provaz by se bránil jen magor,“uvedl například i favorit konzervati­vnější části KSČM Josef Skála. O funkci po Filipovi se zatím uchází asi deset lidí. Podle dřívějších vyjádření se o ni pokusí třeba končící poslanci Hana Aulická Jírovcová, Leo Luzar nebo Miloslava Vostrá. Téměř všichni se přitom shodují, že v nadcházejí­cích komunálníc­h volbách by měla levice zabojovat o voliče přes společné kandidátky. „Komunální volby jsou především o lidech. Zde se výrazně projevují osobnosti bez ohledu na stranickou příslušnos­t. ČSSD ani KSČM v této krátké době nebudou schopny potřebných proměn,“doplnila k tomu Aulická Jírovcová.

Filip, který vedl komunisty 15 let, rezignoval na funkci 9. října večer po vyhlášení výsledků sněmovních voleb. Už předtím oznámil, že obhajovat funkci znovu nechce.

Během uplynulého roku čelil úspěšně pokusům o odvolání s tím, že chce komunisty dovést k volbám a získat podobný výsledek jako v roce 2017. Místo 7,76 procenta hlasů a patnácti mandátů ale KSČM získala 3,6 procenta.

 ?? Foto: MAFRA ?? Hana Aulická Jírovcová Chce rovněž
do vedení KSČM.
Foto: MAFRA Hana Aulická Jírovcová Chce rovněž do vedení KSČM.
 ?? Foto: MAFRA ?? Josef Skála Kromě Konečné je favoritem sjezdu KSČM.
Foto: MAFRA Josef Skála Kromě Konečné je favoritem sjezdu KSČM.
 ?? Foto: MAFRA ?? Leo Luzar Končící poslanec KSČM také kandiduje.
Foto: MAFRA Leo Luzar Končící poslanec KSČM také kandiduje.
 ?? ?? Eva Pospíšilov­á
Eva Pospíšilov­á
 ?? ?? Petr Kolář
Petr Kolář

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia